Thumbnail

Πώς να χειριστείς το παιδί όταν δεν σε ακούει Πώς να χειριστείς το παιδί όταν δεν σε ακούει

Υπάρχουν κάποιες φράσεις που θα σε βοηθήσουν
Ως γονιός ξέρει καλά πως όταν το παιδί σου το πιάσουν οι ανάποδές του, δύσκολα τα βγάζεις πέρα. Αντί να του βάλεις τις φωνές -που θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα- επαναξιολόγησε τον τρόπο επικοινωνίας που έχεις μαζί του. Θα δεις που οι πιο κάτω φράσεις, θα κάνουν το θαύμα τους.

Η επικοινωνία με το παιδί μας δεν είναι κάτι που κτίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι πιο κάτω φράσεις, θα σε βοηθήσουν να θέσεις τα θεμέλια μιας σωστής επικοινωνίας. 

"Τι πρέπει να θυμάσαι"; 

Αντί μονίμως να επαναλαμβάνεις τη φράση "Πρόσεχε', αντικατέστησέ την με το "Τι πρέπει να θυμάσαι;" Όταν λέμε συνέχεια τα ίδια πράγματα, τα παιδιά δε μας δίνουν τη δέουσα προσοχή. Έτσι, βοήθησε το να αναπτύξει την κριτική του σκέψη, ώστε να αντιληφθεί καλύτερα τη σημασία του να είναι προσεκτικός. 

"Σε παρακαλώ μίλα λίγο πιο σιγά"

Τα παιδιά από τη φύση τους τείνουν να μιλάνε δυνατά. Ζήτησέ του λοιπόν να χαμηλώσει λίγο τα ντεσιμπέλ του και επ' ουδενί μην χρησιμοποιήσεις τις φράσεις: "Σταμάτα να φωνάζεις" ή "Κάτσε ήσυχα". 

"Θα το κάνεις μόνος σου ή θες να σε βοηθήσω"; 

Τα περισσότερα παιδιά αντιδρούν απίστευτα καλά στην εξουσιοδότηση. Όταν τους δώσεις επιλογή, θέλουν να δείξουν τις ικανότητές τους και ξεπερνούν τον πειρασμό να αντιδράσουν.

Διάβασε επίσης:

Λάβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατέψεις το παιδί σου από την αφυδάτωση

Παιδί στην παραλία: Πώς να το προφυλάξεις από τις ψηλές θερμοκρασίες

"Τι έμαθες από το λάθος σου";

Αντί να του πεις ότι πρέπει να ντρέπεται για κάτι που έκανε, με το να του ζητήσεις να σου υποδείξει τι έμαθε από το λάθος του, θα το βοηθήσεις να αντιληφθεί καλύτερα τις αρνητικές συνέπειες της πράξης του και έτσι δεν θα την επαναλάβει στο μέλλον. 

"Σε παρακαλώ" 

Μια φράση που οφείλεις να εντάξεις στο καθημερινό σου λεξιλόγιο. Δεν πρέπει μόνο να απαιτείς από το παιδί σου να είναι ευγενικό, αλλά να δίνεις κι εσύ το καλό παράδειγμα. Είναι μερικές μαγικές λέξεις, όπως θα του εξηγήσεις, που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται πιο όμορφα και βοηθούν στην επικοινωνία μαζί τους. 

"Να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους" 

Πρέπει να του διδάξεις ότι πρέπει να σέβεται τον εαυτό του, για να τον σέβονται και οι άλλοι. Σεβασμό, όμως, οφείλει να επιδεικνύει και προς τους άλλους. 

Διάβασε ακόμα: Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις αντηλιακό στο παιδί σου!

Πηγή 

Home