Thumbnail

Ετοιμάσου να φτιάξεις τούρτα σοκολάτα κάστανο Ετοιμάσου να φτιάξεις τούρτα σοκολάτα κάστανο

Χάρη στη βοήθεια του Άκη Πετρετζίκη θα δείχνει πως την έφτιαξε επαγγελματίας ζαχαροπλάστης
Ένα αγαπημένο γλυκό που έχει ταυτιστεί δικαιολογημένα με αυτές τις γιορτινές μέρες που διανύουμε. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρεις ετοιματζίδικη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην κουζίνα.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ .γ. κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 90 γρ. κακάο + έξτρα για τη φόρμα
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 400 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για τη φόρμα
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 αυγά μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. γιαούρτι

Για την κρέμα

  • 400 γρ. κάστανα, καθαρισμένα και βρασμένα (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 500 γρ. νερό + έξτρα ζεστό, προαιρετικά
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • 5 κουκουνάρια από σοκολάτα
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζεις σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το τζίντζερ, το κακάο, το αλεύρι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτεις στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Χαμηλώνεις την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτεις το εκχύλισμα βανίλιας και ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να προσθέσουμε το επόμενο.
  • Αφαιρείς τον κάδο από το μίξερ και προσθέτεις το γιαούρτι και τα στερεά υλικά. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Βουτυρώνεις και βάζεις κακάο/βούτυρο σε τρεις στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζεις το μείγμα.
  • Ψήνεις για 25 λεπτά. Αφαιρείς από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα

  • Ρίχνεις  σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα βρασμένα κάστανα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη βανίλια, το νερό και βράζεις, με ανοιχτό καπάκι, για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις μειωθεί η στάθμη του νερού και μείνει περίπου ένα δάχτυλο (1 εκ.) αφαιρείς από τη φωτιά.
  • Μεταφέρεις όλο το μείγμα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάς μέχρι να διαλυθούν τα κάστανα και γίνει το μείγμα πουρές (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ζεστό νερό).
  • Όταν είναι έτοιμος ο πουρές, τον μεταφέρεις σε ένα μπολ.
  • Όσο είναι ακόμα ζεστός, προσθέτεις τη σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη, ανακατεύεις καλά με μία σπάτουλα και αφήνεις το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνεις την κρέμα γάλακτος και την χτυπάς με το σύρμα για 4-5 λεπτά  μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Όταν κρυώσει ο πουρές με τα κάστανα και τη σοκολάτα, προσθέτεις τη σαντιγί σε δόσεις με τη βοήθεια μιας μαρίζ και ανακατεύεις ελαφρά ώστε να ομογενοποιηθεί και αφρατέψει το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνεις λίγο από την κρέμα στην πιατέλα σερβιρίσματος ώστε να κολλήσει πάνω το ένα παντεσπάνι. Βάζεις, το λιγότερο όμορφο εμφανισιακά, στη βάση.
  • Βάζεις το 1/3 από την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και απλώνεις με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του.
  • Τοποθετείς πάνω από το δεύτερο παντεσπάνι, το υπόλοιπο 1/3 από την κρέμα και απλώνεις μέχρι να καλυφθεί η επιφάνειά του.
  • Ακολουθείς την ίδια διαδικασία και για το τρίτο παντεσπάνι.
  • Με μία σπάτουλα απλώνεις όση κρεμα έχει περισσέψει στην επιφάνεια και περιμετρικά της τούρτας.
  • Σερβίρεις με τα κουκουνάρια από σοκολάτα και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.

Διάβασε επίσης

Πώς θα φτιάξεις μια γεμιστή βασιλόπιτα

Πώς να φτιάξεις κουκουνάρια από σοκολάτα

 Πηγή 

Home