Thumbnail

Fitness Time: Τέρμα πια οι δικαιολογίες, έφτασε η ώρα να γυμναστείς Fitness Time: Τέρμα πια οι δικαιολογίες, έφτασε η ώρα να γυμναστείς

Μπορεί μια εργαζόμενη μαμά, με δυο παιδιά, να βρει χρόνο να γυμναστεί; Και όμως, υπάρχει τρόπος και δεν περιλαμβάνει κατά ανάγκη το γυμναστήριο
Γέννησες πρόσφατα. Το αγαπημένο σου καλοκαιρινό φόρεμα κρεμασμένο στη ντουλάπα σε "κοιτάει" περιφρονητικά, ενώ τρέμεις και μόνο στην ιδέα να δοκιμάσεις το περσινό σου μαγιό. Πού χρόνος για γυμναστήριο. Ο σύζυγος δουλεύει ως αργά. Εσύ μόλις έχεις επιστρέψει στη δική σου και όλα φαίνονται βουνό. Σε αυτά, πρόσθεσε τον μικρό που θέλει βοήθεια με το διάβασμα, το βρέφος που σε διεκδικεί αποκλειστικά, τα άπλυτα που αρχίζουν να μοιάζουν με το Έβερεστ, τη φασίνα που πρέπει να κάνεις επειγόντως στο σπίτι, και η γυμναστική μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Έχει απελπιστεί; Καλωσόρισες στο "κλαμπ".

Δεν κρύβω πως αυτή τη φορά ήμουν πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Πήρα μόλις 10 κιλά στη δεύτερη εγκυμοσύνη. Αν σκεφτείς πως στην πρώτη είχα ακουμπήσει τα 18 κιλά, το λες και άθλο. Οπότε, ήμουν πεπεισμένη ότι με το που θα γεννούσα, θα τα έχανα σχεδόν αμέσως. Αν στην πρώτη τα έχασα μέσα σε 4 μήνες χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, έλεγα πως μέχρι το καλοκαίρι θα ήμουν φιγουρίνι για την παραλία. 

Τα πράγματα, όμως, δεν έρχονται ποτέ όπως τα σχεδιάζεις. Δεν βγήκε τυχαία άλλωστε η φράση: "Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά". Μια οι αϋπνίες, μια η κούραση, μια ο θηλασμός, ξέχασα τι θα πει ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, που ακολουθούσα σχεδόν ευλαβικά το προηγούμενο διάστημα.

Στο εντωμεταξύ, μεσολάβησε το Πάσχα, οι φλαούνες, τα τσουρέκια και η υπόσχεσή μου "κομμένα τα γλυκά από Δευτέρας" πήγε περίπατο. Πέρα από τους πειρασμούς και την αυξημένη όρεξη ένεκα θηλασμού, δεν υπολόγισα ακόμη έναν, καθοριστικό, θα έλεγα, παράγοντα. Την ηλικία. Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, ήμουν κάτω των 30. Ο μεταβολισμός μου, ήταν σύμμαχός μου. Μετά από οκτώ χρόνια, το διάστημα που μεσολάβησε δηλαδή μέχρι τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου, ο μεταβολισμός μου με "εγκατέλειψε". 

Διάβασε: Καιρός να εντάξεις το βραδινό περπάτημα στην καθημερινότητά σου

Να γυμνάζεσαι ακόμα κι αν πρόκειται για απλό περπάτημα

 

fitness

 

Το πρόβλημα, όμως, δεν ήταν μόνο τα κιλά. Έβλεπα πως το σώμα μου χρειαζόταν να μπει σ΄ένα πρόγραμμα εκγύμνασης. Η χαλαρή κοιλίτσα μου, άλλοτε με έκανε να χαμογελώ -αφού μου θύμιζε πως χάρη σε αυτή έχω στην αγκαλιά μου την κόρη μου- και άλλοτε με έκανε να αισθάνομαι απελπισία. Το ξέρω πως δε θα έπρεπε, αφού κάθε γυναίκα πρέπει να αγαπά το σώμα της, ειδικά μετά από μια γέννα. Εμείς οι μαμάδες έχουμε φέρει στον κόσμο ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει: τα παιδιά μας! Καθεμία, θα πρέπει να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται και να μην πιεστεί, αφού η νέα καθημερινότητα με το νεογέννητο είναι ήδη ιδιαίτερα απαιτητική. 

Κάποια στιγμή, όμως, θα νιώσεις την ανάγκη να επανέλθεις στα κιλά σου προ εγκυμοσύνης. Να χωρέσεις στα παλιά σου ρούχα. Όχι μόνο για να αισθανθείς πιο όμορφα, αλλά και πιο υγιής. Να νιώσεις πως σιγά-σιγά είσαι πάλι ο εαυτός σου. Με δυο παιδιά όμως στο σπίτι, δεν ήξερα πώς να το κάνω αυτό. Εδώ μετά βίας, μπορούσα να κάνω ένα μπάνιο με την ησυχία μου. 

