Thumbnail

Πώς επιβιώνει μια σχέση όταν μπαίνει η ζήλια στη μέση Πώς επιβιώνει μια σχέση όταν μπαίνει η ζήλια στη μέση

Μπορεί η ζήλια να είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης;
Αχ, αυτό το "πράσινο ανθρωπάκι". Που αν μπει ανάμεσά σε εμάς και τον σύντροφό μας μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, μαζί και την ψυχολογία μας.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν, ίσως όχι αδίκως, ότι η ζήλια είναι ένα ισχυρό και επώδυνο συναίσθημα. Είναι ένα από τα πιο αρνητικά συναισθήματα και μπορεί να βλάψει όλες τις σχέσεις. Η ζήλια προκύπτει ουσιαστικά από την ανασφάλεια του εαυτού μας και από το γεγονός ότι δεν εμπιστευόμαστε τον σύντροφό μας. Με απλά λόγια, όταν ζηλεύεις το έτερο σου ήμισυ, το μόνο που θα πετύχεις είναι να καταστρέψεις την ηρεμία στη σχέση σου.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορεί η ζήλια να σε επηρεάσει

Το σώμα αντιδρά κατευθείαν σε όλα όσα νιώθεις. Αν είσαι χαρούμενη και χαλαρή, τότε το σώμα σου παράγει χημικές ουσίες που είναι ευεργετικές. Εάν όμως είσαι αναστατωμένη και διακατέχεσαι από συναισθήματα ζήλιας, τότε τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με επικίνδυνες για την υγεία χημικές ουσίες. Το σώμα μετατρέπεται σε εργοστάσιο που παράγει τοξικές ουσίες.

Η ζήλια επηρεάζει και την εξωτερική εμφάνιση, αφού οι σκέψεις και τα συναισθήματα βγαίνουν προς τα έξω. Εάν ζηλεύεις, φαίνεται στο πρόσωπο σου και στο βλέμμα σου. Και σε συνδυασμό με τις πικρές λέξεις που σίγουρα θα πείς κάποια στιγμή στον σύντροφό σου, όλο αυτό σας κάνει να φαίνεσαι άσχημη στα μάτια των άλλων και κυρίως του αγαπημένου σου.

Η ζήλια είναι μια κατάσταση φθόνου, φόβου και καχυποψίας. Προκύπτει όταν νιώθεις ότι απειλείσαι από κάτι ή όταν δεν νιώθεις καλά στη σχέση που βρίσκεσαι τη συγκεκριμένη στιγμή. Μερικοί άνθρωποι συγχέουν την αγάπη με τη ζήλια, όμως είναι δυο διαφορετικά συναισθήματα.

 Αφήνοντας τα αρνητικά συναισθήματα να σε κυριεύουν, απλώς σπαταλάς το χρόνο σου, ενώ θα μπορούσες να τον είχες χρησιμοποιήσει σε κάτι που αξίζει τον κόπο. Όπως για παράδειγμα να πας μια βόλτα με τον σύντροφό ή να συζητήσεις όλα όσα σε απασχολούν χωρίς να κυριεύεσαι από τη ζήλια.

Η ζήλια δημιουργεί εμμονές. Έχεις την τάση  να αμφισβητείς όλα όσα σου ο σύντροφό σου και αυτό μπορεί να δηλητηριάσει τη σχέση σας. Μην προσκολλάσαι στον άλλο, αντ΄αυτού, σεβάστου την ελευθερία του και δείξε του εμπιστοσύνη. Επίσης, η εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε κτητικότητα και μπορεί στην αρχή να αρέσει στον σύντροφό σου, στην πορεία όμως σίγουρα θα τον κουράσει. Δεν είσαι ιδιοκτησία κανενός και κανείς δεν σου ανήκει. 

Η αγάπη δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς εμπιστοσύνη και οι ανασφάλειες μόνο κακό μπορούν να κάνουν στη σχέση. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να το καταπολεμήσεις μόνη σου, διότι μόνο εσύ γνωρίζεις  τι συμβαίνει στο μυαλό σου. 

Πηγή 

Home