Thumbnail

Οι 4 τύποι bullying που μπορεί να δεχθεί ένα παιδί Οι 4 τύποι bullying που μπορεί να δεχθεί ένα παιδί

Ο ρόλος του γονιού είναι ίσως ο πιο σημαντικός
Αν και στις μέρες μας υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θέμα bullying, σε σχέση με το παρελθόν, οι γονείς είναι αυτοί που έχουν τον διαχρονικό ρόλο να παρέμβουν, να καθοδηγήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις πώς να το χειριστείς, δεν έχεις παρά να διαβάσεις πιο κάτω.

Λεκτικό bullying: ο εκφοβισμός με χρήση σκληρών λέξεων περιλαμβάνει συνεχόμενες προσβολές, απειλές και ασεβή σχόλια για την εμφάνιση, τη θρησκεία, την εθνικότητα και το σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου.

Πώς εντοπίζεις τα σημάδια: τα παιδιά παύουν να συμμετέχουν σε πράγματα, αποκτούν κακή διάθεση και αλλάζει η όρεξή τους. Μπορεί να σου αναφέρουν κάποιο σχόλιο που έκαναν για το ίδιο και να ρωτήσει αν αληθεύει.

Τι να κάνεις: πρώτον, δίδαξε στα παιδιά σου σεβασμό. Μέσα από τη δική σου συμπεριφορά, δείξε πώς φερόμαστε καλά σε όλους τους ανθρώπους ισότιμα. Κάθε παιδί πρέπει να μαθαίνει πώς να εκτιμά τον ίδιο του τον εαυτό και να γνωρίζει τα δυνατά του σημεία. H καλύτερη προστασία που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά είναι τα κάνουν ανεξάρτητα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Σωματικό bullying: ο εκφοβισμός με σωματική επιθετικότητα, επαναλαμβανόμενο χτύπημα, σπρώξιμο και άγγιγμα με ακατάλληλους τρόπους.

Πώς να εντοπίσεις τις ενδείξεις: πολλά παιδιά δεν το λένε στους γονείς τους όταν συμβαίνει, οπότε πρόσεξε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια όπως ανεξήγητα κοψίματα, μελανιές, ρούχα που έχουν σκιστεί ή λείπουν και συχνά παράπονα για πονοκέφαλο ή στομαχόπονο.

Τι να κάνεις: αν υποπτεύεσαι ότι το παιδί σου δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ξεκίνησε μία χαλαρή συζήτηση για το τι γίνεται στο σχολείο. Αν είναι κάποιος κακός μαζί του και πώς νιώθει. Να είσαι σε επικοινωνία με τους δασκάλους και να επέμβεις, αν χρειαστεί με τη βοήθεια του νόμου.

KIDS

Σχεσιακό bullying: όταν αφήνουν κάποιον εκτός παρέας ή δραστηριότητας με πρόθεση.

Πώς το εντοπίζεις: πρόσεξε για αλλαγές στη διάθεση, και μία τάση να είναι περισσότερο μόνο του από πριν. Τα κορίτσια είναι πιθανότερο να βιώσουν κοινωνικό αποκλεισμό συγκριτικά με τα αγόρια και ο πόνος είναι εξίσου μεγάλος με το σωματικό bullying.

Τι να κάνεις: Μίλησε με το παιδί το βράδυ και ενθάρρυνε τις ικανότητές του, επιβράβευσε το και υπενθύμισε του την ύπαρξη ανθρώπων που το αγαπούν. Αν ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, θα δημιουργήσει εξωσχολικούς κοινωνικούς δεσμούς.

Ιντερνετικό bullying: ο εκφοβισμός που ξεκινά από φήμες μέσω μηνυμάτων κοινωνικών εφαρμογών και email. Έχουν ρατσιστικό και σεξιστικό χαρακτήρα και δημιουργούν εχθρική ατμόσφαιρα.

Πώς θα εντοπίσεις το πρόβλημα: αν το παιδί περνά πολλές ώρες στο διαδίκτυο αλλά είναι λυπημένο και αγχωμένο, αν πάσχει από αϋπνίες και αρνείται να πάει στο σχολείο και αν αρνείται να συμμετάσχει σε δραστηριότητες.

Τι να κάνεις: πρώτα θέσε όρια για τη χρήση του ίντερνετ. Έλεγξε τις εφαρμογές που θα μπορούσαν να γίνουν κακοποιητικές για το παιδί. Το βασικότερο όμως είναι να μιλάς συνεχώς με το παιδί ώστε να σε ενημερώσει πάραυτα, σε περίπτωση που είναι θύμα ιντερνετικού bullying. Εκτύπωσε τα μηνύματα και ενημέρωσε τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Διάβασε επίσης 

Πώς να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο με το παιδί σου μια βροχερή μέρα

Όσα θέλει ένα παιδί από τον μπαμπά του

Έτσι θα βοηθήσεις το παιδί σου να αναπτύξει την ευφυΐα του

 

 Πηγή 

 

Home