Thumbnail

Ηλέκτρα Φωτιάδου: «Δεν μπορώ καθόλου τη μιζέρια!» Ηλέκτρα Φωτιάδου: «Δεν μπορώ καθόλου τη μιζέρια!»

Η γνωστή ηθοποιός μιλά για όλα όσα συνθέτουν τη ζωή της σήμερα
Η συζήτηση με την Ηλέκτρα πάντοτε είναι ευχάριστη, όπως ευχάριστη είναι και η προσωπικότητά της. Πάντα εξωστρεφής, φιλική και πρόθυμη να ανοίξει τα «χαρτιά» της και να μιλήσει για όλα όσα συνθέτουν τη ζωή της.

Η επιστροφή σου στην τηλεόραση ήταν μια συνειδητή απόφαση; Ένιωθες ότι το είχες ανάγκη τη δεδομένη στιγμή;

Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα κυνηγήσει καθόλου. Ήταν μια πρόταση που μου έγινε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη, Κώστα Κωστόπουλο, ο οποίος ζήτησε να μιλήσουμε από τις αρχές Μαΐου. Η πρώτη αντίδρασή μου τότε ήταν πως δεν έχω ιδέα αν θέλω να κάνω κάτι τηλεοπτικό. Τελικά, όμως, με έπεισαν και απάντησα θετικά στην πρόταση που μου έγινε και τον Ιούλιο ξεκίνησαν τα γυρίσματα.

Είχες υψηλές προσδοκίες γι’ αυτή τη δουλειά από την αρχή, που επιβεβαιώθηκαν με τον καιρό;

Δεν περίμενα κάτι λιγότερο διότι άκουγα από άλλους συναδέλφους πολύ θετικά σχόλια για αυτή τη δουλειά. Ήξερα πως η «Γαλάτεια» πάει πολύ καλά, επομένως, οι όποιες προσδοκίες είχα επιβεβαιώθηκαν κι αυτό φαίνεται πως θα συνεχίσει να ισχύει γιατί εξακολουθώ να το κάνω με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό όπως ξεκίνησα.

Παρακολουθούσες τη σειρά τα προηγούμενα χρόνια;

Παρακολουθούσα ελάχιστα. Μόλις μου έγινε η πρόταση όμως ξεκίνησα να βλέπω πιο τακτικά για να μπω στο θέμα και να καταλάβω περί τίνος πρόκειται. 

Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε περισσότερο στη συγκεκριμένη σειρά;

Γενικά υπάρχει ένα πολύ καλό το κλίμα. Υπάρχουν καλοί ηθοποιοί και συντελεστές και γενικά όλη η ομάδα που εργάζεται για τη σειρά είναι άψογη, όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως άνθρωποι. Το ότι πρόκειται για σειρά εποχής, επίσης ήταν ένας λόγος που μου άρεσε και έκανε αυτή τη δουλειά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. 

Ηλέκτρα Φωτιάδου

Τι σε γοητεύει περισσότερο;

Είναι ωραίο να βλέπεις τα ιστορικά στοιχεία μέσα και να προσπαθείς να μπεις σε μια άλλη εποχή που δεν έζησες, έστω και με αυτό τον τρόπο. 

Στην πραγματικότητα η Ηλέκτρα θα ήθελε να ζει σε μια άλλη εποχή;

Αν είχα την επιλογή να ζήσω σε μια άλλη εποχή από αυτήν, θα διάλεγα μια εποχή όπου η γυναίκα θα είχε τη δύναμη της και όχι κάπου που να ήταν υποδεέστερη. Όμως, επειδή δεν σκέφτομαι έτσι γενικότερα, με ενδιαφέρει περισσότερο να ζω το σήμερα και να απολαμβάνω το τώρα.

Ως σύγχρονη γυναίκα, διεκδικείς αυτά που θέλεις; 

Νομίζω πως αυτό εναπόκειται στον άνθρωπο. Ο καθένας μας πρέπει να διεκδικεί αυτά που θέλει, ανεξάρτητα από το φύλο ή τη διαφορετικότητα του. Σίγουρα η γυναίκα του σήμερα είναι αρκετά ισχυρή και μπορεί να διεκδικήσει τα όσα της αξίζουν.

Η επιστροφή στους εργασιακούς ρυθμούς, θα έλεγες ότι λειτουργούσε θετικά στον ψυχισμό σου;

Επειδή κάνω κάτι που με ευχαριστεί, με κρατά σε εγρήγορση, συνεπώς με βοηθά. Είμαι της άποψης πως τα πάντα στη ζωή έρχονται όταν πρέπει ώστε να μας βρουν έτοιμους να τα δεχτούμε.

