Thumbnail

Όταν ο ήλιος γίνεται από φίλος...εχθρός Όταν ο ήλιος γίνεται από φίλος...εχθρός

Ο πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης Δρ. Άγγελος Καρατζιάς μάς ενημερώνει σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι παραλίες άρχισαν να γεμίζουν κι εμείς είμαστε εκτεθειμένοι περισσότερες ώρες στον ήλιο. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί ο ήλιος δεν είναι "αθώος", καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Ο πλαστικός χειρουργός αισθητικής και αποκατάστασης Δρ. Άγγελος Καρατζιάς μάς ενημερώνει σχετικά και μας δίνει συμβουλές για το πώς να προστατευτούμε.

Με απλά λόγια, ο καρκίνος του δέρματος είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος. Οι περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο είναι οι πιο επιρρεπείς και πρόκειται για μία νόσο που επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των φυλετικών υποβάθρων. Ωστόσο, οι άνθρωποι με ανοικτόχρωμο δέρμα, που παθαίνουν εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρκίνου του δέρματος: καρκίνωμα βασικών κυττάρων, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και μελάνωμα, το οποίο είναι και η πιο σοβαρή μορφή. Και οι τρεις τύποι παίρνουν το όνομά τους από το κύτταρο του δέρματος όπου αναπτύσσεται ο καρκίνος (βασικά κύτταρα, πλακώδη κύτταρα και μελανοκύτταρα).

Καρκίνωμα βασικών κυττάρων

Το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα (BCC) θεωρείται ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Αναπτύσσεται πιο συχνά σε ανθρώπους με ανοικτόχρωμη επιδερμίδα. Τα χρόνια συχνής έκθεσης στον ήλιο και / ή το τεχνητό μαύρισμα ευθύνονται γι΄αυτόν τον τύπο καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται κυρίως στο κεφάλι, το λαιμό και τα χέρια, αλλά φυσικά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, το BCC είναι θεραπεύσιμο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό, τα νεύρα και τα οστά, και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ή παραμόρφωση.

Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων

Το καρκίνωμα των πλακώδων κυττάρων (SCC) είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Συχνά μοιάζει με ένα σκληρό κόκκινο οζίδιο, επίπεδη αλλοίωση με φολιδωτή σαν κρούστα επιφάνεια  ή σαν μια πληγή που θεραπεύει και στη συνέχεια ανοίγει ξανά. Συνήθως σχηματίζεται στο δέρμα που εκτίθεται συχνά στον ήλιο, όπως το χείλος του αυτιού, η περιοχή του προσώπου και του λαιμού, τα χέρια, το στήθος και η πλάτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση της SCC και την πρόκληση περαιτέρω βλάβης. Το SCC είναι επίσης μια θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος με καλή πρόγνωση.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος και η πιο θανατηφόρα. Αναπτύσσεται σε ένα σπίλο που προϋπάρχει στο σώμα ή ως ένα νέο σκούρο σπίλο ή σημείο στο δέρμα ξαφνικά. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόοδο της νόσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε το σώμα σας μία φορά το μήνα, κατευθυνόμενοι προς τα δάχτυλα, για τυχόν ξαφνικά σκούρα σημεία και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως όταν δείτε κάτι ανησυχητικό.

Αυτά είναι τα βασικά σημάδια (ABCD)  που πρέπει να αναζητήσετε:

A= Εκφράζει την ασυμμετρία στο δέρμα. Αναζητήστε σημάδια που είναι ασύμμετρα και όχι στρογγυλά 

B= Εκφράζει τα όρια. Αναζητήστε σημάδια που έχουν άνισες άκρες

C= Εκφράζει το χρώμα. Αναζητήστε σημάδια με ασυνήθιστο ή ανομοιόμορφο χρώμα 

D= Εκφράζει την διάμετρο (diameter). Αναζητήστε σημάδια μεγαλύτερα από 7mm

Διάβασε επίσης: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τα ενθέματα στήθους νέας γενιάς B-Lite

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου;

