Thumbnail

Ξέρεις ποιά θεωρούνται σημάδια καρκίνου στο σκύλο σου; Ξέρεις ποιά θεωρούνται σημάδια καρκίνου στο σκύλο σου;

Αν δεν έδινες σημασία μέχρι τώρα, πρέπει να μάθεις για να ξέρεις πώς θα το αντιμετωπίσεις! Δες ποια σημάδια πρέπει να προσέξεις.
Όταν ο σκύλος σου αρρωσταίνει, σίγουρα ανησυχείς όπως ακριβώς θα ανησυχούσες αν αρρώσταινε ένας δικός σου άνθρωπος! Αν μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν γνώριζες ότι υπάρχουν σημαδια που σε προειδοποιούν ότι το κατοικίδιό σου ίσως πάσχει από αυτή την αρρώστια, καιρός να ενημερωθείς, ώστε να το προλάβεις ή/και να το αντιμετωπίσεις.

dog1

Σύμφωνα με το PetMD, το 50% των σκυλιών άνω των 10 ετών αναπτύσσουν καρκίνο σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο, ώστε να καταφέρεις να δώσεις μερικά χρόνια ακόμη στον τετράποδο φίλο σου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια καρκίνου στο σκύλο που ίσως τα μπερδεύεις με άλλες ασθένειες και δεν δίνεις τη βαρύτητα που πρέπει.

Ποιά είναι λοιπόν αυτά τα σημάδια καρκίνου που θα πρέπει να προσέξεις; 

dog6

Πρησμένοι λεμφαδένες

Ενώ αυτοί οι αδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν κάτω από το σαγόνι ή πίσω από το γόνατο. Αν διογκωθούν, μπορεί να είναι μια μορφή καρκίνου που ονομάζεται λέμφωμα. Μια βιοψία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Εξόγκωμα

Οποιοδήποτε εξόγκωμα σε κάποιο σημείο του σώματος στον σκύλο, το οποίο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ή αλλάζει σε υφή ή σχήμα πρέπει να εξεταστεί. Μια βιοψία και πάλι μπορεί να οδηγήσει σε μια ασφαλή διάγνωση.

Διάβασε ακόμη: Μάθε το σκυλάκι σου να είναι πειθαρχημένο κατά τη διάρκεια της ...

dog3

Κοιλιακή διαστολή

Όταν το στομάχι ή η κοιλιά μεγαλώνουν γρήγορα, αυτό μπορεί να υποδηλώνει όγκο στην κοιλιά ή να υποδεικνύει μια αιμορραγία που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια ακτινογραφία ή ένα υπερηχογράφημα στην κοιλιά μπορεί να αποβούν πολύ χρήσιμα.

Χρόνια απώλεια βάρους

Όταν ένας σκύλος χάνει βάρος και δεν ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, τότε αυτό θα πρέπει να ελέγχεται. Αυτό το σημάδι δεν σημαίνει πως απαραίτητα έχει καρκίνο αλλά μπορεί να υποδεικνύει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, καθώς πολλοί καρκινοπαθείς πάσχουν από απώλεια βάρους.

dog5

Χρόνιος εμετός ή διάρροια

Ο ανεξήγητος εμετός ή η διάρροια πρέπει να εξεταστούν. Ο όγκος του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο εμετό ή και διάρροια. Δεν θα αφήσεις, όμως, τον σκύλο σου να υποφέρει. Οι ακτινογραφίες, οι εξετάσεις υπερήχων και η ενδοσκόπηση είναι χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία!

Ανεξήγητη αιμορραγία

Η αιμορραγία που προκύπτει ξαφνικά και δεν οφείλεται σε κάποιο τραύμα, πρέπει να εξεταστεί. Η αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη, τα ούλα, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα χρειάζονται προσοχή.

Διάβασε ακόμη:  Τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν τρώει τη ξηρά τροφή του

dog4

Βήχας

Ένας ξηρός βήχας και επαναλαμβανόμενος θέλει προσοχή. Παρατήρησε το σκύλο σου όταν βήχει κι αν το κάνει συχνά, τότε κάνε μια ακτινογραφία στο στήθος. Συγκεκριμένος τύπος βήχα, μπορεί να είναι κοινό σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα.

Στοματικές οσμές

Οι στοματικοί όγκοι εμφανίζονται στα σκυλιά και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή στην προτίμηση των τροφίμων ή να προκαλέσουν αλλαγή στον τρόπο μάσησης της τροφής. Πολλές φορές μπορεί να ανιχνευθεί μια άσχημη οσμή σε κατοικίδια με όγκο στο στόμα. Για ακόμη μια φορά, ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει μια έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.

Διάβασε ακόμη: Πώς ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου 

Πηγή

Home