Ετοιμάσου να φτιάξεις τούρτα σοκολάτα κάστανο

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ .γ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 90 γρ. κακάο + έξτρα για τη φόρμα
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 αυγά μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. γιαούρτι

Για την κρέμα

  • 400 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. νερό + έξτρα ζεστό, προαιρετικά
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • 5 κουκουνάρια από σοκολάτα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζεις σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το τζίντζερ, το κακάο, το αλεύρι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτεις στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Χαμηλώνεις την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο.
  • Αφαιρείς τον κάδο από το μίξερ και προσθέτεις το γιαούρτι και τα στερεά υλικά. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βουτυρώνεις και βάζεις κακάο/βούτυρο σε τρεις στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζεις το μείγμα.
  • Ψήνεις για 25 λεπτά. Αφαιρείς από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα

  • Ρίχνεις  σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα βρασμένα κάστανα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το νερό και βράζεις, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις μειωθεί η στάθμη του νερού και μείνει περίπου ένα δάχτυλο (1 εκ.) αφαιρείς από τη φωτιά.
  • Μεταφέρεις όλο το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάς μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και γίνει το μείγμα πουρές (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ζεστό νερό).
  • Όταν είναι έτοιμος ο πουρές, τον μεταφέρεις σε ένα μπολ.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστός, προσθέτεις τη σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύεις καλά με μία σπάτουλα και αφήνεις το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και την χτυπάς με το σύρμα για 4-5 λεπτά  μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Όταν κρυώσει ο πουρές με τα κάστανα και τη σοκολάτα, προσθέτεις τη σαντιγί σε δόσεις με τη βοήθεια μιας μαρίζ και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνεις λίγο από την κρέμα στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το ένα παντεσπάνι. Βάζεις, το λιγότερο όμορφο εμφανισιακά, στη βάση.
  • Βάζεις το 1/3 από την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και απλώνεις με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
  • Τοποθετείς πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι, το υπόλοιπο 1/3 από την κρέμα και απλώνεις μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του.
  • Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για το τρίτο παντεσπάνι.
  • Με μία σπάτουλα απλώνεις όση κρεμα έχει περισσέψει στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας.
  • Σερβίρεις με τα κουκουνάρια από σοκολάτα και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Διάβασε επίσης

Πώς θα φτιάξεις μια γεμιστή βασιλόπιτα

Πώς να φτιάξεις κουκουνάρια από σοκολάτα

 Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