Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξεις ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια
Η συνταγή είναι για 4 μερίδες.
Yλικά που θα χρειαστείς:
- 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
- 320 ml χλιαρό νερό
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Διάβασε ακόμα: Πώς να φτιάξεις λαζάνια με σπανάκι
Πώς θα εκτελέσεις τη συνταγή:
- Βάλε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακάτεψε με ένα κουτάλι. Έπειτα, κάνε λακούβα στο κέντρο.
- Διάλυσε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίξε τη ζάχαρη. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
- Ρίξε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι, το ελαιόλαδο στο νερό·και όλο μαζί ρίξ' το στο αλεύρι.
- Με ένα κουτάλι ανακάτεψε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω.
- Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), άδειασε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
- Με αλευρωμένα χέρια άρχισε να ζυμώνεις με δυνατές κινήσεις. Κάνε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη. Φρόντισε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
- Λάδωσε ή αλεύρωσε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάλε μέσα τη ζύμη.
- Σκέπασε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη άφησέ την να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
- Αφού ανέβει η ζύμη, χώρισέ τη σε 4 κομμάτια.
- Φτιάξε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Άνοιξε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Αν έχεις φούρνο με αντιστάσεις, προθέρμανε στους 220-230 βαθμούς C.
- Ακούμπησε κάτω-κάτω στο φούρνο το αναποδογυρισμένο ταψί. Άνοιξε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχεις πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο.
- Άπλωσε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλεις, τραβήξε τη και ακούμπησέ τη στο καυτό ταψί.
- Ψήσε για περίπου 8-10 λεπτά.
Επιπρόσθετα tips:
- Για να πετύχεις πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας, μπορείς να πασπαλίσεις το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο
- Για να δώσεις στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείς να βάλεις αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.
- Άνοιξε τη ζύμη με πλάστη αν θέλεις να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
- Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Δες ακόμα: Φτιάξε στα γρήγορα μία ατομική μηλόπιτα