Thumbnail

Ο Chef Γιώργος Ερωτοκρίτου στην πιο ειλικρινή του συνέντευξη, αποκλειστικά στο MyLife Ο Chef Γιώργος Ερωτοκρίτου στην πιο ειλικρινή του συνέντευξη, αποκλειστικά στο MyLife

"Έχουμε απίστευτη χημεία ως συνεργάτες με την Χριστιάνα Αριστοτέλους και αμοιβαίο σεβασμό ως φίλοι"
Με τον Γιώργο Ερωτοκρίτου γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, από τότε που παρουσίαζε την φιλανθρωπική εκπομπή στο Plus “Kitchen Stars” στην οποία συμμετείχα -οκ, ξέχασα να βάλω αλάτι και ζωμό με αποτέλεσμα η δική μου ομάδα να χάσει-, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Άλλωστε Λεμεσιανοί και οι δύο, από τότε συναντιόμαστε συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, μιας και πηγαίνουμε στο ίδιο γυμναστήριο.

Παρόλο που δεν κάνουμε παρέα, ο Γιώργος είναι από τα άτομα που αμέσως θα σου γίνουν συμπαθείς, μιας και το χαμόγελο και η ευγένεια τον χαρακτηρίζουν, πράγματα που προσωπικά εκτιμώ πολύ. 

Ο Γιώργος Ερωτοκρίτου αγαπάει τη μαγειρική και αυτό το αποδεικνύει μέσα από τα χίλια πράγματα που κάνει, φυσικά με κοινό παρονομαστή το καλό φαγητό. Προσφέρει consulting services, παρέχει υπηρεσίες private chef, διατηρεί τη δική του ιστοσελίδα με συνταγές και συμβουλές, είναι ενεργός χρήστης στα επαγγελματικά Μέσα Κοινωνικής του Δικτύωσης και κάθε Πέμπτη παρουσιάζει τις δικές του συνταγές στο «Με αγάπη Χριστιάνα».

 

Της Ζώης Αυγουστή 

Ποιος άνθρωπος σε μύησε στη γαστρονομία;

Θα έλεγα πως δεν με μύησε κάποιος  συγκεκριμένα. Είχα αρκετές επιρροές η αλήθεια από τη μητέρα μου, που είναι πραγματικά μια εκπληκτική μαγείρισσα. Στο σπίτι ζύμωνε πάντα το δικό της ψωμί, έφτιαχνε το δικό της τυρί μέχρι και τα δικά της αλλαντικά. Όπως αντιλαμβάνεσαι από παιδί μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με πολλές μυρωδιές, με τη μαγειρική σε πρώτο πλάνο. Αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ότι ακολούθησα και αγάπησα τόσο τη μαγειρική, ασχέτως εάν έκανα όνειρα να γινόμουν ηθοποιός (γέλια). 

Ποια συνταγή σου ετοιμάζεις όταν θες να εντυπωσιάσεις κάποιον; 

Δεν έχω μια σταθερή συνταγή, αλλά σίγουρα θα εμπνευστώ ώστε να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό. Η μαγειρική τέχνη σού δίνει αυτήν την επιλογή, να μπορείς να εμπνευστείς από ανθρώπους και στιγμές για να δημιουργήσεις κάτι, που για τον δικό σου κόσμο είναι τέλειο

 

02

Ποιας χώρας την κουζίνα θα χαρακτήριζες πιο νόστιμη;

Την ιταλική. Είναι μια γαστρονομία γεμάτη νοστιμιές, μυρωδιές, κουλτούρα και ταμπεραμέντο . Ακόμα και οι ονομασίες των φαγητών και των γλυκών, είναι “νόστιμες”. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το tiramisu που σημαίνει  "σήκωσε με ψηλά" ή "ανέβασε με" .

Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον τη μαγειρική σου πριν τη δοκιμάσει; 

Θεωρώ πως είναι δύσκολο να περιγράψει ένας chef ακριβώς τη μαγειρική του. Αυτό που θα έλεγα για μένα περιληπτικά, είναι ότι η μαγειρική μου είναι επηρεασμένη από τις γεύσεις των παιδικών μου χρόνων, καθώς και τα από τα ταξίδια που έκανα, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. 

