Thumbnail

Αν δεν λες κάθε μέρα στο παιδί σου «σ’ αγαπώ» τότε κάτι κάνεις λάθος Αν δεν λες κάθε μέρα στο παιδί σου «σ’ αγαπώ» τότε κάτι κάνεις λάθος

Άκουσα μια ιστορία για τη σχέση που είχε ένας πατέρας με το παιδί του και αποφάσισα να σου μεταφέρω τα πιο σημαντικά, αυτά που δημιουργούν επιτυχημένες σχέσεις με τα παιδιά μας
Αν είσαι γονιός ή αν φροντίζεις και μεγαλώνεις ένα παιδί, πιστεύω ακράδαντα πως εάν δεν λες κάθε μέρα αυτά τα λόγια τότε σίγουρα κάτι πάει λάθος και θα πρέπει να το δεις.

Γράφει η Μαρίνα Χρήστου

mom

Οι πράξεις και συμπεριφορές των παιδιών κάποιες φορές ξεφεύγουν από τα σαφή όρια που θέτεις. 

Προφανώς και κάποια ανοησία θα κάνει, κάτι που "δεν έπρεπε" με αποτέλεσμα να ξεκινάς το κήρυγμα για τη συμπεριφορά του. Μπορεί, ειδικά στο σχολείο, να κάνει κάποια ανοησία (που τοποθετείται κάπου κοντά στη βάση από άποψη σοβαρότητας) μπορεί μάλιστα να οδηγηθείτε και οι δυο στον διευθυντή του σχολείου, κι όλο αυτό να σε ντροπιάσει, να σε κάνει έξαλλη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα το επιπλήξεις υποθέτω, αργότερα.  

Διάβασε ακόμη: 10 πράγματα που έμαθες, αφού έγινες μαμά

δδσ

Έχω μια εικόνα στο μυαλό μου για τη συνέχεια, εσύ να θυμώνεις στο παιδί κι αυτό να κοιτάζει το πάτωμα, σαν πρόβατο, μέχρι που θα σταματήσεις να το κατσαδιάζεις. Κάπου σ' αυτό το σημείο είναι που θα πρέπει να πεις τα σωστά λόγια: «Ξέρεις ότι αυτό που έκανες ήταν απαράδεκτο, αλλά θέλω να θυμάσαι ότι εγώ συνεχίζω να σε αγαπώ».

Αυτή δεν θα είναι προφανώς και η τελευταία φορά που κάποιο από τα παιδιά σου θα κάνει μια ανοησία. Η κουβέντα σας όμως μετά το κήρυγμα, θα πρέπει να τελειώνει με ένα «σ’αγαπώ». Η φράση αυτή θα πρέπει να είναι στο σπίτι σας κάτι σαν «ρεφρέν». Όταν φεύγεις για τη δουλειά σου το πρωί, αγκάλιασε το παιδί σου, πες του «σ’αγαπώ». Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, κάνε το ίδιο. Όταν το βάζεις για ύπνο το βράδυ, πες το ξανά. Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε μια μέρα που μια μαμά ή ένας μπαμπάς δεν λέει στα παιδιά του «σ’ αγαπώ». Δεν ξέρω αν υπάρχει υπερβολή στο να λες στα παιδιά σου πόσο τα αγαπάς. 

λκξ

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι, ότι, πρόκειται για μια φράση πολύ σημαντική για τα παιδιά. Ίσως εσύ δεν την άκουγες συχνά από τους γονείς σου, μπορεί η οικογένειά σου να ήταν αρκετά ασταθής, μπορεί να υπήρχαν προβλήματα στο σπίτι και δεν σου το έλεγαν. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που το «σ’ αγαπώ» ένα παιδί το ακούει περισσότερο από τη γιαγιά του...

Όταν το παιδί μπλέκει κάπου, είναι σημαντικό μετά το κήρυγμα, να τελειώνεις πάντα με ένα «σ’ αγαπώ». Έτσι θα νιώθει πως ό,τι κι αν έχει κάνει, είτε καλό είτε κακό, εσύ πάντα θα το αγαπάς.  Η σιγουριά ότι το αγαπάς θα το κάνει να νιώθει μια αναζωογονητική ασφάλεια που δεν μπορεί παρά να θέλει αργότερα να μεταφέρει και το ίδιο σε κάποιον που αγαπά, και στο μέλλον στα δικά του παιδιά.

Να το λες όταν είσαι θυμωμένη μαζί του, όταν είσαι χαρούμενη μαζί του, να το λες πριν κλείσεις το τηλέφωνο και όταν το αφήνεις στο σχολείο το πρωί. Πες του «σ’ αγαπώ» πριν μπει στο μάθημα της μουσικής ή στο ποδόσφαιρο και πριν κλείσει τα μάτια του για να κοιμηθεί.  

λο

Ανεξάρτητα από το ποιοι θα γίνουν, τι θα κάνουν, πώς θα εξελιχθούν τι θα πετύχουν στη ζωή τους και πώς θα νιώθουν εκείνα για σένα, πες εγώ τα αγαπώ. Η αγάπη αυτή δεν μπορεί να ξεθωριάσει, ούτε χρειάζεται να κοπιάσουν γι’ αυτήν. Είναι το θεμέλιο της σχέσης σας. Η αγάπη σου για εκείνα είναι το δίχτυ ασφαλείας τους. Είναι το αλεξίσφαιρο και το αλεξίπτωτό τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκφράζεις και την δυσαρέσκειά σου όταν τα κάνουν μαντάρα στο σχολείο. Δεν σημαίνει, ότι δεν τους μιλάς αυστηρά όταν κάνουν κάτι ανεγκέφαλο.  Δεν σημαίνει ότι δεν έχεις υψηλές προσδοκίες από εκείνα ως ανθρώπους. Και δεν σημαίνει ότι κάνεις τα στραβά μάτια επειδή τα αγαπάς.

Διάβασε ακόμη: Αγκαλιά: Το μαγικό φίλτρο για μικρούς και μεγάλους

λκξ

Σημαίνει απλά ότι τα παιδιά σου παίρνουν αγάπη. Έχουν μια μητέρα ή/και έναν πατέρα, που είναι εκεί γι’ αυτά στα άσχημα και στα ωραία. Σημαίνει ότι, είσαι αυστηρή/ός μαζί τους γιατί θέλεις να γίνουν καλύτερα, αλλά σημαίνει κι ότι μερικές φορές είσαι εντελώς... αλοιφή.  Αυτό που έχει σημασία, είναι τα παιδιά να ξέρουν, ανεξάρτητα από το τι άνθρωποι θα γίνουν, ότι ο πατέρας τους η/και η μητέρα τους τα αγαπάει.

Εγώ αφού τον μάλωσα για την συμπεριφορά του, του είπα πόσο τον αγαπώ. Δεν αντέδρασε περίεργα. Δεν μου αντιμίλησε ούτε σηκώθηκε να φύγει από το δωμάτιο. Απλά με κοίταξε και μου είπε «κι εγώ σ’αγαπώ μαμά». Στην πραγματικότητα ήταν σαν να μου έλεγε: «Το ξέρω ότι το κάνεις αυτό επειδή με αγαπάς». Μπορεί λοιπόν να σου πάρει κάποιο καιρό να φτάσεις σε αυτά τα σημεία, αλλά πίστεψέ με, θα έχεις εξασφαλίσει ότι ξέρει πόσο τον αγαπάς!

Διάβασε ακόμη: Tα παιδιά δε θέλουν μια τέλεια μαμά

Home