Thumbnail

Πώς να μιλήσεις με το παιδί για το σχολείο Πώς να μιλήσεις με το παιδί για το σχολείο

Δημιούργησε μια όμορφη επικοινωνία μαζί του ώστε να γνωρίζεις τα προβλήματα από πρώτο χέρι
Η πιο κλασική ερώτηση που κάνεις στο παιδί σου είναι το: «Πώς πήγε σήμερα το σχολείο». Ωστόσο, δύσκολα θα πάρεις την απάντηση που επιθυμείς αφού συνήθως θα αρκεστεί σε μια μονολεκτική απάντηση.

Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν να κρατήσουν τις εμπειρίες τους προσωπικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν να βρίσκεται ο γονιός εκεί, διαθέσιμος να ακούσει κάτι περισσότερο.

Το να μιλάς με το παιδί για το σχολείο δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του. Έτσι ενισχύεται η ευζωία, η χαρά και η καλή ψυχική υγεία. 

Επίσης, ανακαλύπτεις το πώς βλέπει το σχολείο, τι περιμένει και πώς χειρίζεται τις προκλήσεις. Αν υπάρχουν προβλήματα, έρχεσαι πιο εύκολα σε επαφή μαζί του, εφόσον έχετε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ σας. Μην κάνεις πολλές μαζεμένες ερωτήσεις, Απλά δείξε του ότι χαίρεσαι που το βλέπεις όταν επιστρέφει από το σχολείο και μίλησε του για άσχετα θέματα. 

Η πιο κλασική ερώτηση που κάνεις στο παιδί σου είναι το: «Πώς πήγε σήμερα το σχολείο». Ωστόσο, δύσκολα θα πάρεις την απάντηση που επιθυμείς αφού συνήθως θα αρκεστεί σε μια μονολεκτική απάντηση.

Θα δείς ότι υπάρχουν μέρες που θα θέλει να μιλήσει για ζητήματα του σχολείου και άλλες που δεν έχει καμία διάθεση να το συζητήσει. Αν θέλεις να του κάνεις ερωτήσεις, μπορείς να το κάνεις με θετική χροιά. Τι του άρεσε περισσότερο σήμερα, με ποιον έκανε παρέα, αν πέρασε καλά και τι του αρέσει περισσότερο στην τάξη του.

Αν το παιδί είναι στο δημοτικό, δώσε του την πλήρη προσοχή και βρές  χρόνο μέσα στην ημέρα για να μιλήσετε. Δείξε ενδιαφέρον και πάρε σοβαρά αυτό που θέλει να μοιραστεί. 

Όταν μεγαλώσει και πάει στο γυμνάσιο, θα πρέπει να διατηρήσεις την επικοινωνία αλλά να σέβεσαι παράλληλα και την ανεξαρτησία του. Διατήρησε την ψυχραιμία σου όταν θέλει να σου εμπιστευτεί σοβαρά πράγματα, μην κριτικάρεις αυτά που ακούς και μην αγνοείς τις ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμα

Πότε πρέπει να ανησυχήσεις για το bullying

Πώς να μιλήσεις στο παιδί για το θάνατο

Πώς θα γεφυρώσεις την ηλικιακή διαφορά των παιδιών σου

Πηγή

 

Home