Thumbnail

O Kύπριος γιατρός που αναπτερώνει το ηθικό των συμπατριωτών μας στο Λονδίνο μέσω της μαγειρικής O Kύπριος γιατρός που αναπτερώνει το ηθικό των συμπατριωτών μας στο Λονδίνο μέσω της μαγειρικής

Ο Δρ. Ιάκωβος Θεοδούλου είναι το ευρηματικό μυαλό πίσω από το food blog στο Instagram, it.cooks
Tα στερεότυπα είναι για να καταρρίπτονται. Και οι δυσκολίες είναι για να μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα ζωής. Ο Δρ. Ιάκωβος Θεοδούλου είναι η απόδειξη και των δυο. Παρά το ότι αποφοίτησε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, χωρίς να έχει δίπλα του τους οικείους του για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά του και τη δικαίωση των κόπων και της σκληρής μελέτης χρόνων, δεν το έβαλε κάτω. Μέχρι να δεχθεί την επίσημη κλήση από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως γιατρός, βρήκε έναν άλλο τρόπο να συνεισφέρει και να φτιάξει τη διάθεση χιλιάδων συμπατριωτών μας που είτε φοιτούν, είτε εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη ένεκα των κρατικών περιοριστικών μέτρων. Πώς; Μέσω της μαγειρικής, γιατί όπως εύστοχα σημειώνει ο ίδιος, το φαγητό είναι μια έκφραση αγάπης και στοργής.


Κάπως έτσι, δημιούργησε τη σελίδα στο Instagram με την ονομασία it.cooks. Πρόκειται για ένα food blog, που σου ανοίγει την όρεξη και σου φτιάχνει τη διάθεση και μόνο από τις καλαίσθητες φωτογραφίες. Είναι εμφανές πως καθετί είναι επιμελημένο με μεράκι και αγάπη. Ωστόσο, ποιος είναι ο καταλληλότερος για να περιγράψει το σκεπτικό πίσω από το it.cooks, από τον ίδιο τον δημιουργό του; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇨🇳 Cantonese Steamed Crystal dumplings with #shitake , prawns and #pakchoi. 🥟 We generally like to associate food with its country of origin, such that when we visit a country we seek ‘traditional’ dishes like a schnitzel in #Berlin, mussels in #Brussels, pizza in #Naples, biryani in Kolkata, Pad Thai in #Bangkok...you name it. In the same way that we split Europe into 44 nations and their respective cuisines, given the geographical spread of China we could technically do the same with its 23 provinces. For simplicity, history (for once) has kept this to a total of eight culinary worlds with distinct characteristics, the most influential ones being: Sichuan from the Southwest, Cantonese from the Southeast, Shandong from the North and Jiangsu. #DimSum is inextricably linked to Cantonese, and having Dim Sum is usually referred to as going to "drink tea" (#yumcha), which is typically served with Dim Sum. With Dimsum translating to ‘touch the heart’, the concept of yumcha dates back to the true #silk road and the chance for travellers to relax over snacks and tea. A proper #cantonese #pantry requires: ginger, #hoisin, coriander, #oystersauce. Unlike #sichuanfood, Cantonese brings out original flavors of vegetable, meat, or fruit just like these light dumplings. For the recipe, check my profile stories. . . #asianfood #cantonesefood #sichuan #dimsum #dumplings #steaming #vegetarian #foodshots #deliciousfood #yumcha #prawns🍤 #foodporn #kitchenadventures #cookingathome #cooking #eatclean #eatfamous

A post shared by Doctor & Cook (@it.cooks) on

"Καθώς βιώνουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει , πόσω μάλλον να αναλογιστεί, τα θετικά που θα φέρει στην πορεία αυτή η πανδημία. Θεωρώ πως μια από τις ευλογίες -θα τολμούσα να πω- είναι ότι θα επιστρέψουμε σε όμορφες παλιές συνήθειες και στην ιεροτελεστία του σπιτικού φαγητού, η οποία ουσιαστικά σχετίζεται με την ενότηταΈχοντας μεγαλώσει σε μια οικογένεια με εμπνευσμένους οικιακούς μάγειρες, είναι φυσικό για μένα να συσχετίζω το φαγητό με την αγάπη και τη στοργή. Θυμάμαι στα 5α μου γενέθλια, να λαχταρώ για την αγαπημένη μακαρονάδα της μητέρας μου και τα αφέλια της γιαγιάς μου. Ακόμη και τώρα, η σκέψη από τα αφέλια "ξυπνά" τόσες αναμνήσεις από τη γιαγιά μου, η οποία δυστυχώς απεβίωσε πριν από μερικές βδομάδες. Συνειδητοποιώ, ωστόσο, τη δυναμική που έχει το φαγητό, ανάλογα με τη γενιά στην οποία ανήκεις, ή τις γευστικές εμπειρίες που είχες ως παιδί

