Thumbnail

Tι θα συμβεί εάν δεν λάβεις αρκετή βιταμίνη D Tι θα συμβεί εάν δεν λάβεις αρκετή βιταμίνη D

Από την άλλη, βέβαια, πρόσεξε μην το παρακάνεις με την έκθεση στον ήλιο
Παρόλο που είμαστε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, εντούτοις παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D σε μεγάλη ποσότητα του πληθυσμού. Να θυμάσαι πως 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετή. Τώρα στις διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να λάβεις τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Μην το παρακάνεις όμως.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry, οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν και διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη από ό, τι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα. Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης, περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.

Oι βιταμίνες που θα σε βοηθήσουν να κάψεις θερμίδες

Επίσης, σύμφωνα με άλλη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, όσοι εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκείνους που είχαν ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% στην επιβίωση μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Η ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και τα ποσοστά επιβίωσης βρέθηκαν σε ασθενείς με λέμφωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου, αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research .

Όλα για τα συμπληρώματα διατροφής

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και της νόσου του Alzheimer. Όπως αναφέρει μια μελέτη στο περιοδικό Neurology, οι ενήλικοι που είχαν μέτρια ανεπάρκεια βιταμίνης D, είχαν 53% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και εκείνοι που παρουσιάζανε σοβαρή έλλειψη, είχαν 125% αυξημένο κίνδυνο της νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που παρουσίαζαν υγιή επίπεδα.

Η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Επιπρόσθετα, όσοι παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν 32% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα. Η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων.

Πηγή 

Home