Η φρενίτιδα του κορωνοϊού
Γράφει η Θεοδοσία Κυριάκου
Ο κορωνοϊός, όντως, εγκυμονεί κινδύνους, αλλά σύμφωνα με ιατρικά στοχεία σημειώνει 2,3% θνησιμότητα. Βεβαίως, το 2,3% είναι υψηλό, αλλά από την άλλη πρέπει να αναλογιστούμε ότι η εποχική γρίπη προκαλεί ετησίως 60.000 θανάτους στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Βέβαια, στην προκειμένη υπάρχει εμβόλιο που περιορίζει τις συνέπειες της.
Εδώ να αναφέρω ότι το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS, που είχε εμφανιστεί το 2003 .
Άξιζε λοιπόν να ψάξω λίγο για αυτή τη "νέα απειλή" και τότε έδωσα τυχαία σε μια ευχάριστη είδηση. Μια νότα ελπίδας φαίνεται να δίνει μια ουσία που ανακαλύφθηκε από μια εταιρεία, με έδρα τη Βιέννη. Αυτή η ουσία φαίνεται να καταπολεμά τη νεότερη έκδοση του κορωνοϊού. Η ουσία αυτή δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς στην Κίνα που έχουν προσβληθεί από βαριές λοιμώξεις, όπως του SARS-CoV-2.
Επιπλέον, με την Άνοιξη να βρίσκεται μια ανάσα μακριά και τον ιό να μην επιβιώνει σε ζεστές θερμοκρασίες, το τέλος του ιού φαντάζει κοντά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Θα επανέλθει ίσως σε κάποια φάση, όπως γίνεται πλέον και με τον ιό της γρίπης Α, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς γράφεται επιτέλους αυτός ο ιός; Κορονοϊός ή κοροναϊός;
Τότε, ήμουν 3.5 μηνών έγκυος, τη μεγάλη μου κόρη. Δεν το αρνούμαι, φοβήθηκα πολύ για το μικρό μου. Μόλις ανέβασα πυρετό, άρχισα να κλαίω από φόβο. Και τότε, για πρώτη και τελευταία φορά, εκείνη έκανε μια τεράστια σβούρα μέσα στην κοιλιά μου. Ήθελε να μου πει ΄μαμά μην φοβάσαι, είμαι καλά΄. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, της λέω την ιστορία και με αγκαλιάζει γλυκά!
Δεν λέω σε κανέναν να μην φοβάται. Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Απλώς χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να λειτουργούμε με τη λογική μας. Με το να αγχωνόμαστε από πριν, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να "καθηλωνόμαστε" συναισθηματικά. Ας μην σταματήσουμε να ζούμε!
ΔΙΑΒΑΣΕ: 11+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον κορωνοϊό
Ας πάρουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης. Ας πλένουμε τα χέρια μας και ας χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Ας αφήσουμε και κανένα παράθυρο ανοιχτό να αερίζεται ο χώρος επαρκώς και ας αποφύγουμε τα μέρη με πολύ συντονισμό. Πάνω από όλα, όμως, ας μη μείνουμε κολλημένοι σε μια οθόνη, είτε αυτή είναι τηλεόραση είτε είναι κινητό. Ας σταματήσουμε να βλέπουμε και να διαβάζουμε όλα αυτά που ενδεχομένως θέλουν να ξέρουμε. Ας σταματήσουμε να είμαστε μέρος αυτής της φρενίτιδας.
Τον "εχθρό" θα τον αντιμετωπίσουμε, όταν και αν χρειαστεί, και θα τον κοιτάξουμε κατάματα. Αν μας βρει αδύναμους συναισθηματικά, αυτός θα είναι πιο δυνατός από εμάς. Ψυχραιμία λοιπόν και θα περάσει και αυτό, όπως και τόσα άλλα!
ΔΙΑΒΑΣΕ: Gwyneth Paltrow και Marc Jacobs δεν παίρνουν καθόλου αψήφιστα την εξάπλωση του κορωνοϊού
Mπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τη Θεοδοσία Κυριάκου μέσω της συνέντευξης της ΕΔΩ, ή ακολουθώντας την στο Instagram, EΔΩ