Thumbnail

10+1 tips για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα 10+1 tips για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Ακολουθήσε τις συμβουλές για να γίνει πιο εύκολα η αλλαγή.
Τα παιδιά είναι συνήθως έτοιμα να περάσουν από την πάνα στην τουαλέτα μεταξύ δύο και τριών ετών. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μόνο εσείς οι γονείς και το ίδιο το παιδί, μπορείτε να καθορίσετε από κοινού το σωστό χρόνο.

Η εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα είναι ένα σημαντικό βήμα στα στάδια ανάπτυξής του. Για τους γονείς σημαίνει απελευθέρωση από τις πάνες, αλλά και αγωνία για «ατυχήματα» εντός και εκτός σπιτιού. Από την άλλη για το παιδί, αποτελεί ένα βήμα προς την ανεξαρτησία που συμπίπτει με το «μόνη» μου ή «μόνος» μου, με το «δικό μου» κ.ο.κ. 

 

Επίσης, αν αναμένετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, όπως ο ερχομός ενός μωρού, η μετακόμιση σε νέο σπίτι, η επιστροφή στη δουλειά ή ακόμη και η πρόσληψη μιας καινούριας οικιακής βοηθού, καλό θα ήταν να καθυστερήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, δεδομένου ότι οι πολλές αλλαγές συγχρόνως μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία.

 

Όταν λοιπόν κρίνετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή τόσο για εσάς, όσο και για το παιδί σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές ζωής…από μάνα σε κόρη

H εκπαίδευση περιλαμβάνει πολλά στάδια: ομιλία, κατανόηση, κάθισμα, σκούπισμα, ντύσιμο, καζανάκι και πλύσιμο χεριών.


-Μίλησε με το παιδί και ενθαρρύνετε το, λέγοντάς του ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να βγάλει τις πάνες και να χρησιμοποιεί την τουαλέτα, όπως οι γονείς του.

-Αποφάσισε ποιες λέξεις θα χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε την τουαλέτα και προσπαθήστε να τις τηρείτε. Για παράδειγμα “κακά”, “γιογιό”. Να έχετε στο νου σας ότι το παιδί θα χρησιμοποιήσει τις λέξεις αυτές και παρουσία άλλων και για το λόγο αυτό πρέπει να τις επιλέξετε προσεκτικά.

-Ντύνε το παιδί ελαφρά ώστε να μπορεί να γδυθεί εύκολα.

-Δείξε στο παιδί πώς εσύ πηγαίνεις στην τουαλέτα. Να γνωρίζεις ότι είναι καλύτερα αυτό να το κάνει ο γονιός με παιδιά του ίδιου φύλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3+1 συνήθειες που έχουν τα χαρούμενα παιδιά


γοράστε μερικά «εσώρουχα» σαν του μπαμπά ή σαν της μαμάς, ανάλογα με το φύλο. Το ότι θα σας μοιάσει θα το χαροποιήσει και θα ευνοήσει την όλη διαδικασία.

-Βγάλε τις πάνες την ημέρα και βάλε του τα καινούρια του εσώρουχα. Θύμισε του να επισκέπτεται την τουαλέτα σε τακτά διαστήματα. Προέτρεψε το με γλυκό και ήρεμο τρόπο. Πες του: «Έλα, να βγάλουμε τα ρούχα». Βοήθησε το στην αρχή και μείνε μαζί του όση ώρα θέλει.

girl

ο πιθανότερο είναι τις πρώτες μέρες να ξεχνιέται. Δώσε του το περιθώριο που χρειάζεται.

-Επιβράβευσε την «επιτυχία» και μην αποδοκιμάζεις την «αποτυχία». Χαλαρώσε πραγματικά και πες του: «Δεν πειράζει».

-Πρέπει να είσαι έτοιμη να απαντήσεις στην ερώτηση που συχνά κάνουν τα παιδιά όσον αφορά το που πηγαίνουν τα «κακά». Πιστεύω πως η απάντηση «σε μια μακρινή θάλασσα» είναι αληθινή, αθώα και δεν τα φοβίζει.

-Εξήγησε στο παιδί σας ότι το «πιπί» είναι το νερό που πίνουμε και τα «κακά» τα φαγητά που το σώμα μας δε χρειάζεται. Έτσι, θα τα αποχωριστεί με μεγαλύτερη ευκολία.

-Απόφυγε τις μάχες! Εάν το παιδί αρνηθεί, σεβάσου το. Δοκιμάσε 1-2 μήνες αργότερα, πάντα με ήρεμη και χαλαρή διάθεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου ώστε να μην πέσουν θύματα απαγωγής

 

Πηγή

Home