Thumbnail

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Φέτος δεν γιορτάζουμε, φέτος προβληματιζόμαστε Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Φέτος δεν γιορτάζουμε, φέτος προβληματιζόμαστε

Ζεις το 2022 όπως ονειρευόσουν;
Από το πρωί συζητάμε στο γραφείο αν αυτή η μέρα, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι πράγματι φέτος γιορτή.

Γράφει η Ζώη Αυγουστή 

Φέτος, που έγιναν τόσες καταγγελίες για βιασμό, φέτος που οι γονείς αναγκάστηκαν να πούνε στις κόρες τους «πρόσεχε» περισσότερες φορές, φέτος που μετράμε τόσες γυναικοκτονίες, φέτος που είμαστε λιγότερες. 

Όταν το 1857 γυναίκες είχαν την δύναμη, να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίες και δικαίωμα ψήφου – αναλογίσου πόσο δύσκολο ήταν 165 χρόνια πριν- πιστεύω ότι φαντάζονταν πως το 2022 θα είμασταν ισότιμες με τους άνδρες και θα ζούσαμε σε ιδανικές συνθήκες. Και ναι, κάποια βήματα έχουν γίνει όμως εσύ είσαι απόλυτα ικανοποιημένη με όσα γίνονται σήμερα;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Τελικά είμαστε το ωραίο ή το δυνατό φύλο;

Γιατί ακόμη σε μια συνέντευξη για δουλειά μας ρωτάνε «πότε έχεις σκοπό να κάνεις παιδί γιατί οι άδειες μητρότητας παίρνουν πίσω τη δουλειά», ακόμη το βράδυ αν θα περπατήσουμε μιλάμε στο τηλέφωνο για να μην είμαστε μόνες στο σκοτάδι, ακόμη αν έχουμε «τις κακές μας» ακούμε σχόλια για τις «ορμόνες μας και τις δύσκολες μέρες του μήνα», ακόμη αν φορέσουμε εφαρμοστά ρούχα ή κοντή φούστα ακούμε σεξιστικά σχόλια, ακόμη υπάρχουν «αντρικές και γυναικείες δουλειές» και γιατί ακόμη θρηνούμε θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Και προφανώς όλα αυτά δεν ξεκίνησαν τώρα, απλά με την ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε και των social media πήραν περισσότερη προβολή. Είναι όμως καταστάσεις που το  2022, θα έπρεπε να είχαν σταματήσει. 

 

woman

pexels.com/photo/happy-black-woman-with-bouquet-of-pink-gentle-tulips-5938434/

 

Είμαι από τη φύσει μου αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω πως τα κινήματα που ξεκίνησαν λίγο πιο έντονα τα τελευταία 2 χρόνια #metoo ίσως βοηθήσουν την κατάσταση. Ίσως ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε περισσότερα, ίσως ήρθε η στιγμή να ενωθούμε περισσότερο και να αλληλοστηρικτούμε, ίσως ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να ανησυχούμε για το «πόσο διαφορετικό κόσμο έχουν να αντιμετωπίσουν οι κόρες μας από τους γιους μας». Γιατί από όλη τη συζήτηση σήμερα στο γραφείο, η φράση αυτή από μια συνάδελφο με ταρακούνησε περισσότερο από όλες. 

Τι κόσμο θέλουμε εμείς να αφήσουμε στα παιδιά μας; Ας ενωθούμε λοιπόν, ας αγωνιστούμε, ας διεκδικήσουμε, ας φωνάξουμε για να ακουστούμε…και για να έχουμε περισσότερους λόγους του χρόνου να γιορτάσουμε! 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: #BreakTheBias: Το μήνυμα που όλες οφείλουμε να στείλουμε σήμερα

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/0-uzdU3gUYw

Home