  • Μείνετε μακριά από τον ήλιο, ειδικά μεταξύ 10: 00-16:00.
  • Αντηλιακό, αντηλιακό, αντηλιακό! Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά. Εφαρμόζοντας αντιηλιακό με SPF 15 ή υψηλότερο κάθε μέρα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, είναι πρωταρχικής σημασίας, ειδικά σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως την Κύπρο. Αν σκοπεύετε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έξω, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο, που είναι επίσης ανθεκτικό στο νερό.
  • Τα νεογέννητα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τον ήλιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό για τα μωρά ηλικίας άνω των 6 μηνών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα αντηλιακό κατάλληλο για την ηλικία και την απαραίτητη προστασία.
  • Αποφύγετε εντελώς το κανονικό και το τεχνητό μαύρισμα.
  • Αποφύγετε τα εγκαύματα από τον ήλιο. Δεν είναι ελκυστικό και το σημαντικότερο είναι κακό για την υγεία σας.
  • Χρησιμοποιείτε κατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ όταν βρίσκεστε έξω από τον ήλιο, όπως ένα καπέλο με μεγάλο κάλυμμα και γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Η πρόληψη είναι το κλειδί! Ελέγξτε το δέρμα σας από πάνω μέχρι κάτω μία φορά το μήνα και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν δείτε κάτι περίεργο.

Η διάγνωση του καρκίνου είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Η κατανόηση ότι η θεραπεία του καρκίνου του δέρματός σας μπορεί να οδηγήσει σε ουλές ή παραμόρφωση μπορεί επίσης να είναι ανησυχητική.

Ο Δρ Καρατζιάς κατανοεί τις ανησυχίες σας και θα σας καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνάμα, θα σας εξηγήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην υγεία και την εμφάνισή σας.

Ο καρκίνος του δέρματος, όπως και κάθε μορφή καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Ο Δρ Καρατζιάς μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά καρκινικές και άλλες αλλοιώσεις του δέρματος, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές για τη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισής σας.

Παρόλο που δεν υπάρχει χειρουργική επέμβαση χωρίς ουλές, ο Δρ Καρατζιάς θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να θεραπεύσει τον καρκίνο του δέρματός σας χωρίς να αλλάξει δραματικά την εμφάνισή σας.

Διάβασε ακόμα: Τι είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ;

Περισσότερα σχετικά με τον Δρ. Άγγελο Καρατζιά

Ο Δρ Άγγελος Καρατζιάς είναι  πλαστικός χειρούργος, αποκατάστασης και  αισθητικής, με άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε ιατρική στην Ελλάδα / Πανεπιστήμιο Θράκης και ακολούθως προχώρησε στην απόκτηση ενός Master of Science στη θεραπεία τραυμάτων και αποκατάστασης ιστών από το Πανεπιστήμιο του Cardiff.

Ο Δρ. Καρατζιάς, με σύγχρονα μέσα και μεθόδους, εκτελεί επεμβάσεις στο πρόσωπο, το στήθος και το σώμα. Ως πλαστικός χειρούργος επικεντρώνεται στα άψογα αισθητικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τη φυσική εμφάνιση. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πλαστικής Ανασυγκροτητικής και Αισθητικής Χειρουργικής (FEBOPRAS) και διατηρεί το ιατρείο του στο ιδιωτικό νοσοκομείο Αρεταίειο. Παράλληλα, είναι ο ιατρικός διευθυντής της μονάδας επούλωσης τραυμάτων και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επούλωση τραυμάτων από οξεία, υποξεία και χρόνιες  πληγές.

Ο Δρ. Καρατζιάς είναι επίσης εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης και αναλαμβάνει σοβαρές περιπτώσεις επαναφορας και αποκατάστασης της λειτουργικότητας σε κάθε μέρος του σώματος.

Motto του: «Αυτός που δουλεύει με τα χέρια του είναι τεχνίτης. Αυτός που εργάζεται με το μυαλό του είναι επιστήμονας. Αυτός που εργάζεται με την καρδιά του είναι καλλιτέχνης. Όμως, αυτός που δουλεύει με τα χέρια, το μυαλό και την καρδιά του είναι ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ»

karatzas

Home