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο «γλυκός πειρασμός» που έφτιαξε η Βανδή σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Freshly prepared Scottish Raw Oysters topped with a Lemon & Apple Granita infused with coriander and ginger. The sweetness and refreshing touch of the granita perfectly balances the briny and creamy taste of oysters🦪 . ❓How to eat: use nature’s spoon - just slurp it right out of its shell - in this way you get a sip of sea’s salty liqueur. Add any acid-containing topping right before you eat, as prolonged acid contact can alter the taste & consistency of the oyster. . ❓How safe? Bacteria and Norovirus can be abundant in undercooked shellfish. V. vulnificus is a bacterium that can cause severe illness and is found naturally in coastal waters; or even in waters approved for harvesting. Sadly, only prolonged exposure to heat (ie cooked) will kill VV. Having said that, you may be more likely to get an infection or severe complications if you have underlying health conditions. . ‼️Myths essential to dispel: Oysters are NOT aphrodisiac and will NOT cure hangovers, Alcohol or Acid containing toppings will NOT kill VV, and there’s no such thing as experience in telling a good oyster from a bad one. . ✅ To sum up, consuming raw oysters is NOT safe and should be avoided BUT if you are passionate about them it’s like taking a gamble! Just pray you’ll roll the right dice 🎲 - certainly mine rolled 6️⃣s #oysters #seafood #rawoysters #safefood #healthyfood #apple #lemons #breeze #sealife #freshness #salty #sweetandsavory #buttery #oysterbay #oystersauce #foodblogger #cookingathome #fishmonger #foodtalk #staysafe

A post shared by Doctor & Cook (@it.cooks) on

Καθώς τα γράφω όλα αυτά, βρίσκομαι στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. Έχει περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα αφότου έλαβα το πτυχίο της ιατρικής μέσω μιας διαδικτυακής αποφοίτησης, που απ' ό,τι έχουν πει, ήταν η πρώτη στο είδος της. Κοιτώντας επιτέλους τον γαλανό ουρανό, δράττομαι της ευκαιρίας να αναλογιστώ τον χρόνο που έχω περάσει σε αυτή την πόλη. Κάτι με το οποίο θεωρώ ότι θα ταυτιστούν πολλοί από τους φίλους μου. Άλλωστε, στο Λονδίνο διαμένουν περισσότεροι από 200.000 Κύπριοι. Μετά από έξι χρόνια στην ιατρική, έχω επιτέλους αποκτήσει το πτυχίο μου, για το οποίο κόπιασα σκληρά, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που κέρδισα είναι ακόμη πιο πολύτιμο: τις αξίες του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και της προθυμίας να βοηθώ τους συνανθρώπους μου, είτε μέσω της ιατρικής, είτε ως απλός πολίτης. Αυτή η συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με το lockdown, μου πρόσφερε άπλετο χρόνο να σκεφτώ και να αναζητήσω τρόπους να βοηθήσω τους ανθρώπους γύρω μου

ΔΙΑΒΑΣΕ: Δέσποινα Βανδή: Δες τα γλυκά που έφτιαξε η κόρη της στην κουζίνα του σπιτιού τους! (Φώτο)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇮🇹Pasta alla Sorrentina. What I love about this dish is its ability to accentuate every single ingredient. A dish originating from the South with cherry tomato sauce combined with fresh basil and smoked scamorza cheese. Classically served with gnocchi but nonetheless works wonders with paccheri or in this case spaghetti. It’s the dish to have at Sorento or similar when you’ve had enough of Spaghetti e Vongole 🍤 or Frittura di Calamari & gamberi 🦑. Cool fact: Scamorza belongs to the pasta filata family (along with Mozarella, Provolone etc). The process of ripening the cheese has given Scamorza its name, which in southern Italy means ‘beheaded’. Smoked Scamorza has a subtle, smoky flavour with a sweet caramel touch imparting more interest in Sorrentina. #sorrento #homecooking #masterchef #pasta #foodlover #foodspots #recipeideas #vegetarianrecipes #cookedwithlove #aldente #treccia #scamorza #southitaly #naplesfood #napolifoodporn #tomatosauce #foodographer