Ξέρουν οι Κύπριοι από καλό φαγητό; Και να το μαγειρεύουν και να το εκτιμούν; 

Οι Κύπριοι ανέκαθεν εκτιμούσαν το καλό φαγητό, γεγονός που επιβεβαιώνει η ιστορία μας. Αναμφίβολα αγαπούν το καλό φαγητό και είμαι σίγουρος ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά και στην κουζίνα κάθε σπιτιού, αν κρίνω από τις ερωτήσεις που δέχομαι καθημερινά. 

Από τι “υλικά” είναι φτιαγμένος ένας καλός σεφ;

Από τέσσερα βασικά “υλικά” : Δημιουργικός, ηγετικός, οργανωτικός και δουλευταράς . Αυτά τα τέσσερα “υλικά”  αν τα “μαγειρέψεις”, θα βγάλεις έναν καλό chef .   

Μοιράσου μαζί μας 2 -3 tips μαγειρικής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στην κουζίνα μας.

Το ένα είναι η προετοιμασία. Όταν έχεις σωστή  προετοιμασία, θα έχεις και καλύτερο αποτέλεσμα . Το δεύτερο είναι τα ποιοτικά υλικά. Όσο πιο καλά και φρέσκα είναι, τόσο πιο εντυπωσιακό και γευστικό θα είναι το φαγητό. Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι όταν μαγειρεύεις, να το κάνεις με μεράκι. Να σκέφτεσαι ότι θα το φάνε τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τα παιδιά, οι φίλοι σου, ο σύντροφός σου, οι γονείς σου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που σχεδόν όλοι υποστηρίζουμε ότι το φαγητό της μητέρας μας είναι το καλύτερο. Ξέρεις γιατί ; Γιατί μπορεί να μην έχει ούτε αλάτι ούτε πιπέρι, αλλά εμείς το βρίσκουμε πεντανόστιμο, καθώς είναι φτιαγμένο με ΑΓΑΠΗ. 

Η…κουζίνα είναι ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα;

Νομίζω μετά την πολιτική, έρχεται το δικό μας επάγγελμα (γέλια). Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό γιατί πρέπει κάθε μέρα να βελτιώνεσαι, να γίνεσαι καλύτερος. Είναι πρωταθλητισμός! 

Παρακολουθώντας σε στα social media, βλέπω ότι ακολουθείς τις τάσεις της εποχής και έχεις δημιουργήσει τα δικά σου βίντεο μαγειρικής, την ιστοσελίδα σου, καθώς και το Instagram account μέσω του οποίου μοιράζεσαι συνταγές. Θεωρείς ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει και το δικό σας επάγγελμα; 

Η τεχνολογία βοήθησε πολύ όλα τα επαγγέλματα. Απλά θεωρώ ότι δεν αντιληφθήκαμε ότι στην τεχνολογία βρίσκεται η πληροφορία και όχι η γνώση. Εγώ έχω ξεκινήσει από το 2016 να δημιουργώ τη λεγόμενη διαδικτυακή κουζίνα και αν δεν κάνω λάθος, ήμουν και ο πρώτος που την ξεκίνησε στην Κύπρο. Χαίρομαι πάρα πολύ που ο κόσμος αγκάλιασε αυτό μου το βήμα, καθώς και οι εταιρίες που με στήριξαν και συνεχίζουν να με στηρίζουν στο να προσφέρω στον κόσμο συνταγές και πληροφορίες για τη μαγειρική τέχνη. 

Σε έχω ακούσει συχνά να λες ότι δεν θα πήγαινες σε ριάλιτι μαγειρικής, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Ποιος είναι ο λόγος; 

Ο λόγος είναι ότι είμαι 39 ετών και θεωρώ ό,τι στόχους έβαλα στην καριέρα μου, τους πέτυχα. Έφτασα στους βαθμούς που ήθελα να φτάσω στη μαγειρική, γνώρισα την επιτυχία και την αποτυχία, ενώ έχω αποκτήσει αναγνωρισιμότητα. Συμβαδίζω με την εποχή μου και θέλω όσα κάνω, να τα μοιράζομαι μέσα από τα προσωπικά μου Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αυτό με κάνει χαρούμενο και ευτυχισμένο. 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική; 

Να είναι ταπεινός, να δουλεύει σκληρά, να διαβάζει και να θέσει γερά θεμέλια. Όλα, μα όλα, θα του έρθουν μέσα από τους στόχους που θα θέσει. 

