Thumbnail

Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά σου; Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά σου;

Τα καλά νέα, είναι πως είναι στο χέρι σου να το αλλάξεις
Κάνεις το επάγγελμα που ήθελες από μικρή. Κι όμως. Δεν αισθάνεσαι ευτυχισμένη. Μόνο με την ιδέα πως θα επιστρέψεις στο γραφείο μετά το σκ, στεναχωριέσαι. Σίγουρα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Δες πιο κάτω ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορείς να το διορθώσεις.

 

Η δουλειά σου δε συμβαδίζει με τις ικανότητες ή τις αξίες σου

Μια κοινή πηγή δυστυχίας των εργαζομένων είναι το ότι δεν αισθάνονται ο εαυτός τους. Οι αξίες είναι βασικοί παράγοντες επιλογής ενός επαγγέλματος. Αν το εργασιακό σου πλαίσιο δε συμβαδίζει με αυτές και δεν ταιριάζει με την προσωπικότητά σου, τότε είναι φυσικό να μην αντλείς ικανοποίηση.Σίγουρα, θα ήταν το ιδανικό αν όλοι κάναμε μια δουλειά που εκφράζει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς μας. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον απόλυτα. Μην καταπνίγεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου, αφού στην τελική αυτά είναι που σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τους συναδέλφους σου. Προσπάθησε να προσδιορίσεις τις αξίες σου και τις δεξιότητές σου. Στη συνέχεια, αποφάσισε αν αυτά αντικατοπτρίζονται στην εργασία που κάνεις. Ταιριάζει ο χαρακτήρας σου με το εργασιακό σου περιβάλλον; Αν όχι, εξέτασε αν οφείλεται στον κλάδο, τη θέση ή τον εργοδότη σου. Τι σε κρατά πίσω από την άντληση ικανοποίησης στην καριέρα σου και τελικά στη ζωή σου. Μόλις το βρεις, όλα τα άλλα, θα κυλήσουν από μόνα τους. 

Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τη δουλειά σου, αν δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να δουλεύεις, η δυστυχία θα είναι αναπόφευκτη. Σε όλα τα πράγματα στη ζωή, χρειάζεται ισορροπία. Το γεγονός ότι στις μέρες μας χάρη στην τεχνολογία, οι πλείστοι μπορούν να δουλεύουν ακόμη και από το κινητό τους τηλέφωνο, δυσχεραίνει την κατάσταση, καθώς αυτό σημαίνει πως σπάνια χαλαρώνουν. Αν αυτό ισχύει στη δική σου περίπτωση, θέσε όρια στον εαυτό σου. Όταν είσαι με την οικογένεια και τους φίλους σου, να είσαι πραγματικά εκεί. Αποσυνδέσου για λίγο από την εικονική πραγματικότητα και συνδέσου με την πραγματική ζωή. Όσο δύσκολο κι αν είναι στην πράξη, στο χέρι σου είναι ουσιαστικά να το πράξεις. 

Διάβασε ακόμη: 

Πώς θα βρεις την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη μητρότητα

Ψάχνεις για δουλειά;Τι πρέπει να έχεις κατά νου

 

Δεν έχεις άλλα ενδιαφέροντα

Είναι λυπηρό, αλλά πολλοί άνθρωποι αφήνουν τη δουλειά να καθορίζει όλη τους την προσωπικότητα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να ισχύει. Ο καθένας από εμάς είναι πολύ περισσότερα από την επαγγελματική του ιδιότητα. Φρόντισε λοιπόν να βρεις και άλλα ενδιαφέροντα, ώστε να συμβάλλουν στην προσωπική σου ανάπτυξη. Θα δεις που θα πηγαίνεις στο γραφείο και με άλλο αέρα, διότι αυτομάτως θα τονώσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή σου. 

Δεν ξέρεις πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις

Αυτό ισχύει για τους περισσότερους εργαζομένους. Πέρα από τα χρήματα, είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνεις ικανοποίηση από την εργασία σου. Το ευέλικτο ωράριο, οι καλοί συνάδελφοι και τα θετικά vibes στο γραφείο συμβάλλουν στην ευτυχία των εργαζομένων. Το να διαπραγματεύεσαι την αμοιβή σου, την απόκτηση προνομίων και άλλων παροχών, σίγουρα θα σε κάνει να νιώθεις σίγουρη, δυνατή και ευτυχισμένη. Ανάλαβε την πρωτοβουλία και μη νιώθεις φόβο.

Αν όλα τα πιο πάνω δεν είναι εφικτά, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις και να βρεις μια δουλειά που πραγματικά σε ευχαριστεί. Το ότι διανύουμε δύσκολες εποχές σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς, σίγουρα είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να μείνεις εγκλωβισμένη σε μια δουλειά που μόνο άγχος σού προκαλεί. Διότι σε βάθος χρόνου, αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην υγεία σου. 

Διάβασε: Μήπως έφτασε η ώρα να αλλάξεις δουλειά;

 

 Πηγή 

 

 

Home