Thumbnail

Αυτή είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για να ζει ένας ομοφυλόφιλος Αυτή είναι η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για να ζει ένας ομοφυλόφιλος

Τι αναφέρει σχετική έρευνα για το ιδανικό μέρος ζωής ενός gay ατόμου
Αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος, η ευρωπαική χώρα στην οποία θα αισθάνεται μεγαλύτερη ικανοποίηση και θα έχει τις λιγότερες δυσαρεστες εμπειρίες, θα αντιμετωπίσει τα λιγότερα εμπόδια στον τρόπο ζωής και έκφρασης της σεξουαλικότητάς του είναι η Δανία.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει μέσα από μελέτη ενός Έλληνα ψυχολόγου της διασποράς, του Παρασκευά Πέτρου, του ολλανδικού Πανεπιστημίου, ο οποίος με άλλους γερμανούς μελετητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 85 χιλιάδων ατόμων από 44 χώρες σε μια online έρευνα (Gay Happiness Monitor) με ερωτήματα σχετικά με τις αρνητικές προσωπικές εμπειρίες στην κάθε χώρα και τον βαθμό ικανοποίησης στη ζωή τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Culture, Health and Sexuality», βαθμολόγησαν κάθε χώρα με βάση μία κλίμακα από το μηδέν έως το έξι. Βασικά κριτήρια ήταν το γενικότερο κοινωνικό κλίμα σε μια χώρα απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους, ο βαθμός ανεκτικότητας και προσωπικής αποδοχής τους από τους γύρω τους, καθώς επίσης το αν δέχονται λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις. 

gay

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Δανία (με βαθμολογία 4,38) και ακολουθούν από πολύ κοντά στη δεύτερη θέση η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο (4,37 και οι δύο). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ολλανδία (4,34), η Ελβετία (4,32), η Νορβηγία (4,25), η Σουηδία (4,25), η Φινλανδία (4,20), η Αυστρία (4,12) και η Γερμανία (4,03).

Στο άλλο άκρο, οι χειρότερες χώρες είναι η Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ την χειρότερη πεντάδα με την μικρότερη ικανοποίηση ζωής συμπληρώνουν αποκλειστικά βαλκανικές χώρες: το Κόσοβο (2,46), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2,56), η Αλβανία (2,58) και η ΠΓΔΜ (2,64). Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά την ικανοποίηση των ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων, ενώ η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τη χειρότερη βαθμολογία. Ιταλία (3,29), η Βουλγαρία (3,25), η Κύπρος (3,16) και η Τουρκία (2,96).

gayss

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει ένα πιο ανοιχτό και ανεκτικό κλίμα απέναντι στην ομοφυλοφιλία στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως στις σκανδιναβικές, αντίθετα με τις νότιες, κυρίως τις βαλκανικές, όπου οι ομοφοβικές προσβολές είναι ακόμη εξαπλωμένες. Αλλά και οι σκανδιβανικές χώρες απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν «παράδεισος» για τους «gay» και τους «bisexual», καθώς η βαθμολογία τους δεν πλησιάζει το άριστα (6). 

lesbian

Από ψυχολογικής πλευράς, oι ερευνητές επεσήμαναν ότι κρίσιμο ρόλο παίζει πόσο μεγάλη εσωτερικευμένη ομοαρνητικότητα έχει ένας άνθρωπος. Όσοι είναι ικανοποιημένοι από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους και δεν έχουν εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις, είναι πιο ανθεκτικοί στην εχθρότητα που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον τους, αναπτύσσοντας ένα είδος χαρακτήρα «τεφλόν».

Πηγή

Home