A post shared by Doctor & Cook (@it.cooks) on

Διαβάζοντας λοιπόν τις ειδήσεις, έπεσε στην αντίληψή μου ότι πολλοί Κύπριοι ένιωθαν μόνοι και ευάλωτοι, καθώς δε μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για το Πάσχα και να είναι κοντά στις οικογένειές τους. Διαβάζοντας αυτές τις στενάχωρες ιστορίες, συνειδητοποίησα πως μέσα από το φαγητό θα μπορούσα να ανεβάσω τη διάθεση αυτών των ανθρώπων. Το food blog it.cooks που διατηρώ στο Ιnstagram, αποτελεί το μεγαλύτερο μου κίνητρο τις τελευταίες βδομάδες. Μέσω του it.cooks, έχω ξεκινήσει ένα πλάνο: Να παρακινώ τους συμπατριώτες μου να αγοράσουν λαχανικά (και μαζί να μειώσουν τον φόβο τους μην τυχόν μολυνθούν). Να μαγειρεύουν ποιοτικές πρώτες ύλες (βάζοντας τέλος στο άγευστο φαγητό, πείθοντας ακόμη και αυτούς που απεχθάνονται τη μαγειρική). Δίνοντας ταυτόχρονα ιδέες για συσκευασμένο φαγητό (μειώνοντας έτσι τα μαγειρικά σκεύη που χρειάζονται πλύσιμο). Με λίγα λόγια, το it.cooks αντιπροσωπεύει ό,τι απεικονίζει τις ανέσεις της παιδικής ηλικίας ενός μέσου Κύπριου και της νοοτροπίας που έχουμε ως λαός -παρόλο που αυτή αμφισβητείται από ορισμένους. Είναι όμως αυτή που μας επέτρεψε να οικοδομήσουμε ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς, τους οποίους ομολογώ πως δεν έχω δει να ισχύουν στο Λονδίνο, στο οποίο διαμένω τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που αρκετοί υποστηρίζουν πως διαθέτω επιχειρηματικό μυαλό, πρόκειται για μια εντελώς μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Ήδη μέσω αυτής έχω δει πολλούς νέους να αρχίζουν να απολαμβάνουν τη ζωή με πρωτοφανείς και συναρπαστικούς τρόπους. Καθώς γράφω αυτές τις σκέψεις, αντιλαμβάνομαι ακόμη περισσότερο τι θα έχω να κερδίσω από τον επαγγελματικό δρόμο που επέλεξα να ακολουθήσω, την ηθική ικανοποίηση να βοηθώ τον άλλο. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις, αλλά έχω συνειδητοποιήσει απόλυτα πως τα πλούτη και οι προσωπικές επιδιώξεις, έρχονται δεύτερα, στο προσωπικό μου "βιβλίο", που ονομάζεται ζωή. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🇮🇹There is no limit to the number of ways one can use Italian cheese and pepper. Cacio e pepe are two ingredients easy to carry and hard to spoil. What I really love about this recipe is its ability to dispel the belief that cream🥛 is needed to top pasta or risotto sauce. Cooked right, the starch in your pasta/risotto and the grated pecorino/parmesan are enough to create the cacio e pepe sauce. Staying away from cream use helps retain the original, strong, tangy flavour of the parmesan. This cacio e pepe risotto topped with its freshly prepared parmesan crisp does just that. ❓Your interesting fact of the day: Parmesan; fruity and peppery (🐄milk) and Pecorino; nutty and crumbly (🐑milk) are similar and often interchangeable with the latter usually removed from the ageing process at the age of 5 months as opposed to Parmesan which usually goes up to 5 years. #parmesan #parmigianoreggiano #pecorinoromano #emiliaromagna #italianfoodporn #cacioepepe #risotto #pepper #blackandwhitephotography #cowsofinstagram #foodphotography #plating #platingfood #foodlovers #foodstagram #chefsofinstagram #cookniche

A post shared by Doctor & Cook (@it.cooks) on

Παρόλο που η ψυχική υγεία είναι συχνά παραμελημένη, πρέπει να αντιληφθούμε πόσο αυτή θα επηρεαστεί κατά τη διάρκεια του lockdown. Έχουμε χρέος ως κοινωνία να τη διαφυλάξουμε, όπως ακριβώς θα κάνουμε με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση των χαμένων θέσεων εργασίας, καθώς και την παροχή τροφίμων σε οικογένειες σε ανάγκη. Με τον ίδιο τρόπο που η αντίληψή μου για το φαγητό διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αγάπη της γιαγιάς μου και την τρυφερότητά της μητέρας μου, το it.cooks "εκμεταλλεύεται" τη δυναμική του φαγητού, για να καταπολεμήσει τη μοναξιά και να εξαλείψει το συναισθητικό "κόστος" που θα επιφέρει το lockdown. Έτσι, καθώς περιμένω την επίσημη κλήση μου από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, θα συνεχίσω να ανεβάζω τη διάθεσή των Κυπρίων στο Λονδίνο μέσω του φαγητού! 

ΔΙΑΒΑΣΕ:H Δέσποινα Βανδή μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε ψωμί με φέτα

Δρ. Ιάκωβος Θεοδούλου A picture containing clock

Description automatically generated

Academic Foundation doctor at Guy’s and St Thomas’ Hospitals in London

Person behind it.cooks: https://www.instagram.com/it.cooks/ 

Home