Πώς θα κάνεις το παιδί σου να αισθάνεται χαρά και αυτοπεποίθηση
Θα καταλάβει επίσης πότε υπερβάλετε και μπορεί να αρχίσει να σας αγνοεί. Μην το επιβραβεύεις όταν κάνει κάτι που οφείλει να κάνει, όπως είναι το βούρτσισμα των δοντιών.
Μην σώζεις το παιδί. Είναι πολύ φυσικό να θέλεις να προστατεύσεις το παιδί από τραυματισμούς ή από το να κάνει λάθη, αλλά όταν παρεμβαίνεις, δεν του κάνεις κανένα καλό. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι είναι εντάξει να αποτυγχάνουν και ότι είναι εντάξει να στενοχωριούνται και να θυμώνουν.
Επέτρεψέ του να πάρει αποφάσεις. Όταν του δίνεις τη δυνατότητα να επιλέγει από πολύ νωρίς, δημιουργείς έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση που εμπιστεύεται την κρίση του. Μην του δίνεις πολλές επιλογές γιατί δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί.
Κάντε focus στο μισογεμάτο ποτήρι. Αν νιώθει μεγάλη απογοήτευση, βοήθα το να γίνει λίγο πιο αισιόδοξο. Βάλε το στη διαδικασία να σκεφτεί πώς μπορεί να βελτιώσει μία κατάσταση αλλά μην πάρεις την απόφαση για λογαριασμό του. Αφήστε να το κάνει στο δικό του ρυθμό.
Βρές τρόπους για να βοηθά τους άλλους. Δώσε του τα εφόδια να σε βοηθήσει στο σπίτι με δικές του ιδέες ή στο σχολείο για τα άλλα παιδιά. Το κάνεις να νιώθει χρήσιμο, δημιουργικό και χαίρεται που μπορεί να προσφέρει.
Βρες αφορμές να περνά χρόνο με ενήλικες. Είναι πολύ σημαντικό να έχει φίλους στην ηλικία του αλλά οι ενήλικες διευρύνουν τους ορίζοντές του και του δίνει διαφορετικούς τρόπους να σκέφτεται. Έρευνες δείχνουν ότι μία στενή σχέση με κάποιον ενήλικο ((δάσκαλο, θείο, νταντά ή φίλο γονέα) κάνει τα παιδιά πιο ανθεκτικά.
Διαβάστε ακόμα
Η παιδική υστερία έχει και τα θετικά της
Πώς να μιλήσεις με το παιδί για το σχολείο
Πότε πρέπει να ανησυχήσεις για το bullying