Thumbnail

Beauty Advice: Βαζελίνη στο πρόσωπο, ναι ή όχι; Beauty Advice: Βαζελίνη στο πρόσωπο, ναι ή όχι;

Πώς μπορείς να την χρησιμοποιείς στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μου;
Θα έχεις ακούσει άπειρες απόψεις σχετικά με την χρήση της βαζελίνης. Και η αλήθεια είναι πως μπήκες στον πειρασμό να την χρησιμοποιήσεις ως ενυδατική στην ρουτίνα ομορφιάς σου. Είναι όμως κατάλληλη τελικά για το πρόσωπο; Τί πραγματικά ισχύει;

Η βαζελίνη συχνά χρησιμοποιείται για να ενυδατώσει το ξηρό ή σκασμένο δέρμα. Αυτό το καλλυντικό προϊόν που όλοι έχουμε στο ντουλαπάκι του μπάνιου μας έχει πολλές χρήσεις και στο κομμάτι της ομορφιάς, ενώ πολλές διάσημες κυρίες την προτείνουν ανεπιφύλακτα -δοκίμασε να απλώσεις βαζελίνη στις πατούσες πριν κοιμηθείς, φόρα κάλτσες και το πρωί θα έχεις τα πιο απαλά πόδια.

Διάβασε ακόμα: Κι όμως, η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό ''υλικό'' ομορφιάς

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι στην κλασσική της μορφή η βαζελίνη έχει ως βασικό συστατικό το πετρέλαιο. Περιέχει υποπροϊόντα ορυκτών καυσίμων που είναι αρκετά επιβλαβή για την ευαίσθητη περιοχή του προσώπου σου. Μπορεί χωρίς να το καταλάβεις να «κάψει» το πρόσωπο σου και να του δημιουργήσει μπαλώματα ή κοκκινίλες.

Ωστόσο πέρα όμως από την γνωστή σε όλους λευκή βαζελίνη από πετρέλαιο, στο εμπόριο θα βρεις και άλλες μορφές της. Η φυτική βαζελίνη που φτιάχνεται από φυσικά έλαια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική μορφή. Είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την επιδερμίδα. Κύρια συστατικά της είναι συνήθως τα βούτυρο καριτέ (Shea butter), κερί μέλισσας, λάδι καρύδας και βούτυρο κακάο, γι΄αυτό και αν επιμένεις να την χρησιμοποιείς ως ενυδατική, προτίμησε καλύτερα αυτή την εκδοχή της.

Φράζει όμως τους πόρους της επιδερμίδας σου; «Η σύσταση της είναι πολύ βαριά και υψηλή σε ιξώδες για να εισέλθει και να φράξει τους πόρους» επισημαίνει ο χημικός Nick Morante. «Η βαριά σύσταση της κρατάει μακριά από την επιδερμίδα τους ρύπους και παράλληλα την ενυδατώνει» προσθέτει.

Ενισχύει τη λιπαρότητα; Αν η επιδερμίδα σου είναι ήδη λιπαρή τότε η βαζελίνη θα την κάνει ακόμα χειρότερα. Θα βγάλει στην επιφάνεια όλο το σμήγμα των πόρων και θα κάνει την επιδερμίδα σου να μοιάζει πιο λιπαρή από ποτέ. Αν έχεις λιπαρό δέρμα απόφυγε τη χρήση της στην ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου σου και προτίμησε μία ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στο δέρμα σου.

Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σας είναι πως μπορείς να εφαρμόσεις τη βαζελίνη στο πρόσωπο, αρκεί να μην την συνδυάζεις με κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Ποια είναι αυτά; Όσα περιέχουν λανολίνη, σκουαλένιο, φοινικέλαιο και ορυκτά έλαια, διότι ενδέχεται να σχηματιστούν σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Είναι όντως αντιγηραντική; Σύμφωνα με τους ειδικούς η βαζελίνη είναι εξαιρετική για τις ρυτίδες καθώς παγιδεύει την υγρασία μέσα και προλαμβάνει από την απώλειας της. Επιπλέον, διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να απαλύνει τις ξηρές ρυτίδες. 

Λειτουργεί ακόμη καλύτερα, όταν εφαρμόζεται σε υγρό δέρμα, καθώς διατηρεί την υγρασία και κάνει τις ρυτίδες λιγότερο ορατές. Η βαζελίνη δεν μπορεί να αποτρέψει τις ρυτίδες με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να μειώσει μόνο την προβολή τους. Ο καλύτερος χρόνος για την εφαρμογή της βαζελίνης είναι πριν πάτε για ύπνο. 

Εφάρμοσέ την ως τελευταίο βήμα της βραδινής σου skincare routine, για να βοηθήσεις τα προηγούμενα beauty products να «κλειδώσουν» στην επιδερμίδα σου και να προσφέρουν τελικά τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις και κάτω από την under eye area, για να περιορίσεις τις λεπτές γραμμές που εμφανίζονται. Καθάριζε πάντα την περιοχή κάτω από τα μάτια πριν την εφαρμογή της. Η βαζελίνη βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος, έτσι ώστε το πρωί που θα ξυπνήσεις να έχει απομακρυνθεί εξολοκλήρου η ξηρότητα και η αφυδάτωση που ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

Διάβασε ακόμα: Ποιά είναι τελικά τα οφέλη της Βιταμίνης C στην επιδερμίδα σου;

Home