Thumbnail

8 λόγοι για να ανοίξεις ένα βιβλίο 8 λόγοι για να ανοίξεις ένα βιβλίο

Δεν βελτιώνει μόνο τη ψυχική σου υγεία...
Πότε ήταν η τελευταία φορά που άνοιξες ένα βιβλίο και χάθηκες στις σελίδες του; Μήπως όταν λες «έχω διάβασμα» εννοείς τις ενημερώσεις του Twitter και τις αναρτήσεις στο Facebook;

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η οθόνη, εύκολα ξεχνάει κανείς την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα καλό βιβλίο. Μόνο αυτό όμως, μπορεί να σε ταξιδέψει σε κόσμους πραγματικούς ή φανταστικούς....

Σύμφωνα με έρευνες, το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι τα άλλα είδη ψυχαγωγίας.

1. Μια πόρτα στο μυαλό των άλλων

Ίσως ήρθε η ώρα να φυλάξεις σε κούτες τα συλλεκτικά σου comics και ν' ανοίξεις κάτι πιο "βαρύ". Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», όσοι διαβάζουν καλή λογοτεχνία μπορούν να «διαβάζουν» ευκολότερα και το μυαλό των άλλων ανθρώπων.

Ερευνητές από το New School of Social Research της Νέας Υόρκης έδωσαν σε ομάδες ατόμων να διαβάσουν αποσπάσματα ποιοτικής λογοτεχνίας, βιβλίων best seller και μη λογοτεχνικών κειμένων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να περιγράψουν τα συναισθήματα ανθρώπων σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες που εστίαζαν στα μάτια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι είχαν διαβάσει λογοτεχνία είχαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η λογοτεχνία εμπλέκει τον αναγνώστη σε μια κατάσταση κατά την οποία είναι αναγκαία η αξιοποίηση της δυνατότητας κατανόησης των ανθρώπων.

book2

Διάβασε ακόμη: 15 θαυμάσια παιδικά βιβλία για τις αξίες της ζωής 

2. Ηρεμία & χαλάρωση

Ό,τι και να σε απασχολεί, ένα βιβλίο είναι αρκετό για να το βγάλεις για λίγο από το μυαλό σου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex, έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους. Μάλιστα, το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν μόλις 6΄ για να χαλαρώσουν από τη στιγμή που άρχισαν να διαβάζουν, σύμφωνα με τις μετρήσεις των καρδιακών παλμών και της μυϊκής έντασης.

Η ευεργετική αυτή δράση φαίνεται να οφείλεται στο ότι το μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε αυτό που διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή του από τις υπόλοιπες έγνοιες που το βασανίζουν. Σημασία, μάλιστα, δεν έχει το τι διαβάζει ο αναγνώστης, αλλά το να αφήσει τον εαυτό του να «χαθεί» μέσα σε αυτό.

3. Ακονίζει το μυαλό

Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σου σε φόρμα και το ανανεώνει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology». Η μελέτη, η οποία διερεύνησε δεδομένα από 294 άτομα που πέθαναν κατά μέσο όρο στα 89 τους χρόνια, έδειξε ότι εκείνοι που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως δηλαδή το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Η μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση (από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Γι’ αυτό, άρχισε να διαβάζεις ό,τι πέσει στα χέρια σου, είτε πρόκειται για κάποιο νομπελικό αριστούργημα είτε για το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης της καφετιέρας σου.

4 Κρατάει μακριά το Αλτσχάιμερ

Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση ενισχύει την καρδιά, τους μυς και τα οστά, η πνευματική δραστηριότητα δυναμώνει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ενήλικοι που ασχολούνται με πνευματικά χόμπι, όπως η ανάγνωση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Βέβαια, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν την ύπαρξη μιας σύνδεσης ανάμεσα στα δύο και όχι μια σχέσης αιτίου-αιτιατού, καθώς η αδράνεια του εγκεφάλου μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο, μπορεί όμως να είναι και ένα πρόωρο σύμπτωμά της ή και τα δύο.

bbok3

Διάβασε ακόμη: Tα βιβλία που θα πακετάρεις μαζί σου στις διακοπές

5 Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η υιοθέτηση μιας αγχολυτικής ρουτίνας πριν πέσεις για ύπνο είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσει το μυαλό σου και να δώσει το σύνθημα στο σώμα σου να κοιμηθεί. Όπως είπαμε, λοιπόν, και προηγουμένως, το διάβασμα αποτελεί ένα καλό αγχολυτικό φάρμακο και μερικές σελίδες από το αγαπημένο σου βιβλίο θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Επίσης, τα έντονα φώτα, όπως εκείνα των ηλεκτρονικών συσκευών, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει, γι’ αυτό και η ανάγνωση ενός βιβλίου κάτω από το απαλό φως του φωτιστικού στο κομοδίνο σου, είναι καλύτερη επιλογή από το laptop ή το smartphone.

6. Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Πόσες φορές σου έχει συμβεί να παρασυρθείς τόσο έντονα από τις περιγραφές ενός βιβλίου, τα πρόσωπα και τις καταστάσεις, που να νομίζεις ότι τα βλέπεις να ζωντανεύουν μπροστά σου; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «PLoS ONE», το να «χάνεσαι» μέσα σε ένα μυθιστόρημα μπορεί να αυξήσει την ενσυναίσθησή σου ή με άλλα λόγια να δυναμώσει την ικανότητά σου να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των γύρω σου. Ολλανδοί ερευνητές έδειξαν μέσα από πειράματα ότι οι άνθρωποι που παρασύρονται συναισθηματικά από ένα βιβλίο φαντασίας έχουν περισσότερο καλλιεργημένη την ενσυναίσθησή τους. Άφησε λοιπόν, τον εαυτό σου να παρασυρθεί από μια συναρπαστική ιστορία και να ταξιδέψει παρέα με έναν ήρωα του Καζαντζάκη ή του Arthur Conan Doyle.

7. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Μπορεί πολλοί να τα κοροϊδεύουν, αλλά τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να… βοηθήσεις τον εαυτό σου. Όπως υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», εκείνοι που διάβαζαν τους συγκεκριμένους οδηγούς ευτυχίας και αυτοπεποίθησης σε συνδιασμό και με συνεδρίες- φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν την τυπική θεραπευτική οδό.

8. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σου

Ακόμα και αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που συμμετείχες σε σχολικές εξετάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να εξελίσσεις και να εμπλουτίζεις το λεξιλόγιό σου. Η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στον λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα, βελτιώνει τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό λόγο. 

Διάβασε ακόμη: Τα 7 απαγορευμένα βιβλία που προκάλεσαν τους συντηρητικούς ...

Πηγή

Home