"Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για άλλους έξι μήνες"
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Δρ Κολιού ανέφερε ότι για το επόμενο εξάμηνο θα είμαστε αντιμέτωποι με τον κορωνοϊό. «Ακόμη και το καλοκαίρι να μειωθεί, θα επανεμφανιστεί. Ο λόγος είναι απλός: θα συνεχίσουν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν νοσήσει και θα έχουν ανοσία. Επομένως, θα είναι εύκολο να μεταδοθεί ο ιός», σημείωσε.
Το θέμα, επεσήμανε, είναι να γίνει ελεγχόμενα, να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να βγει το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το στοίχημα που βάζουμε.
Κληθείσα να σχολιάζει ότι θα ζούμε τους επόμενους μήνες με τον κίνδυνο να μολυνθούμε είπε πως «Θα έχουμε κάποιο ρίσκο. Πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, δηλαδή μάσκα σε χώρους που είναι συνωστισμένοι κρατώντας δύο μέτρα αποστάσεις από τους άλλους».
ΔΙΑΒΑΣΕ:Οι χώρες της Ευρώπης που κάνουν το πρώτο restart
Πρόσθεσε ότι θα επέλθει άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κάθε μας κίνηση. «Θα πάει ο καθένας πίσω στη δουλειά του σιγά-σιγά γιατί δεν μπορούμε να καθίσουμε στο σπίτι για πολύ καιρό. Ακόμη κι εκεί στον χώρο της δουλειάς μας πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μας εξασφαλίσουν την ασφάλεια. Πιστεύω ότι κρατώντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να ζήσουμε με ασφάλεια τους επόμενους μήνες που μας έρχονται», ανέφερε.
Είπε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδειχτεί ένας πολύ διεισδυτικός ιός από την άποψη της μεταδοτικότητας. «Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο σε κάποια φάση να υποστεί μια μετάλλαξη και να σβήσει από μόνος του, όπως παρατηρήθηκε στον SARS, τον οποίον κατάφεραν να εκμηδενίσουν και να τον εξαφανίσουν. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, επομένως δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι με την έννοια ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα για άλλους έξι μήνες».
ΔΙΑΒΑΣΕ: Mια ασθενής με COVID-19 μοιράζεται στο Mylife την εμπειρία της
Κρούσματα και μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Η Δρ Κολιού ανέφερε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα δημιουργήσει κάποια νέα κρούσματα. Το θέμα, σημείωσε, είναι να είναι ελεγχόμενα και να βασιζόμαστε πάνω σε κάποιους δείκτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε για την περαιτέρω χαλάρωση ή για τη διακοπή της χαλάρωσης των μέτρων.
«Η χαλάρωση των μέτρων δεν θα έρθει ξαφνικά για όλα τα μέτρα, τα οποία λήφθηκαν. Θα γίνει σταδιακά. Σε κάθε βήμα ελευθέρωσης κάποιων υπηρεσιών ή κάποιων μέτρων, τότε θα πρέπει να γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης για να προχωρήσουμε παρακάτω. Είναι γεγονός ότι τα μέτρα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα, θα επέλθει ασφυξία και κοινωνική και οικονομική. Γι αυτό σε κάποια φάση που δεν είναι πολύ μακριά, θα αποφασιστεί η ελευθέρωση των μέτρων, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με βάση επιστημονικά δεδομένα και αξιολόγηση σε κάθε στάδιο. Θα έχουμε νέα κρούσματα, αλλά το θέμα είναι να είναι υπό έλεγχο τα κρούσματα», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H μαρτυρία ενός Κύπριου που ζει στην Ιταλία
Η διασπορά στην κοινότητα είναι σε χαμηλό ποσοστό
Η διασπορά στην κοινότητα, είπε η Δρ Κολιού, δεν είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή κι αυτό φαίνεται και από το χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που έχει διαπιστωθεί θετικός, που είναι κάτω από το 2%.
Όσον αφορά τα νέα περιστατικά που αναδεικνύονται μέσα από την εκτεταμένη δειγματοληψία που γίνεται σε εργαζόμενους, είπε πως είναι «μια πολλή καλή έκβαση γιατί μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας λένε ότι πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας, όταν πηγαίνουμε σε χώρους συνωστισμένους», σημείωσε.
Από την άλλη το γεγονός, επεσήμανε, ότι αυτός ο έλεγχος αυξάνει λίγο τα συνολικά περιστατικά που διαπιστώνονται θετικά είναι παροδικό. «Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμος ο έλεγχος αυτός που γίνεται, θα μας εντοπίσει κάποιες εστίες αυξημένου κατά κάποιου τρόπου κινδύνου τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να τις αντιμετωπίσουμε πολύ αποτελεσματικά και θα προκαλέσουν μια ταχεία μείωση μετά το συνολικό των περιστατικών όταν θα τελειώσει ο έλεγχος αυτός», ανέφερε. Αν δεν γινόταν αυτή η εκτεταμένη δειγματοληπτική εξέταση σε ανθρώπους που συνεχίζουν να εργάζονται, σημείωσε, δεν θα γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση και δεν θα την αντιμετωπίζαμε όπως πρέπει.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H μαρτυρία ενός Κύπριου που ζει στην Ιταλία
Ελάχιστες οι πιθανότητες για πρόσληψη του ιού με τα μέτρα αυτοπροστασίας
Ο Δρ Κολιού ανέφερε ότι με τα μέτρα αυτοπροστασίας ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος με κορωνοϊό. «Λαμβάνεις τα μέτρα σου, μένεις στο σπίτι σου. Όταν βρεθείς σε συνωστισμένους χώρους, πλένεις τα χέρια σου πριν την είσοδο, κρατάς αποστάσεις τουλάχιστον δύο μέτρων από παρευρισκόμενους και βάζεις και την απλή χειρουργική μάσκα. Πιστεύω οι πιθανότητες να πάρεις τον ιό από την δραστηριότητα σου αυτή, είναι ελάχιστες μέχρι αμελητέες», είπε.
Ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων κατά το Πάσχα
Η Δρ Κολιού τόνισε την ανάγκη, όπως τα περιοριστικά μέτρα τηρηθούν με κάθε ευλάβεια κατά τις γιορτές του Πάσχα. «Δεν έχουμε περιθώρια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ακυρώσουμε μέτρα τώρα. Είμαστε στη φάση που ήδη έχει φανεί κάποια θετική επίδραση των μέτρων, έχουμε εντοπίσει τις εστίες που ακόμα συνεχίζουν να έχουν περιστατικά και τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Επίσης το γεγονός ότι ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι του βοηθά ακριβώς εκείνους τους ασυμπτωματικούς να μην μεταδώσουν τη νόσο στην κοινότητα. Πρέπει να δείξουμε υπομονή για να προχωρήσουμε προς το άνοιγμα μετά. Εάν δεν προσέξουμε ακόμα λίγο και δείξουμε την απαραίτητη σταθερότητα, τότε δεν θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί μέχρι το τέλος», επεσήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Κορωνοϊός: H μαρτυρία ενός Κύπριου που ζει στην Ιταλία
Πηγή: ΚΥΠΕ