Thumbnail

Σαφράν και στο φαγητό Σαφράν και στο φαγητό

Δημοφιλές καρύκευμα παγκοσμίως, ο κρόκος θεωρείται πολύτιμος για πολλούς λόγους
Δημοφιλές καρύκευμα παγκοσμίως, ο κρόκος θεωρείται πολύτιμος για πολλούς λόγους, για τη δυσκολία συγκομιδής του, το δυνατό άρωμά του, τη μοναδική γεύση του, τη χρωστική του δύναμη, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ο κρόκος - Crocus sativus L.- είναι βολβώδης πόα που συναντάται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Δυτική Ασία, ενώ πολλά είδη του είναι αυτοφυή και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστός με διάφορες ονομασίες: σαφράν, σαφράνι, ζαφορά, μαμελούκος.

Συστηματική καλλιέργεια γίνεται στην Κοζάνη, περιοχή που, σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις, δίνει εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή. Ο κρόκος προέρχεται από τα λεπτά, πορτοκαλοκόκκινα στίγματα που έχουν τα μοβ λουλούδια του φυτού, τα οποία ανθίζουν το φθινόπωρο. Το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου δικαιολογείται αφενός από τη χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία της συλλογής, της επεξεργασίας και της αποξήρανσης των στιγμάτων και αφετέρου από τη μεγάλη ποσότητα ανθών που απαιτείται για να προκύψει το τελικό προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζονται περισσότερα από 150.000 άνθη κρόκου για 1 κιλό αποξηραμένων στιγμάτων.

Με «θεϊκή» καταγωγή κατά την ελληνική μυθολογία, ο θεός Ερμής καθώς έκανε εξάσκηση στη δισκοβολία χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι τον θνητό φίλο του Κρόκο. Η στενοχώρια του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία, μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του σε ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε 3 κόκκινα στίγματα στην καρδιά του λουλουδιού. Χρήση του κρόκου, όμως, φαίνεται πως έκανε και η Κλεοπάτρα, η οποία τον χρησιμοποιούσε ως συστατικό για τα καλλυντικά της.

Υπολογίζεται ότι για να παραχθεί ένα κιλό σαφράν χρειάζονται πάνω από 150.000 λουλούδια. Έχει εκλεκτή, αλλά έντονη και πικρή γεύση και στο φαγητό χρησιμοποιείται σε ελάχιστη ποσότητα (2-3 ίνες αρκούν) όχι επειδή είναι ακριβό αλλά γιατί σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται τοξικό. Ταιριάζει ιδανικά με θαλασσινά και ριζότο. Για να χρησιμοποιήσεις το σαφράν, ρίξε μερικές κλωστές σε μια κούπα με ζεστό νερό και πρόσθεσε το χρωματιστό υγρό στο τέλος του μαγειρέματος ή θρυμμάτισε τις ίνες και πρόσθεσέ τες κατευθείαν στην κατσαρόλα. Αντίθετα με τα περισσότερα μπαχαρικά, μια μικρή πρέζα φτάνει για να δώσει χρώμα και γεύση στα περισσότερα πιάτα.

Εμείς φτιάξαμε κοτόπουλο με σαφράν και απογείωσε τον ουρανίσκο μας. 

ΣΥΝΤΑΓΗ

Κοτόπουλο με κρόκο Κοζάνης και ρύζι

  • 2 στήθη κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια
  • ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
  • βούτυρο (1 κ.σ.)
  • βιολογικός κρόκος Κοζάνης ή βιολογικό σαφράν
  • ζωμός κοτόπουλου (¾ φλιτζανιού)\
  • φρέσκος μαϊντανός (¼ φλιτζανιού)
  • χυμός από λεμόνι (1 ½ φλιτζάνι)
  • πιπέρι
  • αλάτι

Για το ρύζι σαφράν 

  • βιολογικός κρόκος Κοζάνης ή βιολογικό σαφράν
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
  • κρεμμύδι ξερό (½ φλιτζάνι)
  • άσπρο ρύζι Basmati (2 φλιτζάνια)
  • ζωμός κοτόπουλου (3 ¾ φλιτζάνια)
  • πιπέρι (¼ κ.γ)
  • κουκουνάρι
  • σταφίδες

Παρακολούθησε τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί 

 

Διάβασε ακόμη 

Η βρώμη ως μέρος της καθημερινής μας διατροφής

Κινόα: Η νέα μόδα ή όχι; 

Μαρμελάδα: Μούρλια πράμα

 

 

 

Home