Πόσο πολύ έχει αλλάξει η κοσμοθεωρεία σου τον τελευταίο χρόνο;

Βλέπω διαφορετικά τη ζωή και πιο απλά. Προσπαθώ να μην αγχώνομαι με χαζά,  ανούσια πράγματα και ούτε να σπαταλώ το χρόνο ή την ενέργειά μου σε φήμες ή κουτσομπολιά. Γενικότερα δεν μπορώ καθόλου τη μιζέρια. Μέρα με τη μέρα,  συνειδητοποιώ πως υπάρχει και η πιο αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.

Ηλέκτρα Φωτιάδου

Οι δυσκολίες πώς ξεπερνιούνται, Ηλέκτρα;

Σίγουρα ξεπερνιούνται. Εξάλλου, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Ή που θα σε επηρεάσει αρνητικά και θα το κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή ή που θα κρατήσεις τα δεδομένα και τις εμπειρίες που έχεις και με βάση αυτές θα συνεχίσεις να ζεις τη όσο πιο καλά γίνεται.

Οι δικές σου εμπειρίες σε βοήθησαν να ανακαλύψεις καινούριες δυνάμεις που έκρυβες μέσα σου;

Η αλήθεια είναι πως μέσα μας κρύβουμε πολλές δυνάμεις που συνήθως δεν τις έχουμε γνωρίσει γιατί μπορεί να μην χρειάστηκε ποτέ να τις αναζητήσουμε. Είμαι της άποψης πως πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί ως άνθρωποι. Να βρίσκουμε λύσεις για την κάθε περίπτωση. 

Η σχέση σου με την εκκλησία, ποια είναι;

Δεν έχω στενή σχέση. Πιστεύω στην πνευματικότητα, αλλά με τον δικό μου τρόπο.

Οι ρυθμοί της ζωής σου πόσο πολύ έχουν αλλάξει; Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες τώρα πια;

Εκ των πραγμάτων, προτεραιότητα έχει ο γιός μου. Το πρόγραμμά μου στηρίζεται και βασίζεται στο παιδί μου και έτσι κυλά η καθημερινότητα. Προσπαθώ να απολαμβάνω ό,τι σχετίζεται μαζί του. Μετά ακολουθεί η δουλειά και ύστερα έρχονται όλα τα υπόλοιπα. 

Για την Ηλέκτρα, υπάρχει χρόνος;

Φροντίζω ώστε να υπάρχει. Ευτυχώς στην παρούσα φάση η δουλειά μου δεν είναι τόσο πολύ πιεστική. Οπότε, μέσα στη βδομάδα βρισκω κάποια κενά και έτσι μπορώ να αφιερώνω λίγο χρόνο σε εμένα. Τώρα έχω αρχίσει να γυμνάζομαι κάπως. Κάνω πράγματα με φίλους, βγαίνω για φαγητό και ποτό. Ιδανικά, θα ήθελα να πηγαίνω περισσότερα ταξίδια, όμως φροντίζω να το προγραμματίζω με κάθε ευκαιρία.

Ηλέκτρα Φωτιάδου

Η σχέση σου με τα social media ποια είναι;

Επιλέγω συνειδητά να απέχω από τον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν μου αρέσει και ούτε με πείθει η αλήθεια. Είμαι λίγο εκτός της φάσης των social media, αλλά δεν με πειράζει. Αν θέλω να ενημερωθώ για το οτιδήποτε θα μπω κατευθείαν στο διαδίκτυο να το αναζητήσω. 

Τηλεόραση, βλέπεις;

Βλέπω αλλά όχι κυπριακή. Παρακολουθώ περισσότερο ξένες σειρές και Netflix. Βλέπω διάφορα, κοινωνικά δράματα, σειρές εποχής. Δεν παρακολουθώ την  κυπριακή τηλεόραση, αλλά ακούω γενικότερα διάφορα από συναδέλφους για το τι παίζει.

Το θέατρο υπάρχει καθόλου στα πλάνα σου;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κάτι θεατρικό, όμως σε μεταγενέστερο στάδιο. Το θέατρο μου έλειψε αρκετά, απλώς με αγχώνει κάπως ο συνδυασμός με την τηλεόραση. Χρειάζεται αρκετή οργάνωση και καλό προγραμματισμό ώστε να τα ισορροπήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν οι οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις.  

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης

Home