Thumbnail

Πώς η οικονομική στενότητα επηρεάζει την ψυχική σου υγεία Πώς η οικονομική στενότητα επηρεάζει την ψυχική σου υγεία

Όχι τίποτα άλλο, δεν έχεις λεφτά ούτε για τον ψυχολόγο
Ζούμε σε μια εποχή που οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα τη στιγμή που οι λοιπές υποχρεώσεις αυξάνονται, με τα έξοδα να διογκώνονται. Όπως είναι αναμενόμενο όλο αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία.

Από όποια οπτική κι αν το δούμε, η millennials είναι μία γενιά με ελάχιστα χρήματα (και να ήταν η μόνη). 

Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε πέρσι στο UCL, οι άνεργοι νεαροί ενήλικες στην Αγγλία βιώνουν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, προβλήματα διανοητικών διαταραχών. Κύριος παράγοντας ήταν η αβεβαιότητα στην καθημερινότητά τους.

Η ψυχίατρος, Dr. Jed Boardman, ειδικός σε τέτοια θέματα, εξηγεί ότι όσοι βρίσκονται σε κατάθλιψη λόγω οικονομικών δυσκολιών χρειάζονται συμβουλές από τους ειδικούς σχετικά με το πώς να το διαχειριστούν, αλλά πάντα αποφεύγουν να το αποζητήσουν. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να γίνει ένας φαύλος κύκλος και οδηγεί το άτομο σε έλλειψη κινήτρων και ενέργειας.

Δεν είναι μία απλή ανησυχία, το θέμα των οικονομικών δυσκολιών αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Πολλές φορές οι διανοητικές διαταραχές και το άγχος προκαλούν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η απώλεια ακοής. Αν πάλι το άτομο πέσει σε κατάθλιψη, έχει ήδη βιώσει μία απώλεια.

Το να ζεις σε μία μεγάλη πόλη κουβαλάει μαζί του και τον κίνδυνο του να ξοδεύεις παραπάνω χρήματα. Υπάρχει πάντα η σκέψη του “αν ξεχάσω να ετοιμάσω κάτι για μεσημεριανό ή αν δεν προλάβω, ας πάρω κάτι απ’ έξω. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι αγχώνονται όταν τους προτείνουν να βγουν, διότι δεν ξέρουν αν θα τους φτάσουν τα λεφτά του μήνα.

Διάβασε ακόμη: 

Πού ξοδεύεις πολλά χρήματα και δεν το αντιλαμβάνεσαι

Πώς να εξοικονομείς χρήματα στα ταξίδια σου

Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πάνω από 14 χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από τα συσσίτια και οι 8 χιλιάδες από αυτούς είναι σε νεαρή ηλικία. Μπορεί τα χρήματα να μην αγοράζουν την ευτυχία, αλλά σίγουρα το να μην τα έχεις σε οδηγεί στην κατάθλιψη. Ως ενήλικες περιμένουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο.  Το 2016, ένα αγόρι από το Λονδίνο αυτοκτόνησε εξαιτίας μία κλήσης της τροχαίας που δεν μπορούσε να πληρώσει. Η πίεση είναι αναμφίβολα άδικη και η απώλεια σου ραγίζει την καρδιά.

Το να βάζεις χρήματα στην άκρη μοιάζει τρομακτικό, αλλά έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα για το μέλλον. Εννοείται πως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο όταν ο μισθός σου δεν αρκεί ούτε για τα βασικά, αλλά δε χρειάζεται να βάζεις ένα μεγάλο ποσό στην άκρη. Και πέντε ευρώ κάθε μήνα αρκούν. Εκείνο που θα σε βοηθήσει είναι να υπολογίζεις και να καταγράφεις τα μηναία σου έξοδα, έτσι ώστε να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς τα διαχειρίζεσαι. 

Πηγή 

 

Home