Thumbnail

3 + 1 γνωστά πρόσωπα της κυπριακής showbiz μιλάνε για τις παραλίες σκύλων στην Κύπρο (Φώτος) 3 + 1 γνωστά πρόσωπα της κυπριακής showbiz μιλάνε για τις παραλίες σκύλων στην Κύπρο (Φώτος)

Υπάρχουν τελικά κατάλληλες παραλίες για τους τετράποδους φίλους μας;
Μπορεί η νομοθεσία να προβλέπει τουλάχιστον μία παραλία για σκύλους σε κάθε επαρχία και τυπικά ένας ιδιοκτήτης στην Κύπρο να έχει σήμερα 7 επιλογές για μπάνιο με τον τετράποδο φίλο του, ωστόσο τι γίνεται στην πραγματικότητα; Πόσο κατάλληλες είναι αυτές οι παραλίες και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να απολαύσει τη θάλασσα μαζί με το κατοικίδιό του; Το MyLife επικοινώνησε με γνωστές προσωπικότητες της κυπριακής showbiz, ιδιοκτήτες σκύλων, που μοιράστηκαν μαζί μας τη δική τους εμπειρία σχετικά με το θέμα.

Ανδρέας Γιόρτσιος - Δημοσιογράφος/Παρουσιαστής

Για τους ιδιοκτήτες σκύλων είναι μία πονεμένη ιστορία οι παραλίες στις οποίες μπορούν να πάνε με τους σκύλους τους. Διότι οι παραλίες αυτές σε γενικές γραμμές είναι παραλίες οι οποίες δεν μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από τις τοπικές Αρχές. Κι από 'κει ξεκινούν όλα. Από το ότι οι τοπικές Αρχές αντιδρούν.

Η μόνη παραλία που ανταποκρίνεται είναι η παραλία Γλυκύ Νερό στον Δήμο Παραλιμνίου, που κι αυτή δόθηκε μετά από έντονες αντiδράσεις. Η παραλία στο Μοναγρούλι στη Λεμεσό που είναι στις εκβολές των λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού και Αμαθούντας για παράδειγμα, είναι σχεδόν απροσπέλαστη. Ακόμη και γι 'αυτή όμως, το κοινοτικό συμβούλιο αντιδρούσε.

Καταρχάς, γιατί να πάω σε μια παραλία που καταλήγουν τα λύματα; Τι ακριβώς νομίζετε ότι εκβάλλεται στη θάλασσα από τον αγωγό λυμάτων του ΣΑΛΑ. Απιονισμένο νερό; Και γιατί να αφήσω το σκυλί μου να κολυμπήσει σε νερά που ούτε το πόδι μου δεν θα έβαζα; 

Επειδή υπάρχει όμως η νομοθεσία που λέει ότι σε κάθε επαρχία πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία παραλία για σκύλους, οι τοπικές Αρχές επιλέγουν την πλέον απροσπέλαστη και δύσβατη, συνήθως βραχώδη και χωρίς αμμουδιά, παραλία. Και γιατί να έχει αμμουδιά η παραλία; Για έναν πολύ απλό λόγο, που φαντάζομαι οι αρμόδιοι που κάθονται στην κεντρική επιτροπή παραλιών αγνοούν παντελώς. Γιατί ο σκύλος όταν βγαίνει από τη θάλασσα, το ένστικτό του τον καλεί να τριφτεί στην άμμο ή στο έδαφος για να στεγνώσει. 

Το κέρδος είναι ο αποτρεπτικός παράγοντας. Γιατί στις παραλίες που οι Δήμοι διαχειρίζονται, μπορούν να βάλουν το ένα κρεβατάκι δίπλα στο άλλο, παρά το ότι η νομοθεσία προβλέπει δύο κρεβατάκια και μία ομπρέλα σε χώρο 4 επί 4. Κι όταν πρέπει να κάνεις ακροβατικά για να ξαπλώσεις στο κρεβατάκι ή για να πας από το κρεβατάκι στην παραλία, το τελευταίο που σε ενδιαφέρει είναι να επιτρέπονται και οι σκύλοι. Στην Αγία Νάπα υπήρχε παλιά μία με κοφτερά βράχια, που πήγα μια φορά και σκίστηκαν τα flip flops μου και ούτε καν τόλμησα να κατεβάσω την Αλέγκρια από το αυτοκίνητο. Τωρα, γίνεται η μαρίνα εκεί.

