Thumbnail

Sushi burger Sushi burger

Μια αλλιώτικη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη
Αν είσαι λάτρης του sushi, τότε θα εκτιμήσεις δεόντως την πιο κάτω συνταγή.

Υλικά

Για το ρύζι

  • 250 γρ. ρύζι για σούσι
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. μιρίν

Για το κρεμμυδάκι τουρσί

  • 1 κρεμμύδι
  • 50 γρ ξίδι από λευκό κρασί
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό

Για το burger

  • 250 γρ. φιλέτο σολομού
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • ½ κ.γ. σησαμέλαιο
  • ½ κ.γ. Worcestershire sauce
  • 1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου, καβουρδισμένοι και σπασμένοι

Για το σερβίρισμα

  • 1 αβοκάντο
  • 1 ντομάτα
  • 2 ραπανάκια, κομμένα σε φέτες

 Εκτέλεση

Για το ρύζι

  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το ρύζι και το γεμίζεις με νερό. Ανακατεύεις με τα χέρια. Όπως θα παρατηρήσεις το νερό θα γίνει λευκό.
  • Σουρώνεις και ξαναβάζεις το ρύζι στο μπολ με καθαρό νερό. Κάνεις την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει διαυγές το νερό, αλλά να μην σπάνε οι κόκκοι του ρυζιού όταν τους πιέζεις με το νύχι σου (3-4 φορές πλύσιμο είναι αρκετές).
  • Σουρώνεις και μεταφέρεις στο rice cooker το ρύζι μαζί με τα 500 γρ. νερό. Βάζεις σε λειτουργία τη συσκευή και αφήνεις για 35-40 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. 
  • Μετά τα 35-40 λεπτά, προσθέτεις το μιρίν και ανακατεύεις με το ρύζι.
  • Καλύπτεις με λαδόκολλα ένα ταψί.
  • Σε ένα στρογγυλό κουπάτ 8 εκ. στρώνεις με ρύζι καλύπτοντας την επιφάνεια του. Αυτή θα είναι η βάση του burger.
  • Αφαιρείς με προσοχή το κουπάτ και κάνεις την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές.
  • Καλύπτεις με μεμβράνη τα τοιχώματα και τον πάτο ενός στρογγυλού μπολ 8 εκ.
  • Ρίχνεις 2 κ.σ. από το ρύζι και πιέζεις με ένα κουτάλι την επιφάνεια του. Αυτό θα είναι το καπάκι του burger. Κάνεις την ίδια διαδικασία για 2 φορές. Αρα θα έχεις σύνολο 3 βάσεις και 3 καπάκια.

Για το κρεμμύδι τουρσί

  • Κόβεις το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
  • Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το ξίδι, τη ζάχαρη κρυσταλλική και το νερό. Αφήνεις να πάρει μία βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αποσύρεις το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Προσθέτεις τις ροδέλες του κρεμμυδιού και αφήνεις να κρυώσει το υγρό.

Για τον σολομό

  • Βάζεις σε ένα μπολ τον σολομό, τον χυμό του λάιμ, το σησαμέλαιο, τη σόγια, τη Worcestershire sauce και τους σπόρους κόλιανδρου.
  • Αφήνεις να μαριναριστεί ο σολομός για 1 ώρα.
  • Αφαιρείς το κομμάτι του σολομού από τη μαρινάδα και κόβεις σε φέτες.

Συναρμολόγηση

  • Στρώνεις τις βάσεις από το ρύζι στο πιάτο.
  • Κόβεις σε φέτες τον σολομό και τον σερβίρεις πάνω στις βάσεις.
  • Βάζεις το αβοκάντο σε ένα μπολ. Πιέζεις με ένα κουτάλι να διαλυθεί εντελώς το αβοκάντο και μοιράζεις 1 κ.σ. πάνω από τον σολομό.
  • Αφαιρείς τα σπόρια από την ντομάτα και ψιλοκόβεις. Απλώνεις πάνω από το αβοκάντο μαζί με το κρεμμύδι τουρσί και το ραπανάκι σε φέτες.
  • Σκεπάζεις με τα καπάκια ρυζιού και σερβίρεις. 

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα 

 

Home