Η συνταγή είναι για 10 μερίδες.
Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις βασική ζύμη για πίτσα
Yλικά που θα χρειαστείς για τη συνταγή:
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- 1,5 πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας
- λάδι για το τηγάνισμα
- 1,5 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για την κρέμα πατάτας:
- 5 φλ. ζωμό λαχανικών
- 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Διάβασε ακόμη: Πώς να φτιάξεις λαζάνια με σπανάκι
Πώς θα εκτελέσεις τη συνταγή:
- Πλύνε και κόψε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζεις σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορείς αντί να τις τηγανίσεις, να τις ψήσεις στον φούρνο αφού τις λαδώσεις ελαφρά. Στράγγισε καλά και σκούπισε για να φύγουν τα υγρά.
- Τηγάνισε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από τις δύο πλευρές και βάλ' τες σε απορροφητικό χαρτί.
- Πλύνε και ψιλόκοψε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίξε ελαιόλαδο, πρόσθεσε τα κρεμμύδια και άσ' τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξε τα μανιτάρια κι άφησ' τα να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Πρόσθεσε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Άφησ' τα να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Άλειψε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπάλισε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώσε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.
- Σε μια κατσαρόλα ρίξε τον ζωμό λαχανικών και άσ' τον να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατέβασε από την φωτιά και ρίξε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύοντας σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίξε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακάτεψε μέχρι να γίνει ξανθό. Άδειασε σιγά-σιγά το πουρέ και ανακάτεψε. Ασ' το μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος, ρίξε μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Άπλωσε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπάλισε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στον μουσακά με κρέμα πατάτας.