Ο Αντρέας Τέρλας μάς μυεί στον καλαίσθητο κόσμο του design
Της Κωνσταντίνας Γεωργίου
Η εκπομπή σου στο πρώτο διαδικτυακό κανάλι της Κύπρου, θα έχει ως αντικείμενο το design. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης, θα έλεγες πως είσαι ειδικός επί του θέματος;
Όλο αυτό είναι σχετικό. Ειδικός θα έλεγα ως προς το να καθοδηγήσω σωστά κάτι ή κάποιον, τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά.
Τι είναι στην τελική για σένα design;
Ομορφιά, άνεση και ποιότητα, στη βέλτιστή τους μορφή. Το design υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι για να το υπηρετεί ο άνθρωπος, κάτι που δυστυχώς ισχύει τα τελευταία χρόνια. Για μένα design σημαίνει καλαισθησία και λιτότητα. Πιστεύω πως όλες οι τάσεις μέχρι σήμερα έχουν αφήσει ενδιαφέροντα στοιχεία. Θεωρώ ότι είναι προσωπική μου ευθύνη να δημιουργώ εικόνες με μεγάλο κύκλο ζωής και ισορροπημένη χρήση υλικών. Timeless living, less is more.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η Κάλια Ελευθερίου είναι η οικοδέσποινα του «Be my guest»
Πώς θα ονομάζεται η εκπομπή και τι ακριβώς θα παρουσιάζεις;
Η εκπομπή θα ονομάζεται "Τhe design show" και θα έχει να κάνει με όλες τις μορφές του design, την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Θα ψάχνουμε και θα μελετούμε ό,τι είναι επίκαιρο και τις τάσεις κάθε σεζόν. Παράλληλα, θα μπαίνουμε σε όμορφα σπίτια και κτίρια, και θα συζητάμε με νέους αρχιτέκτονες. Τα υπόλοιπα στην οθόνη σας.
Θεωρείς πως στην Κύπρο, η λέξη design είναι μια κάπως παρεξηγημένη έννοια;
Στη Κύπρο είναι ένας ασαφής όρος, ειδικά στο κομμάτι του εσωτερικού σχεδιασμού. Για παράδειγμα, κάποιος που θεωρεί πως το design σχετίζεται αποκλειστικά με την οπτική αισθητική, κάνει μεγάλο λάθος και μπορεί να απογοητευτεί, ακόμη και εάν του παραδοθεί μία τέλεια κουζίνα ή ένα σαλόνι. Για εκείνον, θα είναι απλώς μια σειρά από γκρίζα κουτιά και γραμμές, έστω και εάν δημιουργήθηκε από έναν ταλαντούχο σχεδιαστή. Οι σχεδιαστές δίνουν δημιουργικές και τεχνικές λύσεις, που είναι λειτουργικές, αλλά ελκυστικές προς τον χρήστη. Μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα παίζει το πώς σχεδιάστηκε και το πώς "δουλεύει" ένας χώρος.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γωγώ Αλεξανδρινού: Στο νέο στούντιο με την κόρη της Χριστίνα (Βίντεο)
Μεγάλη συζήτηση, αλλά θεωρείς πως ως χώρα μάς χαρακτηρίζει η καλαισθησία ή γενικώς υπάρχει μια τυποποιημένη επανάληψη, από το ντύσιμο και τον τρόπο ζωής μέχρι τα κτίρια και τα έπιπλα που επιλέγουμε;
Ο Κύπριος δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την καλαισθησία και αυτό είναι ακόμη πιο έντονο όταν σχετίζεται με τον προσωπικό του χώρο, είτε αυτός λέγεται οικία είτε χώρος εργασίας. Όσον αφορά τη σχέση του με το design είναι περίπλοκη, ακόμη και στο ντύσιμο. Φυσικά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στη σχέση του με τους ειδικούς που αναλαμβάνουν το σπίτι του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους, είτε γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ο διακοσμητής τι ακριβώς θέλει ο ιδιοκτήτης, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης έχει την εντύπωση πως προσλαμβάνοντας έναν ειδικό και δίνοντας του το όποιο ποσό συμφωνηθεί, ότι έχει λύσει “ το πρόβλημα του ”. Σε αυτό το σημείο έρχεται η καταστροφή. Το να ψυχολογείς τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου δεν είναι εύκολο. Θέλει εμπειρία και γνώση τις περισσότερες φορές.Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει σε μισή με μια ώρα να ψυχολογήσει τον πελάτη για να μπορέσει να ξεκινήσει την υλοποίηση του project σε σωστή βάση. Σημαντική λεπτομέρεια σε μια συνεργασία με κάποιον διακοσμητή είναι ότι αν κάποιος προσπαθεί να σου επιβάλει το δικό του γούστο, τότε δεν θα το αισθανθείς ποτέ ως σπίτι σου.
Είναι λανθασμένη η αντίληψη πως ό,τι σχετίζεται με το design είναι αυτομάτως ακριβό;
Το design δεν έχει να κάνει με τα χρήματα και την οικονομική επιφάνεια. Το σπίτι μου για παράδειγμα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς δίπλα σε ένα “ακριβό” κομμάτι φιγουράρουν κομμάτια των 50 και των 100 ευρώ, τα οποία δεν αλλάζω με τίποτα. Είναι το πώς θα τα τοποθετήσεις στον χώρο και πώς θα παντρέψεις το φθηνό με το ακριβό. Αν όλα είναι επιτηδευμένα, προσωπικά ξενερώνω αφάνταστα.
Για όσους δεν ξέρουν, σύντομα και περιεκτικά, ποιος είναι ο Αντρέας Τέρλας;
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό να με μαγεύει οτιδήποτε είχε να κάνει με την αισθητική και τη μορφή του χώρου. Αυτή η αγάπη και αυτό το πάθος, συνεχίστηκε αργότερα στις σπουδές μου, παντρεύοντας τα media με το interior, κάτι που αντανακλάται και στην επαγγελματική μου διαδρομή. Για πολλά χρόνια, πέρα από τα media, ως art director διαχειρίζομαι μεγάλα projects, είτε είναι στην τηλέοραση, είτε πρόκειται για σπίτια, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Λατρεύω τη δουλειά μου, την κάνω με χαρά και σ’ αυτό είμαι τυχερός γιατί είναι ευλογία στην εποχή που ζούμε να κάνεις μια δουλειά που σου αρέσει τόσο πολύ.