Thumbnail

Eye of the ocean Eye of the ocean

Οι αρχιτέκτονες Wei Yi Design τόλμησαν και δημιούργησαν ένα σπίτι με το όνομα Eye of the Ocean, το οποίο βρίσκεται στην Ταϊβάν
Μια έμπνευση, μια μικρή ιδέα, όπως μια σταγόνα στον ωκεανό, εξαπλώνεται και συσσωρεύεται και αποτελεί μια τέλεια εικόνα. Το κόνσεπτ του Blue Eye πηγάζει από τον ωκεανό, όπου όλη η ιδέα για το σπίτι αυτό παίρνει "σάρκα", δίνοντας μας ένα μαγικό αποτέλεσμα. 

china2

china3

Το διαμέρισμα αυτό βρίσκεται στην Ταϊβάν και οι βεράντες του κρέμονται κυριολεκτικά πάνω στον ποταμό Tamsui. Το γειτονικό δάσος είναι ένα πολύτιμο απόθεμα υγροτόπων, ενώ η γέφυρα Guandu αποτελεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο. Με γεωγραφικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα, ο ντιζάινερ υιοθετεί μια καλλιτεχνική προοπτική ως βασική αξία του έργου. Η  καλλιτεχνική δημιουργία και η δομική καλλιτεχνία επιτρέπουν στον χωροταξικό σχεδιασμό να επηρεάσει τη ζωτικότητα του χώρου μέσω των αλλαγών του φωτός και της σκιάς. Έτσι, εσωτερικά αναπτύσσονται δύο τοίχοι σχεδιασμένοι με τις τεχνικές των σχισμών και των συστροφών που χρησιμοποιούνται λες και κόβουμε στη μέση ένα χαρτί. Το φως του ήλιου έρχεται πάνω στο πάτωμα και τους τοίχους, καθώς ο χρόνος ρέει. Ο χώρος παρουσιάζει ποικίλες αλλαγές και την ένταση της ζωής. Σε αυτόν τον χώρο με τέτοια ένταση της ζωής, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν και αυτοί με τη σειρά τους μια έντονη καλλιτεχνική δημιουργία για να εναλλάξουν περισσότερα πολιτισμικά στοιχεία στη ζωή των πελατών τους. Το Blue Eye εμπνέεται μέσα από τη φύση και τη ζωή στους υγροτόπους. Το έργο αυτο επιχειρεί να κάνει τους ενοίκους του να εκτιμήσουν περισσότερο τη  φύση και τα πολύτιμα αγαθά που μας δίνει. Έτσι, μορφές, υλικά και χρώματα χρησιμοποιούνται  για να δημιουργήσουν σχήματα που μοιάζουν με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των υγροβιότοπων. Ο ντιζάινερ  χρησιμοποιεί πολλαπλά υλικά σύνθεσης για να δημιουργήσει εικόνες και χαρακτηριστικές υφεέ. “Μπλε” σημαίνει ωκεανός, και επίσης υπονοεί τα δάκρυα της γης. 

china 4

china 5

china6

Το πολυτελές διαμέρισμα μοιάζει να είναι χωρισμένο σε δύο πτέρυγες, μία ιδιωτική και μία κοινόχρηστη. Σύμφωνα με την επιθυμία των ιδιοκτητών, οι κοινοί χώροι αποτελούνται από το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα, δωμάτια που σχεδιάστηκαν σε open plan διάταξη με τα νοητά “διαχωριστικά” να έρχονται… άνωθεν, και τρία ειδικά μεταλλικά πλέγματα έχουν τοποθετηθεί στις οροφές τους ώστε να δηλώνουν τη διαφορετική χρήση του κάθε τμήματος. Η ιδιωτική πτέρυγα  είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος ενιαίος χώρος με υποτυπώδη χωρίσματα, ο οποίος πέρα από το master υπνοδωμάτιο που φιλοξενεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γκαρνταρόμπα, γυμναστήριο και γραφείο, ενώ διαθέτει και ξεχωριστό μπάνιο. Στόχος του σχεδιασμού ήταν ο χώρος να αποδώσει ένα εργονομικό και φιλικό περιβάλλον, καθώς και να αναδείξει τα αντικείμενα που οι ιδιοκτήτες έχουν συλλέξει από ταξίδια τους ανά τον κόσμο. Στον χώρο του καθιστικού συνυπάρχει και η κουζίνα, χώροι οι οποίοι ακολουθούν μία ήπια χρωματική παλέτα. Ο γκρι καναπές, η πολυθρόνα στην απόχρωση της ώχρας, οι βιβλιοθήκες από ξύλο καθώς και η ξύλινη επένδυση στο δοκάρι συνδέονται και αποδίδουν ένα μοντέρνο και χαλαρωτικό χώρο. 

china7

china9

china10

Το σίιτι αυτό ειναι η επιτομή για να προστατέψουμε την φύση. Αν αποτύχουμε να την προστατέψουμε, ίσως η επόμενη γενιά δεν θα μπορέσει να μάθει ποτέ για αυτή.  Η καλλιτεχνική δομή γίνεται επίσης το επίκεντρο του σχεδιασμού.  Το μεταλλικο χαλύβδινο πάνελ υπονομεύει την αγάπη του ανθρώπου για το σίδηρο, ως ψυχρό υλικό, Εντωμεταξύ, υλικά όπως ο χαλκός και ο σίδηρος εμφανίζονται μελαγχολικά στο χώρο, δίνοντας πλούσια ποικιλομορφία στην ηρεμία. Η χρήση ξύλου και πέτρας προσθέτει περισσότερη ομαλότητα και εξαιρετικότητα στο χώρο. Η χρήση του μπετού σε ολους τους χώρους και στο κυρίως μπάνιο δείχνει και πάλι σιωπηλά την επιδίωξη του ντιζάινερ για καθαρή ηρεμία στο χώρο του σπιτιού. Η επιδίωξη της ηρεμίας, καθώς και της εξερεύνησης και των προσδοκιών του μελλοντικού περιβάλλοντος, μπορεί να χρησιμεύσει ως η καλύτερη ερμηνεία της κατάστασης του μυαλού των κατοίκων του Blue Eye.

china11

china13china14china12

Home