Thumbnail

Τώρα είναι η πιο σωστή ώρα Τώρα είναι η πιο σωστή ώρα

Τι είναι η πρωτοβουλία «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ» και γιατί καλεί τις γυναίκες της Κύπρου σε μονόωρη στάση εργασίας;
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, καλούνται όλες οι γυναίκες να σταματήσουν ό,τι κάνουν από τις 11:00 μέχρι τις 12:00, ως μια δράση διεκδίκησης και αλληλεγγύης.

Πέρα από αυτό, να απέχουν δηλαδή από τα καθήκοντά τους για μια ώρα στο σπίτι και την εργασία, καλούνται να σταθούν έξω από το χώρο όπου βρίσκονται, η μία δίπλα στην άλλη και να δείξουν την παρουσία τους διά της απουσίας τους.

«Εμείς που στελεχώνουμε τη δημόσια υπηρεσία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες φροντίδας, τις υπεραγορές, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τα Μέσα Ενημέρωσης, τα ιδιωτικά γραφεία, τους εθελοντικούς οργανισμούς, εμείς που παράλληλα προσφέρουμε την απλήρωτη εργασία μας στο σπίτι με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ και ας δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα από όλες τις γυναίκες της Κύπρου προς την πολιτεία και ολόκληρη την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Τι είναι η έμφυλη βία και πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψή της

inai i vra

Για τερματισμό της βίας – για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων - για μηδενική ανοχή στον σεξισμό, τις διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα - για νομοθεσίες και δομές προστασίας και στήριξης - για κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας - για σεβασμό

Για πρώτη φορά, ανεξάρτητες γυναίκες, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και οργανισμοί από όλη την Κύπρο, ενώνουμε τις δυνάμεις μας. 

Να βγούμε από τη γραμμή. Να χαλάσουμε το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Είμαστε το μισό του πληθυσμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μισό των δικαιωμάτων.

Στόχος μας είναι να φέρουμε στο προσκήνιο τα δικαιώματά μας, να θέσουμε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τις σοβαρές ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος μας. Να κινητοποιήσουμε την κοινωνία ώστε να κατανοήσει ότι οι έμφυλες διακρίσεις συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη και την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ουσιαστική δημοκρατία, αλλά και το πώς, η έμφυλη βία, σε κάθε της έκφανση, αποτελεί κοινωνικό όνειδος και υποβιβάζει τον πολιτισμό μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Γυναίκα και κακοποίηση: "Σπάσε" τη σιωπή σου. Η κοινωνική λειτουργός/σύμβουλος Μαριλένας Ιωάννου εξηγεί γιατί η βία ενάντια στις γυναίκες πρέπει να μας απασχολεί όλους

inai i wra

Εμείς, που κάθε ώρα δίνουμε τον εαυτό μας, στη δουλειά, στο σπίτι, στους άλλους… Σε μια κοινωνία που απαιτεί να μην κουραζόμαστε ποτέ, να μη ζητάμε τίποτα και να χαμογελάμε συνεχώς, ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ μιλήσουμε για όλα αυτά που ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ στη σελίδα της στο Facebook.

“Στόχος μας είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι οι γυναίκες είναι ενωμένες και έχουν μία κοινή φωνή. Διότι πάνω και πέρα από όσα μας κάνουν διαφορετικές, έχουμε όλα αυτά που μας ενώνουν: την έμφυλη βία, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, κέντρα λήψης αποφάσεων όπου δεν φτάνει η φωνή μας, τα θέματα της καθημερινότητας όπου επωμιζόμαστε δυσανάλογα όλες τις ευθύνες και τον καθημερινό σεξισμό που εκπηγάζει από τα στερεότυπα που διαιωνίζονται στην κοινωνία”, δηλώνει εμφαντικά η δημοσιογράφος Τώνια Σταυρινού, εκ των γυναικών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ 

inai i wra

Αν λοιπόν είσαι γυναίκα και διαβάζεις αυτό το κείμενο, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, σταμάτα ό,τι κάνεις η ώρα 11:00 και βγες έξω για να ενώσεις τη φωνή σου με όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Είναι η ώρα να δράσεις. Είναι η ώρα να δράσουμε! 

 

 

 

 

 

Home