Thumbnail

Αγκαλιά: Το μαγικό φίλτρο για μικρούς και μεγάλους Αγκαλιά: Το μαγικό φίλτρο για μικρούς και μεγάλους

Αγκαλιάζω... η λέξη με την τεράστια σημασία και η πράξη με τη μεγάλη αξία, που πολλές φορές την αγνοούμε λόγω του ότι την έχουμε δεδομένη!
«Δώσε μου μια αγκαλιά!» Πόσες φορές αλήθεια, ένιωσες την ανάγκη για μια αγκαλιά; Μια αγκαλιά που θα φωλιάσεις μέσα της και θα σου πάρει μακριά την ένταση, θα σε ηρεμήσει, θα σε χαλαρώσει, θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά; Είναι τυχαίο που ακόμα και τα μωρά μόλις βρεθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους ηρεμούν και σταματάνε να κλαίνε; Όχι βέβαια, καθόλου τυχαίο, αφού η αγκαλιά λειτουργεί σαν παυσίπονο.

Γράφει η σχολική ψυχολόγος Γεωργία Γεωργίου 

hug

Σκέφτηκες ποτέ ότι το ρήμα 'αγκαλιάζω' περιέχει το ΖΩ;

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Yan Astrem  ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Linking της Σουηδίας. Αυτές λοιπόν οι αντιδράσεις που προκύπτουν από την αγκαλιά, έχουν αξιοθαύμαστη επίδραση στο σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό τομέα της ζωής μικρών και μεγάλων.

hug

Πολλά λοιπόν τα οφέλη της αγκαλιάς, λίγα εκ των οποίων είναι:

  • Η μείωση του στρες και του άγχους. Με την επαφή, κάνουμε το άτομο που έχουμε απέναντί μας να αισθανθεί πιο ήρεμα, αφού ενεργοποιούμε το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για το άγχος, εκκρίνοντας ενδορφίνες οι οποίες δρουν ενάντια σε αυτό. Κατ’ επέκταση, η μείωση του στρες σίγουρα επιδρά θετικά και στην υγεία μας, κρατώντας μας δυνατούς και υγιείς.
  • Η διέγερση ευχάριστων συναισθημάτων, αφού αυξάνει την ορμόνη ωκυτοκίνη. Κατά καιρούς έχει ονομαστεί και ορμόνη της αγάπης. Η ορμόνη που δημιουργεί το αίσθημα της ευφορίας και της θετικής ενέργειας.

Διάβασε ακόμη: Τα συμπτώματα της δυσλεξίας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι

hug

Τα πιο πάνω ισχύουν βέβαια τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Η αγκαλιά όμως για τα παιδιά, δρα ακόμη πιο ευεργετικά. Ενισχύει το δέσιμο μεταξύ γονέα – παιδιού, κάνοντάς το να αισθάνεται ασφάλεια, προστασία και εμπιστοσύνη.

Ταυτόχρονα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για αντιμετώπιση ξεσπασμάτων του παιδιού. Αν το παιδί σου είναι έτοιμο να «εκραγεί», άσε τη συζήτηση για αργότερα, αγκάλιασέ το και θα δεις ότι θα ηρεμίσει σιγά-σιγά.

Διάβασε ακόμη: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα» και κάθε μέρα οφείλουμε να ...

hug

Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία και βοήθησε το παιδί να κατανοήσει τα οφέλη της αγκαλιάς, διδάσκοντάς το την ίδια στιγμή πως έχει κάθε δικαίωμα να μην αγκαλιάσει όταν δεν το επιθυμεί.

Εξήγησε στο παιδί ότι αγκαλιάζουμε μόνο γνωστά και αγαπημένα μας πρόσωπα, όχι αγνώστους. Κάνε το μέσα από δικά σου παραδείγματα και παιχνίδια ρόλων, το κύρηγμα ποτέ δε λειτουργεί.

Αγκαλιάζουμε λοιπόν αγαπημένα μας πρόσωπα καθημερινά όσο περισσότερο μπορούμε και όποια ηλικία και να έχουν! Και μη ξεχνάς, σήμερα, 21 Ιανουαρίου, αγκάλιασε ακόμη πιο πολύ, αφού είναι η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς.

hug

Διάβασε ακόμη: Συνέντευξη με τη συγγραφέα του παιδικού παραμυθιού «Η απουσία ...

georgia

Γεωργία Γεωργίου – Σχολική Ψυχολόγος ΒΑ/ΜΑ

Home