Thumbnail

Πώς να χειριστείς τους καυγάδες των παιδιών σου Πώς να χειριστείς τους καυγάδες των παιδιών σου

Όταν ο γονιός καλείται να αναλάβει ρόλο πυροσβέστη
Με τα αδέλφια σου έστηνες τρικούβερτους καυγάδες και αν μάλιστα δεν ήσουν εσύ χαμένη, τους απολάμβανες κιόλας. Αυτά πριν γίνεις μάνα. Γιατί στη μετά μάνα εποχή, δεν έχεις χειρότερο από τα καμάρια σου να τσακώνονται χωρίς λόγο και αφορμή.

Δεν βγήκε τυχαία η λαϊκή ρήση: "Πίσω έχει αχλάδα την ουρά". Τώρα που μεγάλωσες, καταλαβαίνεις τι ήθελε να πει ο θυμόσοφος λαός, αφού πλέον τον άχαρο ρόλο της μάνας σου, τον έχεις αναλάβει εσύ και πρέπει να λειτουργήσεις πυροσβεστικά ανάμεσα στα παιδιά σου, προκειμένου να προλάβεις τα χειρότερα. 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις όταν αρχίσουν τα παιδιά σου τον καυγά; Εδώ θα χρησιμοποιήσω μια άλλη λαϊκή ρήση: "Του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Που θα πει ότι φροντίζεις τις ανάγκες των παιδιών σου ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός. Πρέπει, λοιπόν, να αισθανθούν ότι τα αγαπάς το ίδιο και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι περιττός. Άρα, μην τα συγκρίνεις ποτέ μεταξύ τους -απαράβατος κανόνας- μην κάνεις διακρίσεις και μάθε τους να μοιράζονται και συνάμα να σέβεται το ένα την ιδιωτικότητά του άλλου. 

Διάβασε: Πώς θα διασφαλίσεις ότι το παιδί σου θα έχει ήρεμο ύπνο τώρα το καλοκαίρι

Παράλληλα, θέσε σαφείς κανόνες, διαχώρισε ευθύνες και αρμοδιότητες. Αν μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, ξεκαθάρισε ότι το καθάρισμά του είναι ευθύνη και των δυο, και το βάρος δεν πέφτει στον μεγαλύτερο. Κάθε φορά που κάνουν κάτι καλό, μην αμελείς να το επισημαίνεις και να τους επιβραβεύεις γι΄αυτό. Όχι βέβαια με υλικά ανταλλάγματα, αλλά όταν τα δεις να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, πες τους "Μπράβο". 

 

Διάβασε ακόμη: Τι δεν πρέπει να κάνεις το καλοκαίρι με τα παιδιά σου

 

Τα παιδιά, μην ξεχνάς, τείνουν να μιμούνται συμπεριφορές, ειδικά των γονιών τους. Δώσε, λοιπόν, το καλό παράδειγμα, δείχνοντας τους πόσο αγαπάς και δεμένη είσαι με τα αδέλφια σου. Αν σε βλέπουν μονίμως να λύνεις τις διαφορές σου με φωνές, μην παραξενευτείς που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο. 

Αλλά επειδή παιδιά έχεις και όχι ρομπότ, και ο καυγάς θα ξεσπάσει κάποια στιγμή -παρά τις αγνές σου προθέσεις για το αντίθετο- προσπάθησε να μην επέμβεις, εκτός κι αν κρίνεις ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Αν δεις, δηλαδή, να πέφτει ξύλο, τότε μην κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια. Και πάλι όμως μην αρχίσεις τις φωνές. Δώσε και πάλι το καλό παράδειγμα και δείξε τους πώς να επιλύουν τις διαφορές τους με διάλογο. Άλλωστε, αδέλφια είναι, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Και αυτό, μόνο εσύ μπορείς να τους το διδάξεις και να τους γίνει βίωμα. 

 

Διάβασε επίσης: Πώς να χειριστείς το παιδί όταν δεν σε ακούει

 

 

 

Home