Επίσης, επειδή χρόνια τώρα ακούω ότι είναι για λόγους καθαριότητας και υγιεινής που απαγορεύεται να μπαίνουν οι σκύλοι στη θάλασσα, λόγω ανατομίας οι σκύλοι δεν μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους όσο κολυμπούν. Αφήνω στην άκρη τα εκατομμύρια πλάσματα που ζουν και κάνουν την ανάγκη τους μέσα στο νερό. Θα πάω σε κάτι πιο γνώριμο. Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει ποτέ στην παραλία. "Μάμα, μάμα, θέλω να κατουρήσω… " Κι ο Γιαννάκης μαθαίνει από τη μάμα του και από τον μπαμπά του ότι στη θάλασσα, κολυμπάμε, παίζουμε και βεβαίως κατουράμε! Κι όποιος από σας εκεί που με ακούει δεν ξαλάφρωσε στη θάλασσα, να του δώσουμε βραβείο! 

doggiortsios

Βίβιαν Κανάρη - Δημοσιογράφος/Παρουσιάστρια

Χρειαζόμαστε περισσότερες, μεγαλύτερες και καλύτερες παραλίες, για να πηγαίνουμε βόλτα με τα σκυλιά μας και να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα της Κύπρου. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν έχω επισκεφτεί όλες τις παραλίες, διότι με αυτά που ακούω από φίλους, είναι απλά χάσιμο χρόνου.  Μικρές, βραχώδης και απομονωμένες. Στην παραλία όπου πηγαίνουμε εμείς, αυτό που με απογοητεύει είναι τα σκουπίδια και η βρομιά που αφήνουν οι άνθρωποι στην παραλία, δίπλα απ' αυτή όπου επιτρέπονται οι σκύλοι. Μπύρες, αποτσίγαρα, σακούλες και ό,τι άλλο φανταστείς. Τα απομεινάρια από το πάρτι με τις σούβλες, τα ποτά και τη μουσική στη διαπασών σε μία θεωρητικά προστατευόμενη περιοχή, είναι αυτά που θα έπρεπε να προβληματίσουν όσους νομοθετούν και όσους καλούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

kanaridog

Φωτογραφίες από την παραλία την οπoία επισκέπτεται η Βίβιαν Κανάρη μαζί με τον Felix

vk1

vk2

vk3

Ονούφριος Σωκράτους - Δημοσιογράφος/Παρουσιαστής

Πλην της παραλίας Γλυκύ Νερό Α’, η υπόλοιπη πλειάδα ( 6 στον αριθμό), διαθέσιμες παραλίες για σκύλους, παραπέμπουν σημειολογικά  στη μονάδα που γειτνιάζει με μία από τις προσφερόμενες "οάσεις", αυτή της καραβόπετρας, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α., στο Μοναγρούλλι. Είναι δηλαδή για τα λύματα. Η δικαιολογία, πάντοτε, κοινότυπη και κουραστική. «Δεν μπορεί ο σκύλος να αφήνει τις ακαθαρσίες του εκεί που λούζονται άνθρωποι» ή «Υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται τα σκυλιά».

Κι εγώ φοβάμαι τον κύριο με τα επίπλαστα από αναβολικά "ποντίκια" και το βλέμμα "Ρόκι 3", αλλά καλούμαι να λιαστώ και να κολυμπώ δίπλα του. Με ενοχλούν οι μύκητες στα πόδια μία κάποιας διπλανής κυρίας, η πάνα που πετάνε με τα περιττώματα του μωρού, το καρπουζόφυλλο, τα χαρτιά στην άμμο, οι γόπες των τσιγάρων, αλλά καμία δημοτική Aρχή δεν τους εξορίζει όλους από δίπλα μου σε βραχώδεις και δύσβατες παραλίες για να τιμωρηθούν για την οχληρία και τη βρωμιά σε θάλασσες και ακτές.

Έτσι, οι κηδεμόνες και τα παιδιά -σκυλιά μας- πρέπει να αγοράζουμε υποχρεωτικά καινούργια λάστιχα αυτοκινήτου για τη διαδρομή και πέδιλα για την επιφάνεια έξω από το νερό, για να μην πληγωθούν τα πόδια μας στα βράχια. Αμάρτημα τελικά να περπατάς στα τέσσερα.

onoufriosdog

Νίκη Δραγούμη - ηθοποιός

Καλοκαίρι, παραλία, βουτιές, παιχνίδια στην άμμο, απολαμβάνεις ένα κρύο δροσιστικό ποτό που έχεις πάρει απο το beach bar με τους φίλους σου, κάτω από την ομπρέλα, ξαπλωμένος στο κρεβατάκι της παραλίας. Ακούς μουσική, χαλαρώνεις και περνάς όμορφα μαζί με τους τετράποδους φίλους μας!!!!  Να κάτι που δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε στην Κύπρο, αφού σε καμία παραλία σκύλων (δεν μπορούν να πάνε σε όλες, όπως σε πολλές άλλες χώρες) δεν παρέχονται αυτά. Πρόκειται απλώς για εκτάσεις, στις οποίες δεν υπάρχει τίποτα.

dragumidog

Διάβασε επίσης:

O Ανδρέας Γιόρτσιος εξηγεί γιατί διαφωνεί με βασικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τους σκύλους

Μάθε το σκυλάκι σου να είναι πειθαρχημένο κατά τη διάρκεια της βόλτας

Τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν τρώει τη ξηρά τροφή του

Home