Thumbnail

Πώς στηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον έναν/μια ομοφυλόφιλο/η έφηβο/η ; Πώς στηρίζει το οικογενειακό περιβάλλον έναν/μια ομοφυλόφιλο/η έφηβο/η ;

Μια κομβική στιγμή, που οι γονείς μπορεί να στιγματίσουν άθελά τους το παιδί τους
Η οικογένεια φαίνεται να είναι ο πρώτος ουσιαστικός σταθμός στη ζωή ενός ομοφυλόφιλου/ης εφήβου/ης, καθώς αρχίζει να εκφράζει τις τάσεις του και να συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο την ομοφυλοφιλική του έλξη και συμπεριφορά. Ο Δρ. Θάνος Ασκητής καταγράφει τα λάθη των γονιών και πώς αυτοί μπορούν στην τελική να στηρίξουν το παιδί τους.

Η εφηβεία είναι η περίοδος και για τα δύο φύλα, όπου ο νέος και η νέα αρχίζουν να συνειδητοποιούν και να καθορίζουν τις σεξουαλικές διαθέσεις τους και να προσανατολίζουν την πορεία τους. Τι συμβαίνει στην περίπτωση της ομοφυλοφιλίας; Πώς νιώθει ο/η έφηβος/η στην κλίση αυτή και πώς αισθάνεται στο πλαίσιο της οικογένειας και του στενού κοινωνικού περίγυρου;

Τα 17 με 18 χρόνια της ζωής του δείχνουν τη σεξουαλική του αναζήτηση, έτσι ώστε να θεωρούμε, γενικά στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, την περίοδο αυτή την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του. Και για τα δύο φύλα η ηλικία αυτή καθορίζει τις σεξουαλικές αντιθέσεις και προσανατολίζει σχεδόν καθοριστικά τη σεξουαλική πορεία τους.

Μέσα στην οικογένεια αντιλαμβάνεται ο έφηβος τη νοοτροπία και αντίληψη των γονιών του, ενώ δέχεται θετικές, και αρνητικές επιδράσεις για τη σεξουαλικότητά του. Ηδη από τα 17 χρόνια η σεξουαλική αγωγή έχει 'δώσει' τις κατευθύνσεις και ανοίγει την πόρτα στην ηδονική αναζήτηση, αλλά και στην ανάγκη κάποιας πρώτης σχέσης, η οποία από την ονειροπόληση και εξιδανίκευση στην εφηβεία, θα περάσει συνειδητά στην 'πρώτη φορά' της σεξουαλικής επαφής και αφύπνισης.

ομοφυλοφιλία παιδί γονείς

Τι γίνεται όμως με το αγόρι που δεν ακολουθεί τις ετεροφυλοφιλικές και κοινωνικά παραδεκτές σεξουαλικές αναζητήσεις; Πόσο ο ίδιος ο νέος, νιώθοντας την ομοφυλοφιλική κλίση του, τολμάει να το πει στους δικούς του, αλλά και πόσο ο ίδιος περνάει από διάφορα συναισθήματα φόβου, αμηχανίας, για να πει συνειδητά, καταρχάς στον εαυτό του και ύστερα στο περιβάλλον του, 'είμαι ομοφυλόφιλος';

Σίγουρα μια τέτοια διαπίστωση έρχεται μέσα στην οικογένεια σαν 'βόμβα που σκάει', με πρώτο αποδέκτη, συνήθως, τη μητέρα. Μια μητέρα, που αισθάνεται ένοχη, βάσει της ψυχαναλυτικής θεωρίας, για την ομοφυλοφιλική έκφραση του γιου της. Μια μητέρα που δεσμευτικά και ασφυκτικά είναι πάνω στο παιδί της, αδυνατώντας να καταλάβει την ανάγκη του γιου της να ελευθερωθεί και να ωριμάσει. 'Ενοχος, όμως, φαίνεται να είναι και ο πατέρας, ο οποίος από παθητικός, ανύπαρκτος, εχθρικός και απόμακρος, φαίνεται να είναι απών στις μεγάλες και καθοριστικές ψυχολογικές και σωματικές μεταβολές του παιδιού του. Φαίνεται να πέφτει από τα σύννεφα όταν μαθαίνει ή βλέπει το παιδί του να μην του βγαίνει 'άνδρας'.

Οι πρώτες εικόνες της ομοφυλοφιλίας δημιουργούν μεγάλη αναστάτωση μέσα στην οικογένεια και δυστυχώς οι κινήσεις των μελών της (γονείς αλλά και αδέλφια) οδηγούν τα πράγματα σε χειρότερο δρόμο απ' αυτόν που πρέπει να ακολουθήσουν για να αντιμετωπίσουν το στόχο τους, δηλαδή την ομοφυλοφιλία του γιου τους.

ομοφυλοφιλία παιδί γονείς

Και εύλογα τίθενται οι ερωτήσεις: 'Μπορούμε να βοηθήσουμε τον ομοφυλόφιλο γιο μας;''Τι θα έπρεπε να κάνουμε γι' αυτό; Πρέπει να τον κάνουμε να αλλάξει, μήπως πρέπει να τον πάμε σε γιατρό, και τι γιατρό;' Το δράμα και οι υστερίες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγκρούσεις και μεγάλες εντάσεις, ενώ το πρόβλημα αυτό πολλές φορές καταλύει την οικογένεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς αρπάζονται μεταξύ τους με αλληλοκατηγορίες και απειλές, προσπαθώντας να φορτώσουν το φταίξιμο σε κάποιον. Και φυσικά, υπάρχει και το κοινωνικό κόστος. Το αιώνιο ερώτημα: τι θα πει ο κόσμος, όταν το μάθουν, με τους γονείς να καταφεύγουν σε σπασμωδικές και λανθασμένες κινήσεις. Στην τελική, το ίδιο το παιδί να τίθεται στο περιθώριο, χωρίς να μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του. 

Η αλήθεια είναι πως η οικογένεια δέχεται μεγάλη φόρτιση και δοκιμασία βλέποντας το γιο -ή την κόρη- να μην εξελίσσεται σε ετεροφυλόφιλο άτομο, πιστεύοντας ότι ακολουθεί μια λαθεμένη πορεία, η οποία δεν θα του επιτρέψει να εκπληρώσει το βιολογικό, αλλά και κοινωνικό του ρόλο μέσα σε μια σχέση γάμου και φυσικά να γίνει πατέρας και μετέπειτα παππούς.

Το πρώτο πράγμα που οι γονείς οφείλουν να ξέρουν, είναι αν ο γιος τους θέλει τη βοήθεια του ειδικού και οι ίδιοι να σεβαστούν τη σεξουαλική του σύγχυση και να του δείξουν ότι θα τον βοηθήσουν μέσα από τα δικά του 'θέλω'.

Η κακή και αυταρχική γονεϊκή στάση φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο, που περιλαμβάνει εκβιασμούς, καυγάδες, ψέματα, με το παιδί να αισθάνεται ενοχικά που δεν το αποδέχονται οι ίδιοι του οι γονείς. 

Το μόνο που χρειάζεται, είναι κατανόηση και αποδοχή, όσο δύσκολο και αν είναι, εφόσον το παιδί τους είναι απολύτως συνειδητοποιημένο ότι είναι ομοφυλόφιλο. 

Πηγή: www.askitis.gr 

 

Home