Thumbnail

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου στο διάβασμα Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου στο διάβασμα

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παρεμβαίνεις
Βλέπεις το παιδί σου να κάνει απανωτά λάθη κι εσύ θέλεις να παρέμβεις και να τα διορθώσεις. Πρέπει όμως να συγκρατηθείς και να τo βοηθήσεις, αλλά να μην φτάσεις ποτέ στο σημείο να κάνεις εσύ τα μαθήματα στη θέση του.

Σημασία έχει να βρεις την ισορροπία. Δες πώς θα τα καταφέρεις

Μίλησε στο δάσκαλο του παιδιού

Οι δάσκαλοι διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο το διάβασμα και οι στρατηγικές τους ορίζουν το κατά πόσο θα ασχοληθείς εσύ. Αν ένας δάσκαλος αναθέτει πολλές εργασίες για το σπίτι και βασίζει εκεί το βαθμό που θα δώσει, ίσως χρειαστεί να βοηθήσεις. Από την άλλη, αν ο δάσκαλος περιμένει από εσένα να βοηθήσεις το παιδί και δεν το κάνεις, το παιδί θα μείνει αρκετά πίσω. Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν το διάβασμα στο σπίτι ως τρόπο για να ελέγχουν την πρόοδο, θα θέλουν να μείνεις εκτός και να μην επέμβεις. 

Ενημέρωσε το παιδί σου ότι σε ενδιαφέρει το τι κάνει

Ανεξαρτήτως από το αν θα παρέμβεις, μίλησε με το παιδί για ό,τι κάνει και πριν το ξεκινήσει. Κάνε ερωτήσεις, όπως ‘καταλαβαίνεις την εργασία’ ή ‘έχεις ξανακάνει κάτι ανάλογο πριν’; Όταν τελειώσει, μπορείς να ζητήσεις να δεις την εργασία του. Μην κάνεις τις διορθώσεις, αλλά ανάκαλυψε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του.

Βοήθησε με άλλους τρόπους

Αν το παιδί δουλεύει καλύτερα με οπτικά βοηθήματα, σχεδίασε εικόνες που σχετίζονται με το διάβασμά του. Τα σχήματα των φρούτων μπορεί να το βοηθήσουν στο θέμα των μαθηματικών. Αν εξασκείται σε συγκεκριμένες λέξεις, χρησιμοποιήσε τες σε προτάσεις ή γράψε τες σε χαρτάκια και κόλλησε τα στο σπίτι.

kid reading

Οργάνωσε τη ρουτίνα του διαβάσματος στο σπίτι

Δημιούργησε έναν άνετο χώρο στο σπίτι. Κάνε ένα χρονοδιάγραμμα και δοκίμασε αλλαγές, ανάλογα με το πώς νιώθει πιο άνετα το παιδί. Και φυσικά, προμηθεύσου με όλες τις απαραίτητες σχολικές προμήθειες.

Επιβράβευσε την προσπάθεια

Αυτό κάνει θαύματα στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και κάθε φορά θα θέλει να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. 

Διάβασε επίσης 

Πώς να θέσεις όρια στο παιχνίδι του παιδιού στο σπίτι

Παιδί και πειθαρχία

Όσα θέλει ένα παιδί από τον μπαμπά του

 

 

Πηγή 

Home