Υλικά για το ριζότο
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
- 5 κλ. θυμάρι (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα)
- 80 ml. λευκό κρασί
- 800 ml. ζωμό γαρίδας
- 1 πρέζα σαφράν σε σκόνη (προαιρετικά)
- 80 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
- 1 κ.σ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
- 250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες (τα κελύφη τα κρατάμε)
Υλικά για το ζωμό γαρίδας
- 160 γρ. κελύφη γαρίδας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φινόκιο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- ½ μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 καρότο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 50 ml. κονιάκ
- 1 lt. ζεστό νερό
- ξύσμα λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τον ζωμό
- Ζεσταίνεις μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις το ελαιόλαδο, τα κελύφη από τις γαρίδες και τα σοτάρεις μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. (Δε χρειάζεται να ανακατεύεις συνεχώς)
- Έπειτα χαμηλώνεις τη φωτιά, ρίχνεις το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύεις για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Στη συνέχεια προσθέτεις τον πελτέ, μαγειρεύεις για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνεις με κονιάκ.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αδειάζεις το νερό και σιγοβράζεις για 20-30 λεπτά.
- Όταν περάσει ο χρόνος βρασίματος, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ πολτοποιείς το περιεχόμενο της.
- Το σουρώνεις με μία λεπτή σίτα μαγειρικής και κρατάς το ζωμό στην άκρη.
Για το ριζότο
- Ζεσταίνεις μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνεις για περίπου 4 λεπτά.
- Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς, σοτάρεις για 2 λεπτά.
- Σβήνεις με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνεις το σαφράν και το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας.
- Ανακατεύοντας συνεχώς, μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζεις με την επόμενη. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.
- Μόλις έχει πάρει το ρύζι μίας χυλώδης μορφή (πρέπει να κρατάει λίγο), αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.
- Εκτέλεση για τις γαρίδες: Αδειάζεις τις γαρίδες σε ένα μπολ, τις πασπαλίζεις με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και καίεις ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά, τοποθετείς τις γαρίδες και τις ψήνεις για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά.
- Ανακατεύεις και σερβίρεις ζεστό με ψητές γαρίδες και ξύσμα λεμονιού.
Διάβασε επίσης
Πώς να φτιάξεις ξιφία με αρωματική σάλτσα
Πώς να φτιάξεις pancakes με στέβια
Πώς να φτιάξεις γιαούρτι καραμελέ