Περιποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;
Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει έχουν δείξει μέχρι στιγμής στοιχεία πως είναι σχετικά ασφαλές να βάψεις τα μαλλιά σας λίγο πριν μείνεις έγκυος ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό γιατί είναι πολύ μικρή η ποσότητα των χημικών που πραγματικά μπαίνουν στον οργανισμό σου. Αν όμως θέλεις να είσαι εντελώς σίγουρη, το καλύτερο θα ήταν να περιμένεις μέχρι το δεύτερο τρίμηνο, όπου το αναπτυσσόμενο μωρό είναι λιγότερο ευάλωτο και έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση. Ακόμη πιο ασφαλής επιλογή είναι οι ανταύγειες, καθώς στην τεχνική αυτή βάφονται μόνο οι τρίχες και η βαφή δεν ακουμπά το δέρμα, άρα δεν περνούν χημικά στον οργανισμό. Μια άλλη επιλογή που θεωρείται ασφαλής είναι οι φυτικές βαφές. Προσοχή όμως! Είναι σημαντικό να διαβάσεις τον κατάλογο των συστατικών τους προτού τις εφαρμόσεις, καθώς πέρα απ’ τα διάφορα «φυτικά» συστατικά, μπορεί να περιέχουν μια ή περισσότερες απ’ τις συνηθισμένες συνθετικές χημικές ουσίες -όπως p- phenylenediamine (ή φαινυλενεδιαμίνη), dihydroxybenzene (υδροκινόνη ή διυδροξυβενζένιο) και aminophenol (αμινοφαινόλη). Ασφαλής θεωρείται η χένα, μια ημι-μόνιμη φυτική βαφή, που χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια. Η χρήση της όμως έχει και αρκετά μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα μερικές φορές μετά από μερικά λουσίματα τα μαλλιά παίρνουν μια πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση.
Μπορώ να κάνω περμανάντ;
Τόσο η περμανάντ και το μόνιμο ίσιωμα των μαλλιών, όσο και οι βαφές, περιέχουν χημικά συστατικά, η χρήση των οποίων δεν έχει αποδειχτεί ασφαλής. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αποφύγεις τις χημικές διεργασίες στα μαλλιά σου, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και αν μπορείς πριν συλλάβεις, όταν δηλαδή είσαι στη φάση της «προσπαθείας». Να έχεις επίσης υπόψη πως τα μαλλιά σου μπορεί να μην ανταποκριθούν με τον προβλεπόμενο τρόπο, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αλλάζουν τη σύσταση και την υφή τους. Έτσι μια περμανάντ μπορεί να μην πιάσει καθόλου!
Μπορώ να συνεχίσω τη λεύκανση των δοντιών μου;
Δεν είναι τόσα τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά για το αν η λεύκανση είναι ασφαλής ή όχι μόνο γι΄αυτή την περίοδο, αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού σου, για όσο διάστημα θηλάζεις. Είναι όμως σημαντικό να είσαι πολύ συνεπής με τη φροντίδα τους, καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν και κάνουν πιο ευπαθή τα ούλα και τα δόντια. Αν σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος, θα ήταν καλή ιδέα να πας για ένα τσεκ απ στον οδοντογιατρό σου, ώστε να κάνεις έναν καθαρισμό και τυχόν ιατρικές εργασίες.
Αποτρίχωση με κερί στο μπικίνι;
Και όπου αλλού θελήσεις! Δεν υπάρχει τίποτε που να καθιστά επικίνδυνη την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα αυτή την περίοδο. Να είσαι όμως προετοιμασμένη να πονέσεις λίγο περισσότερο! Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο όγκος του αίματος στον οργανισμό –ειδικά στην ηβική περιοχή- με αποτέλεσμα να είσαι πιο ευαίσθητη στον πόνο. Είναι επίσης πιθανόν να έχεις μερικά σπασμένα αγγεία μετά την αποτρίχωση –ακίνδυνο, αλλά ορατό.
