Thumbnail

Κινόα: Η νέα μόδα ή όχι; Κινόα: Η νέα μόδα ή όχι;

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις και πώς να φτιάξεις πιλάφι κινόα σε κούπες από μαρούλι
Τα Ηνωμένα Έθνη ονόμασαν το έτος 2013 ως «Διεθνή χρονιά της κινόα», αναγνωρίζοντας τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, αφού όχι μόνο έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με το ρύζι και το σιτάρι, αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. 

Ακούμε όλο και περισσότερο για το κινόα και την υψηλή θρεπτική του αξία, αλλά τί ακριβώς είναι; Το κινόα είναι ένα φυτό με σπόρους σε διάφορα χρώματα και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Αποτελούσε μέρος της διατροφής των Ίνκας μαζί με το καλαμπόκι και την πατάτα. 

O λόγος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι γιατί ενώ είναι στην ουσία σπόρος, χρησιμοποιείται σαν άμυλο (ψευδοδημητριακό) όπως το κους-κους και το καστανό ρύζι και παρέχει στον οργανισμό πολλά διατροφικά οφέλη. 

Πιο συγκεκριμένα:

Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα

Το κινόα παρόλο που είναι φυτική τροφή παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Δηλαδή το κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης όπως είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης. Έτσι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή σε περιόδους νηστείας που αποκλείονται όλα τα ζωικά προϊόντα, αλλά και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.  

Δεν περιέχει γλουτένη

Το κινόα δεν περιέχει από τη φύση του γλουτένη, πράγμα που επιτρέπει σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη να το επιλέγουν σαν δημητριακό και να καλύπτουν με αυτό τον τρόπο τις διατροφικές αλλά και τις γευστικές τους ανάγκες.

Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Η κατανάλωση του κινόα δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έτσι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη και υπερινσουλιναιμία .

Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος

Η επαρκής πρόσληψη του φυλλικού οξέος προστατεύει τα έμβρυα από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα έτσι είναι σημαντικό οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε φυλλικό οξύ μέσω σωστής διατροφής. Το ένα φλιτζάνι κινόα προσφέρει 78μg φυλλικού οξέος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για φυλλικό οξύ είναι 400μg /ημέρα για ενήλικες .

Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο 

Το κινόα αποτελεί, επίσης πολύ καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και τη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων. Έτσι η συχνή κατανάλωση του κινόα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανακουφίζει όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Εάν θέλεις να δοκιμάσεις κινόα, αλλά δεν ξέρεις πώς μαγειρεύεται, διάβασε την πιο κάτω συνταγή για έμπνευση!

Πιλάφι κινόα σε κούπες από μαρούλι

 

Διάβασε ακόμη: Η βρώμη ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής

 

 

 

Home