Thumbnail

Προσοχή στα διατροφικά λάθη κατά την περίοδο της νηστείας Προσοχή στα διατροφικά λάθη κατά την περίοδο της νηστείας

Μάθε ποια είναι και πώς θα τα διορθώσεις
Σε περίπτωση που νηστεύεις την περίοδο της Σαρακοστής, υπάρχουν κάποια λάθη που πρέπει να αποφύγεις, ώστε να διατηρήσεις ένα ισορροπημένο και θρεπτικό διατροφικό πρόγραμμα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς θα τα διορθώσεις.

Λάθος 1ο: Καταναλώνεις πολλούς υδατάνθρακες

Μπορεί οι τροφές με υδατάνθρακες να είναι νηστίσιμες, όμως οι απλοί υδατάνθρακες χωνεύονται γρήγορα από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μη σε κρατάνε χορτάτο για πολλή ώρα και να πεινάς μετά από λίγο. Προσπάθησε, λοιπόν, να περιορίσεις την κατανάλωση λευκού ψωμιού, λευκών ζυμαρικών και ρυζιού ή και να αντικαταστήσεις με τα αντίστοιχα τρόφιμα ολικής άλεσης.

Λάθος 2o: Τρως πολλά γλυκά 

Αν ο χαλβάς έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σου διατροφής, είμαι στη δύσκολη θέση να σε ενημερώσω ότι καταναλώνεις υπερβολική ζάχαρη. Δεν είναι ανάγκη να απαρνηθείς την αγαπημένη σου νηστίσιμη λιχουδιά, αλλά περιορίσου σε μια λεπτή φέτα, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Διάβασε επίσης: Φέτος το Πάσχα η σούβλα θα είναι αρνίσια, κατσικίσια, χοιρινή ή κοτόπουλο;

Λάθος 3ο: Δεν προσλαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη επιφέρει ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθάει σημαντικά στον περιορισμό της πείνας. Πράγματι, η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που βρίσκεται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, έχει την υψηλότερη βιολογική αξία, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να την προσλάβεις από άλλες πηγές προκειμένου να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού σου. Θα πρέπει να εντάξεις πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σου, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, γάλα φυτικής προέλευσης, σόγια και ταχίνι.

Λάθος 4ο: Λειτουργείς χωρίς πρόγραμμα

Προκειμένου να εξασφαλίσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα και κατά την περίοδο της νηστείας, θα πρέπει να φροντίσεις έτσι ώστε να προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσα από μια διατροφή με ποικιλία. Το ότι βγάζεις τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή σου δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσλάβεις από αλλού τα θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει απλώς να ενημερωθείς σχετικά με την αντικατάσταση των τροφών ζωικής προέλευσης και να οργανώσεις τα γεύματά σου, ώστε να μην τρως συνέχεια τις ίδιες τροφές.

Λάθος 5ο: Βλέπεις τη νηστεία ως δίαιτα

Όχι, σκοπός της νηστείας δεν είναι η απώλεια κιλών. Μάλιστα, η επιλογή να αποκλείσεις ομάδες τροφών από το διατροφικό σου πρόγραμμα, μπορεί να σε αποσυντονίσει και να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σου αν δεν προσέξεις.

Διάβασε ακόμη: To Deliveryman χάρισε τηλεόραση 50” και τώρα δίνει δωροεπιταγές αξίας €100! 

Πηγή

Home