Thumbnail

Πώς οι πολλές ευθύνες της μητρότητας επηρέαζουν την ψυχική υγεία μιας γυναίκας Πώς οι πολλές ευθύνες της μητρότητας επηρέαζουν την ψυχική υγεία μιας γυναίκας

Γιατί υπάρχουν πάντα οι δυο όψεις ενός νομίσματος
Κανείς δεν αμφισβητεί το μεγαλείο της μητρότητας. Το πώς ένα μικρό πλάσμα μπορεί να σε κάνει να αναθεωρείς όσα ήξερες μέχρι τότε και όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εκείνον. Όπως και κανείς δεν αμφισβητεί πως μια εργαζόμενη μητέρα έχει να διαχειριστεί πολλά, γιατί όση βοήθεια και να έχει από τον σύντροφό της, σχεδόν πάντα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης πέφτει στους δικούς της ώμους. Πώς όμως αυτό επιδρά στην ψυχική της υγεία;

Σύμφωνα με μια  νέα έρευνα με δείγμα εκατοντάδες παντρεμένες μαμάδες, οι γυναίκες είναι εκείνες που επωμίζονται τις περισσότερες ευθύνες για το νοικοκυριό, ακόμα και αν εργάζονται ή αν μοιράζονται κάποιες δουλειές με το σύντροφό τους

 

Οι επιστήμονες συμφωνούν και προειδοποιούν για την ατελείωτη πίεση που δέχονται οι γυναίκες όταν καλούνται να φροντίσουν το σπίτι, τα παιδιά, τον σύντροφό τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Αυτό το βάρος αφήνει τις γυναίκες λιγότερο ικανοποιημένες με τη ζωή και τις σχέσεις τους και πιο επιρρεπείς σε άγχος και σχετικές με αυτό ασθένειες.

Ακόμα και αν το πλύσιμο των ρούχων ανατίθεται στον άντρα, η γυναίκα είναι εκείνη που αγχώνεται για το αν έχει τελειώσει το απορρυπαντικό και αν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες καθαρές πετσέτες’, υποστηρίζει η Δρ. Λουτσία Σισιόλα, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. ‘Η ψυχική κούραση μπορεί να υπερισχύσει της σωματικής’.

Διάβασε ακόμη: Οι ανησυχίες που έχουν μητέρες με νεογέννητο

Για να ερευνήσουν τον αντίκτυπο στην υγεία της γυναίκας, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οκλαχόμα και της Αριζόνα, αποφάσισαν να πάρουν συνέντευξη από γυναίκες για να ανακαλύψουν πώς οι ευθύνες τις επηρέαζαν, ανεξαρτήτως από το αν εργάζονταν περισσότερο ή λιγότερο από τους συζύγους τους. Οι περισσότερες ήταν από μεσοαστικές οικογένειες, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένες είναι από τη ζωή τους συνολικά, αλλά και από τη σχέση με τους συζύγους τους.

Το 65% των γυναικών ήταν μαμάδες στο σπίτι, ενώ οι υπόλοιπες δούλευαν σε πλήρη απασχόληση. Ωστόσο, το 90% είπε ότι ένιωθε ότι μόνο οι ίδιες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση του νοικοκυριού. Εκείνες που το υποστήριξαν δήλωσαν ότι νιώθουν εξόντωση και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους. ‘Η ευθύνη για το νοικοκυριό συνδέθηκε με τα επίπεδα άγχους της μαμάς. Ταυτόχρονα, δεν τίθεται αμφισβήτηση για το ότι οι πολλές δραστηριότητες στο σπίτι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία’.

Διάβασε ακόμη: Πόσο σημαντική είναι η ρουτίνα

Έρευνα στην αναπτυξιακή επιστήμη δείχνει ότι οι μητέρες είναι εκείνες που ανταποκρίνονται πρώτες στο άγχος του παιδιού. Το σημείο όπου οι γυναίκες νιώθουν ότι οι σύντροφοι βοηθούν πραγματικά, είναι όταν πρέπει να ενσταλάξουν αξίες στα παιδιά, διότι πρόκειται για ένα στερεοτυπικά πατρικό ρόλο. Οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα κάτω από άγχος, όταν ο κηδεμόνας τους είναι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση.

Πηγή 

 

Home