Thumbnail

Πώς να μιλήσεις στο παιδί για το θάνατο Πώς να μιλήσεις στο παιδί για το θάνατο

Ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, χρειάζεται ειδική διαχείριση
Ο χαμός ενός ανθρώπου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα παιδί και να του μιλήσουμε για αυτό.

Αρχικά, θα πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου και να εξηγήσεις στο παιδί όσο πιο σύντομα γίνεται. Αν το παιδί το μάθει τυχαία από κάποιον άλλο, θα νιώσει θυμό και σύγχυση. Αν έχεις περισσότερα παιδιά, μπορείς να μιλήσεις σε όλα μαζί ή σε καθένα ξεχωριστά.

Σκέψου όμως την ηλικία, το στάδιο και το ταπεραμέντο τους για να το διαχειριστείς και ανάλογα.

Τι να πεις για το θάνατο

Το παιδί χρειάζεται τη βοήθειά σου για να μπορέσει να κατανοήσει το θάνατο. Καλό είναι λοιπόν να το εξηγήσεις όσο πιο απλά μπορείς με κατανοητό τρόπο.

Αν χρησιμοποιήσεις τη λέξη ‘θάνατος’ ή ‘πέθανε’, θα αποφύγεις κάποια προβλήματα. Αν πεις πάλι στο παιδί ότι ο παππούς έφυγε ή κοιμήθηκε, θα το μπερδέψεις και μπορεί να αισθανθεί αμέσως φόβο.

Ο χαμός ενός ανθρώπου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Τα πράγματα όμως είναι πιο περίπλοκα όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα παιδί και να του μιλήσουμε για αυτό.

Τα πολύ μικρότερα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν τι σημαίνει θάνατος, οπότε ίσως χρειαστεί να το περιγράψεις ώστε να γίνει κατανοητό. Αν νιώθεις πολύ άβολα που πρέπει να μιλήσεις στο παιδί για αυτό το θέμα, κάνε μια εξάσκηση προηγουμένως με έναν ενήλικα και να κρατήσεις ακόμα και σημειώσεις. 

Πώς να απαντήσεις σε κλασικά ερωτήματα για το θάνατο

•    Γιατί πέθανε; Το παιδί προσπαθεί να κατανοήσει την έννοια του θανάτου και θέλει να ξέρει τι τον προκάλεσε. Για παράδειγμα, ‘ο παππούς ήταν πολύ μεγάλος, αρρώστησε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να διορθώσουν την αρρώστια’.

•    Θα πεθάνεις; Θα πεθάνω κι εγώ; Το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι που αγαπά μπορεί να πεθάνουν. Είναι λοιπόν καλό να ξέρει ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν κυρίως όταν είναι πολύ μεγάλοι και άρρωστοι. Αν έχει πεθάνει κάποιος νέος, εξηγήστε ότι συμβαίνει πολύ σπάνια.

•    Τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις; Αυτή η απάντηση εξαρτάται από τα πιστεύω κάθε οικογένειας. Ό,τι και να του πείς, το σημαντικό είναι να ανακουφιστεί και να βρει λίγη παρηγοριά. Αν το παιδί σε δει να κλαις, μίλα του για το πώς νιώθεις.

Διαβάστε ακόμα

Πώς θα γεφυρώσεις την ηλικιακή διαφορά των παιδιών σου

Τι συμβαίνει όταν δημοσιεύεις φωτογραφίες των παιδιών στα social media

Πώς να ζητήσεις κάτι από το παιδί σου χωρίς να το απαιτήσεις 

Πηγή

 

Home