Thumbnail

Ο ρόλος των γονιών στο διάβασμα του παιδιού Ο ρόλος των γονιών στο διάβασμα του παιδιού

Φρόντισε να βρεις την σωστή ισορροπία εφαρμόζοντας 5 βασικά βήματα
Σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει το δικό του παιδί να δυσκολεύεται με ένα πρόβλημα και μια λύση των μαθηματικών ή να κάνει απανωτά λάθη στη γραμματική, αλλά είναι σημαντικό να το αφήσεις να μάθει μέσα από τα λάθη του.

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάσαι ως γονέας είναι ο εξής: υποστήριξε το παιδί σου και πρόσφερέ του τη βοήθεια, αλλά ποτέ μην γίνεσαι εσύ το μάθημα του παιδιού.

Η πρώτη δημοτικού είναι η πρώτη σοβαρή επαφή ενός παιδιού με το διάβασμα. Επομένως, καλώ ή κακώς θα εμπλακείς σε ένα μικρό βαθμό τουλάχιστον στο κομμάτι των οδηγιών. Φρόντισε ωστόσο να βρεις την σωστή ισορροπία με τα παρακάτω βήματα.

-Μίλα στο δάσκαλο του παιδιού. Οι δάσκαλοι διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο το διάβασμα και οι στρατηγικές τους ορίζουν το κατά πόσο θα ασχοληθείς εσύ. Αν ένας δάσκαλος αναθέτει πολλές εργασίες για το σπίτι και βασίζει εκεί το βαθμό που θα δώσει, ίσως χρειαστεί να βοηθήσεις. Από την άλλη, αν ο δάσκαλος περιμένει από εσάς τους γονείς να βοηθήσετε το παιδί και δεν το κάνετε, το παιδί θα μείνει αρκετά πίσω. Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν το διάβασμα στο σπίτι ως τρόπο για να ελέγχουν την πρόοδο, θα θέλετε να μείνετε εκτός και να μην επέμβετε.

-Ενημέρωσε το παιδί σου ότι σε ενδιαφέρει το τι κάνει. Ανεξαρτήτως από το αν θα παρέμβεις, μίλα με το παιδί σου για ο,τιδήποτε κάνει και πριν το ξεκινήσει. Κάνε συχνές ερωτήσεις, όπως ‘καταλαβαίνεις την εργασία’ ή ‘έχεις ξανακάνει κάτι ανάλογο πριν’; Όταν τελειώσει, μπορείς να ζητήσεις να δεις την εργασία του. Μην κάνεις τις διορθώσεις, αλλά ανακάλυψε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.

-Βοήθησε με άλλους τρόπους. Αν το παιδί δουλεύει καλύτερα με οπτικά βοηθήματα, σχεδίασε εικόνες που σχετίζονται με το διάβασμά του. Τα σχήματα των φρούτων μπορεί να το βοηθήσουν στο θέμα των μαθηματικών. Αν εξασκείται σε συγκεκριμένες λέξεις, χρησιμοποίησέ τες σε προτάσεις ή γράψε τες σε χαρτάκια και κόλλησέ τα στο σπίτι.

-Οργάνωσε τη ρουτίνα του διαβάσματος στο σπίτι. Δημιούργησε έναν άνετο χώρο στο σπίτι. Κάνε ένα χρονοδιάγραμμα και δοκίμασε αλλαγές, ανάλογα με το πώς νιώθει πιο άνετα το παιδί. Και φυσικά, πάρε να έχεις όλες τις απαραίτητες σχολικές προμήθειες.

Επιβράβευσε την προσπάθειά του παιδιού. Αυτό κάνει θαύματα στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και κάθε φορά θα θέλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του.

Πηγή

 

Home