Με το που άλλαξε ο καιρός, βρήκα τη λύση. Θα άρχιζα περπάτημα. Κάθε μέρα. Όχι μόνο για να αποκτούσα την παλιά μου φόρμα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά γιατί ήξερα τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης, όπως η καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών, ενώ ενισχύει τη μνήμη, μειώνει το άγχος και βοηθά στο να κοιμάσαι καλύτερα (βέβαια, το τελευταίο, για μια μαμά με βρέφος, είναι μια πονεμένη ιστορία). Οι ερευνητές προτείνουν να ασκούμαστε, τουλάχιστον 250 λεπτά εβδομαδιαίως. Όσο για τα παιδιά, θα τα έπαιρνα μαζί μου. Κάθε μέρα, γύρω στις 6 το απόγευμα, το περπάτημα, έγινε για εμάς μια μικρή ιεροτελεστία. Αυτό το μισάωρο, ήταν αδιαπραγμάτευτο. 

Ακόμη και μετά που επέστρεψα στη δουλειά, με την καθημερινότητά μου να είχε γίνει ακόμη πιο δύσκολη και απαιτητική, το περπάτημα ήταν στο ημερήσιο πρόγραμμα. Κάποια στιγμή, όμως, αισθάνθηκα ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Πως χρειαζόμουν να εστιάσω σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός μου, όπως τη χαλαρή κοιλιά μου, που δεν έλεγε να σφίξει με τίποτα. 

 

fitness

 

Στιγμιαία πέρασε από το μυαλό μου, η λύση ενός γυμναστηρίου. Αλλά, ποιον κοροϊδευα. Δεν ήταν μόνο ότι δεν είχα πού να αφήσω τα παιδιά και ότι δεν ήθελα να επιβαρύνω τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τη μηνιαία συνδρομή. Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι άνθρωπος του γυμναστηρίου. Όσες φορές επιχείρησα να γραφτώ στο παρελθόν, άντεξα μόνο έναν μήνα. Δεν ξέρω γιατί. Έτσι πρόχειρα, έχω έναν σωρό δικαιολογίες να αραδιάσω. Oυσιαστικά, όμως, ποτέ δεν ένιωσα ότι ανήκω στον κόσμο ενός γυμναστηρίου. Σε όσα πήγα, πάντα έβρισκα κάτι που δεν μου άρεσε. Και έτσι, προτιμούσα για χρόνια να γυμνάζομαι στο σπίτι.

Αυτή τη φορά, όμως, ένιωσα την ανάγκη καθοδήγησης από έναν ειδικό. Να προσλάβω personal trainer στο σπίτι, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Έτσι, απευθύνθηκα στον αδελφό μου, ο οποίος είναι λάτρης της γυμναστικής και το γυμναστήριο είναι το δεύτερο του σπίτι, μήπως είχε κάποια σειρά ασκήσεων να μου προτείνει. Αντ΄αυτού, μου εισηγήθηκε το Fitness Time. Ένα καθημερινό πρόγραμμα εκγύμνασης που προβάλλει η Nova Cyprus, από Δευτέρα μέχρι Κυριακή. Ασκήσεις που μπορώ εύκολα να κάνω στο σπίτι και διαρκούν 30 λεπτά, ακριβώς όσο χρόνο μπορώ να ξεκλέψω κι εγώ για τη γυμναστική μου. Περιλαμβάνει μέχρι και ασκήσεις προθέρμανσης, καθώς και τη δυνατότητα επιλογής βαθμού δυσκολίας, διασφαλίζοντας την αποφυγή τυχόν τραυματισμών και τη σωστή προετοιμασία και αποθεραπεία των μυών. Όταν μάλιστα με ενημέρωσε πως το Fitness Time είναι στα ελληνικά, ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο, γιατί είναι άλλο να ακολουθείς οδηγίες στη μητρική σου γλώσσα και άλλο στα αγγλικά. Όσο και να πεις, μπορείς να συγκεντρωθείς καλύτερα. Προς στιγμή, βέβαια, απογοητεύτηκα όταν είδα ότι τις καθημερινές το πρόγραμμα προβάλλεται στις 08:30. Αλλά, ο αδελφός μου, μου υπενθύμισε την υπηρεσία Nova on demand. Έτσι, μόλις βάλω τα παιδιά για ύπνo... is fitness time! 

Πλέον, δεν έχω καμιά δικαιολογία για να μη γυμναστώ, αλλά το καλύτερο είναι πως δε θέλω κιόλας. Το Σάββατο έχω καλέσει ήδη τις κολλητές μου στο σπίτι, να γυμναστούμε παρέα! Στις 10:00 ακριβώς, ξεκινάμε! 

 

Διάβασε επίσης: Πέντε είδη γυμναστικής για εμάς τις πιο τεμπέλες

 

 

Home