Καθαρισμός προσώπου; Ενέσεις υαλουρονικού ή μπότοξ;
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον καθαρισμό, αρκεί να ενημερώσεις την αισθητικό ή τη δερματολόγο σου, ώστε να είναι πιο προσεκτική και ήπια στους χειρισμούς, καθώς η επιδερμίδα σας είναι πιο ευαίσθητη αυτή την περίοδο. Υπάρχουν όμως μεγάλες πιθανότητες να μην χρειαστείς καθαρισμό, αφού οι περισσότερες έγκυες αναφέρουν πως το δέρμα τους γίνεται πιο λαμπερό αυτό το διάστημα! Αν κάνεις μπότοξ ή ενέσεις υαλουρονικού οξέος και διαπιστώσεις τις επόμενες εβδομάδες πως είσαι έγκυος, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το μωρό σου, αφού η ποσότητα του υλικού που εγχύεται στους μύες ή στις ρυτίδες του προσώπου είναι τόσο μικρή που δεν είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στον οργανισμό σου. Αν όμως είσαι έγκυος και σκέφτεσαι να κάνεις κάποια θεραπεία, καλύτερα να την αφήσεις για μετά τον τοκετό και το θηλασμό. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό πως δεν θα τη χρειαστείς τους επόμενους μήνες, αφού η εγκυμοσύνη προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα, με αποτέλεσμα ένα ελαφρύ πρήξιμο του προσώπου, το οποίο «γεμίζει» και τις μικρές ρυτίδες. Έτσι από μόνη της η εγκυμοσύνη, είναι η μοναδική αισθητική θεραπεία που έχεις ανάγκη!
Πειράζει να κάνω μασάζ;
Το μασάζ είναι κάτι που μπορεί να σε ανακουφίσει απ’ τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως τα κουρασμένα πόδια, οι πόνοι στην πλάτη ή τη μέση, και μάλιστα υπάρχουν ειδικά μασάζ για εγκύους. Αν στο μασάζ χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, μην παραλείψεις να ενημερώσεις πως είσαι έγκυος, καθώς δεν είναι κατάλληλα για την εγκυμοσύνη.
Μπορώ να κάνω τατουάζ;
Θα ήταν ίσως προτιμότερο να περιμένεις ώσπου να γεννήσεις για να κάνεις τατουάζ.Ένα θέμα είναι οι βαφές και το μελάνι που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ και κατά πόσο μπορεί να είναι επιβλαβή σε αυτή τη φάση για το έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε είσαι έγκυος, είτε όχι, προτού κάνεις τατουάζ, καλό θα ήταν να εξακριβώσεις ότι χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα εργαλεία, καθώς υπάρχουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως της ηπατίτιδας Β και του HIV/AIDS, που μπορεί να μεταδοθούν μέσω των σωματικών υγρών. Τα υπάρχοντα τατουάζ δεν επηρεάζουν το μωρό σου, το μωρό σου όμως μπορεί να επηρεάσει τα παλιά σου τατουάζ – ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται. Καθώς θα φουσκώνει η κοιλίτσα και το στήθος σου θα γίνεται πιο πληθωρικό ή με την εμφάνιση μιας ραγάδας, είναι πιθανόν κάποιο τατουάζ στην περιοχή να χάσει το σχήμα του ή να αποχρωματιστεί.
Μανικιούρ/πεντικιούρ;
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση μιας εγκύου στα χημικά που περιλαμβάνουν το μανικιούρ και το πεντικιούρ μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Ειδικά ένα πεντικιούρ μπορεί να είναι ένα σπουδαίο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου στο τρίτο τρίμηνο, όπου η φουσκωμένη σου κοιλιά μπορεί να σε δυσκολεύει ακόμη και να φτάσεις τα νύχια των ποδιών σου.
Να χρησιμοποιήσω κρέμες αυτομαυρίσματος;
Τα συστατικά που περιέχουν οι συγκεκριμένες κρέμες είναι αβλαβή και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αν το ελαφρύ χρώμα που θα χαρίσουν στην επιδερμίδα σου, σε κάνει να νιώθεις καλύτερα ψυχολογικά και πιο όμορφη! Απόφυγε όμως το σολάριουμ, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλειά του.
Φοράω ψηλοτάκουνα;
Τα ψηλοτάκουνα δεν συμβαδίζουν με την εγκυμοσύνη, τουλάχιστον όχι για την καθημερινότητα κα σίγουρα όχι με τους τελευταίους μήνες. Το βάρος σου αυξάνεται, το σχήμα του σώματος και το κέντρο βαρύτητας αλλάζουν, κάνοντάς σε να περπατάς διαφορετικά και να μην έχεις τη συνηθισμένη σου σταθερότητα. Τα ψηλοτάκουνα αυξάνουν τις πιθανότητες να πέσεις και να χτυπήσεις, τόσο εσύ, όσο και το μωρό που μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά σου. Επιπλέον, επιβαρύνουν τη μέση και τα κουρασμένα πόδια. Αν όμως θέλεις να φορέσεις τακούνια για μια ιδιαίτερη περίσταση, επίλεξε σχετικά χαμηλά, π.χ. έξι πόντους, με φαρδύ τακούνι και όσο το δυνατό πιο σταθερά.