Μετά από 8 χρόνια στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα», μπορείς να πεις ότι με τη Χριστιάνα δεν είστε μόνο συνεργάτες αλλά και φίλοι; 

Νομίζω πρώτα είμαστε φίλοι και μετά συνεργάτες. Εξάλλου αυτό φαίνεται από τα χαμόγελα μας την ώρα που μαγειρεύουμε παρέα.  Έχουμε απίστευτη χημεία ως συνεργάτες και αμοιβαίο σεβασμό ως φίλοι. 

 

01

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο πιάτο που σου ζήτησε η Χριστιάνα να ετοιμάσεις για την εκπομπή; (ίσως να σου ζήτησε κάτι κατά την περίοδο των εγκυμοσύνων της). 

Η Χριστιάνα δεν μου ζήτησε ποτέ κάτι περίεργο. Αντιθέτως, της αρέσουν οι εύκολες συνταγές. Γενικά μού έχει εμπιστοσύνη σε αυτό το θέμα σε ό,τι αφορά το ένθετο μαγειρικής. Δεν μου ζήτησε κάτι περίεργο σε συνταγή ούτε σε προσωπικό επίπεδο. Άλλωστε, τη θεωρώ πολύ καλή μαγείρισσα. Ξέρει να κάνει αρκετές συνταγές και συνεχώς ψάχνεται . 

Θα ήθελες να παρουσιάσεις μια δική σου εκπομπή μαγειρικής; 

Έχω παρουσιάσει δυο μέχρι στιγμής: τη φιλανθρωπική εκπομπή μαγειρικής ‘ Kitchen Stars’  στο  PLUS TV και το ‘Μια Βαλίτσα Γεύσεις’ στο SIGMA. Ωστόσο, ναι, θα ήθελα να παρουσιάσω ακόμα μια, έτσι ακριβώς όπως τη φαντάζομαι. Οπότε, ευελπιστώ να το καταφέρω στο άμεσο μέλλον. 

 

Ένα δικό σου εστιατόριο, είναι μέσα στους στόχους σου ή προτιμάς να αφήνεις το επιχειρηματικό κομμάτι σε άλλους; 

Είναι μέσα στα σχέδια μου και είναι κάτι που θα γινόταν πραγματικότητα πριν από δύο χρόνια. Δυστυχώς, η πανδημία τα έφερε διαφορετικά για όλους μας. Συνεχίζει όμως ως ιδέα να βρίσκεται στο “τραπέζι” και πρώτα ο Θεός, σε κάποια φάση θα τη βάλω ξανά μπροστά προς υλοποίηση. 

Σε λίγες μέρες είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι; 

Περνά μέσα από το στομάχι και μας κάνει όλους πιο αληθινούς, πιο δοτικούς, πιο καλούς. Ο έρωτας είναι ίσως η πιο ανεξήγητη ¨”συνταγή”. Δεν ξέρουμε από τι “υλικά” είναι φτιαγμένος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας κάνει ευτυχισμένους. 

 

03

Πες μας ένα μενού που μπορεί κάποιος να ετοιμάσει μόνος στο σπίτι για τη/τον σύντροφο του/της; 

Θα σου πω ένα εύκολο: 

Σούπα βελουτέ με οστρακοειδή

Ταλιάτα με σάλτσα από μούρα και βαλσάμικο, μαζί με καπνιστή πατάτα πουρέ

Red Velvet Cake

Tip : Να μην ξεχάσει να βάλει τα δυο πιο τέλεια “συστατικά”, όχι μόνο του ερώτα αλλά και της ζωής, την ΑΓΑΠΗ και τον ΣΕΒΑΣΜΟ .

Φωτογραφίες By Δημήτρης Παστελλάς 

Home