Thumbnail

Πώς να φτιάξεις ριζότο με γαρίδες Πώς να φτιάξεις ριζότο με γαρίδες

Μια ιδιαίτερη συνταγή, του Γιώργου Τσούλη
Ένα πιάτο που μέχρι τώρα απολάμβανες σε εστιατόρια, τότε θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις να το φτιάχνεις και στο σπίτι.

Υλικά για το ριζότο

  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 
  • 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη) 
  • 5 κλ. θυμάρι (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα) 
  • 80 ml. λευκό κρασί
  • 800 ml. ζωμό γαρίδας
  • 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 80 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη) 
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (τα κελύφη τα κρατάμε)

Υλικά για το ζωμό γαρίδας

  •  160 γρ. κελύφη γαρίδας
  •  2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φινόκιο (κομμένο σε λεπτές φέτες) 
  • ½ μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες) 
  • 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες) 
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 50 ml. κονιάκ
  • 1 lt. ζεστό νερό
  • ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για τον ζωμό 

  • Ζεσταίνεις μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις το ελαιόλαδο, τα κελύφη από τις γαρίδες και τα σοτάρεις μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. (Δε χρειάζεται να ανακατεύεις συνεχώς)
  • Έπειτα χαμηλώνεις τη φωτιά, ρίχνεις το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύεις για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Στη συνέχεια προσθέτεις τον πελτέ, μαγειρεύεις για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνεις με κονιάκ.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αδειάζεις το νερό και σιγοβράζεις για 20-30 λεπτά.
  • Όταν περάσει ο χρόνος βρασίματος, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιείς το περιεχόμενο της.
  • Το σουρώνεις με μία λεπτή σίτα μαγειρικής και κρατάς το ζωμό στην άκρη.

Για το ριζότο

  • Ζεσταίνεις μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνεις για περίπου 4 λεπτά.
  • Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς, σοτάρεις για 2 λεπτά.
  • Σβήνεις με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνεις το σαφράν και το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας.
  • Ανακατεύοντας συνεχώς, μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζεις με την επόμενη. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.
  • Μόλις έχει πάρει το ρύζι μίας χυλώδης μορφή (πρέπει να κρατάει λίγο), αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
  • Εκτέλεση για τις γαρίδες: Αδειάζεις τις γαρίδες σε ένα μπολ, τις πασπαλίζεις με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και καίεις ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, τοποθετείς τις γαρίδες και τις ψήνεις για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Ανακατεύεις και σερβίρεις ζεστό με ψητές γαρίδες και ξύσμα λεμονιού.

Διάβασε επίσης

Πώς να φτιάξεις ξιφία με αρωματική σάλτσα

Πώς να φτιάξεις pancakes με στέβια

Πώς να φτιάξεις γιαούρτι καραμελέ

Πηγή 

 

Home