Thumbnail

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το άρωμα της Κλεοπάτρας Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το άρωμα της Κλεοπάτρας

Πώς μύριζε η Βασίλισσα της Αιγύπτου;
Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια έρευνα για τις μυρωδιές και τα αρώματα που επικρατούσαν στις αρχαίες κοινωνίες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην Κλεοπάτρα, τη βασίλισσα της Αιγύπτου που ήταν γνωστή για την αγάπη της στα αρώματα και τον καλλωπισμό.

Το άρωμα της Κλεοπάτρας- που είναι γνωστό και ως Mendesian από την πόλη Mendes από όπου παραγόταν, ήταν πολύ δημοφιλές στην αριστοκρατία της Αιγύπτου και η συνταγή του διατηρείται μέχρι σήμερα στα ελληνικά και τα λατινικά. Πριν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε η έρευνα των επιστημόνων που είχαν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν για πρώτη φορά το άρωμά της συνδυάζοντας παλιές πηγές και σύγχρονες μεθόδους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ScienceNews, οι ερευνητές μπόρεσαν να βρουν τα συστατικά κάποιων αρωμάτων όταν το 2012 οι αρχαιολόγοι Robert Littman και Jay Silverstein ανακάλυψαν ένα εργαστήρι αρωμάτων στην πόλη Mendes που ήταν γεμάτο με μπουκάλια αρωμάτων και αμφορείς με υπολείμματα αρωμάτων. Σε συνεργασία με την Αιγυπτιολόγο Dora Goldsmith και τον καθηγητή Ελληνικής και Ρωμαϊκής φιλοσοφίας Sean Coughlin χρησιμοποίησαν μια πειραματική μέθοδο για να αναδημιουργήσουν τα αρώματα που φτιάχνονταν σε εκείνο το εργαστήρι.

Το 2019, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει έντονες, πικάντικες και ελαφρώς παλαιωμένος μυρωδιές που διαρκούσαν περισσότερο χρόνο από τα σύγχρονα αρώματα, μετά από πολλές δοκιμές με συστατικά όπως η κανέλα, το μύρο και η ρητίνη πεύκου.

Ένα από τα παρασκευάσματα είχε μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά με πικάντικη βάση κανέλας και μύρου αλλά και μια γλυκύτητα. Το άρωμα παρέμεινε όμως πολύ ισχυρό για σχεδόν δύο χρόνια. Οι επιστήμονες όμως δεν ήταν σίγουροι εάν η συνταγή στα ελληνικά ήταν η ίδια με την αιγυπτιακή που χρησιμοποιούταν για την παρασκευή του αρώματος της βασίλισσας, ενώ υπήρχαν και ανακρίβειες για την πηγή των συστατικών όπως η ρητίνη αφού δεν ήταν σίγουροι αν προερχόταν από πεύκο ή από κέδρο.

Η επιστημονική ομάδα πλέον ευελπιστεί να συγκεντρώσει τα δείγματα που ανακαλύφτηκαν στην Mendes και να τα αναλύσουν για να ανακαλύψουν ακριβώς και να τα αναλύσουν για να ανακαλύψουν ακριβώς τη μυρωδιά του. Προηγούμενες παρόμοιες απόπειρες δεν θεωρήθηκαν επιτυχημένες, όπως αυτή που έγινε από τον Jacopo La Nasa στο πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία. Η ομάδα εξέτασε 46 αμφορείς που βρέθηκαν σε αιγυπτιακό τάφο και σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Archaeological Science ενώ ανακάλυψαν συστατικά όπως έλαια και κερί μέλισσας, δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν συγκεκριμένες μυρωδιές.

Home