Ετοιμάσου να φτιάξεις τούρτα σοκολάτα κάστανο
Χάρη στη βοήθεια του Άκη Πετρετζίκη θα δείχνει πως την έφτιαξε επαγγελματίας ζαχαροπλάστης
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ .γ. κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- 90 γρ. κακάο + έξτρα για τη φόρμα
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 5 αυγά μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 90 γρ. γιαούρτι
Για την κρέμα
- 400 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα (καθαρό βάρος)
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 500 γρ. νερό + έξτρα ζεστό, προαιρετικά
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- 5 κουκουνάρια από σοκολάτα
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζεις σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το τζίντζερ, το κακάο, το αλεύρι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι.
- Προσθέτεις στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Χαμηλώνεις την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο.
- Αφαιρείς τον κάδο από το μίξερ και προσθέτεις το γιαούρτι και τα στερεά υλικά. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνεις και βάζεις κακάο/βούτυρο σε τρεις στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζεις το μείγμα.
- Ψήνεις για 25 λεπτά. Αφαιρείς από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν καλά.
Για την κρέμα
- Ρίχνεις σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα βρασμένα κάστανα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το νερό και βράζεις, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
- Μόλις μειωθεί η στάθμη του νερού και μείνει περίπου ένα δάχτυλο (1 εκ.) αφαιρείς από τη φωτιά.
- Μεταφέρεις όλο το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάς μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και γίνει το μείγμα πουρές (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ζεστό νερό).
- Όταν είναι έτοιμος ο πουρές, τον μεταφέρεις σε ένα μπολ.
- Όσο είναι ακόμα ζεστός, προσθέτεις τη σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύεις καλά με μία σπάτουλα και αφήνεις το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και την χτυπάς με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Όταν κρυώσει ο πουρές με τα κάστανα και τη σοκολάτα, προσθέτεις τη σαντιγί σε δόσεις με τη βοήθεια μιας μαρίζ και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα.
Για τη σύνθεση
- Απλώνεις λίγο από την κρέμα στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το ένα παντεσπάνι. Βάζεις, το λιγότερο όμορφο εμφανισιακά, στη βάση.
- Βάζεις το 1/3 από την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και απλώνεις με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
- Τοποθετείς πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι, το υπόλοιπο 1/3 από την κρέμα και απλώνεις μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του.
- Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για το τρίτο παντεσπάνι.
- Με μία σπάτουλα απλώνεις όση κρεμα έχει περισσέψει στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας.
- Σερβίρεις με τα κουκουνάρια από σοκολάτα και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.
Διάβασε επίσης
Πώς θα φτιάξεις μια γεμιστή βασιλόπιτα