Thumbnail

Μην χρησιμοποιείς τον Άγιο Βασίλη ως απειλή!  Μην χρησιμοποιείς τον Άγιο Βασίλη ως απειλή! 

Όποιος γονιός δεν έχει πει στο παιδί του "Αν δεν είσαι φρόνιμο, δε θα έρθει ο Άγιος Βασίλης", ας σηκώσει το χέρι.
Μεταξύ μας, όλοι σχεδόν οι γονείς έχουμε κάνει αυτό το μοιραίο λάθος. Τη στιγμή της απόγνωσης, κάνεις πολλά πράγματα που ορκιζόσουν πως δε θα έκανες ποτέ. Και η αλήθεια, ο Άγιος Βασίλης, είναι ένα ισχυρό "όπλο" στη φαρέτρα κάθε γονιού. Δεν παύει όμως να είναι λάθος και μάλιστα μεγάλο.

 

Πάρτο αλλιώς. Αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς, υπάρχουν αρκετά λάθη με αυτή τη "στρατηγική". 

Καταρχάς, άθελά σου, παροτρύνεις τα ίδια σου τα παιδιά να αδιαφορούν για τις δικές σου προτροπές, συμβουλές, παραινέσεις, παρατηρήσεις, πες το όπως θες. Η ουσία είναι πως ό,τι και αν του λες, του δίνεις το ελεύθερο να σε γράφει στα παλαιότερα τα υποδημάτων του. Μόνο ο Άγιος Βασίλης μετρά, για την ακρίβεια τα δώρα που θα φέρει με το καλό. 

Επίσης, πες πως το παιδί σου είναι διάολου κάλτσα και βάλθηκε να σε τρελάνει. Και αδιαφορεί πλήρως για τον Άγιο Βασίλη ή πες πως σε δοκιμάζει και θέλει να δει αν όντως θα του φέρει κάρβουνο ως άτακτο παιδάκι, εσύ είσαι διαθετειμένη να το φτάσεις στα άκρα; Το πάει η καρδιά σου; Εκ των πραγμάτων, ξέρεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Μάντεψε. Και το παιδί σου το ξέρει, γι΄αυτό και τραβά το σκοινί. Ειδικά, αν δεν είναι καθένας χτεσινός και κάθε φορά ξέρει πως ασχέτως αν σου βγάλει το λάδι του, τα δώρα του θα είναι κάτω από το στολισμένο δέντρο να το περιμένουν. 

Μη ξεχνάς πως τα παιδιά είναι ανυπόμονα. Υπήρξες κι εσύ παιδί, αλλά προφανώς δε το θυμάσαι. Το να του λες από τώρα ότι δε θα γίνει κάτι μετά από έναν μήνα, φαντάζει κάτι πολύ μακρινό και αόριστο. Γι΄αυτό και αδιαφορεί πεισματικά. 

Διάβασε ακόμη:  Γιατί τα παιδιά πρέπει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

santaclaus

Εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να πείσεις το παιδί να συμπεριφερθεί σωστά. Κυρίως, γιατί έχουν και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Εφάρμοσε άμεσες συνέπειες: Είτε πρόκειται για το γνωστό σε όλους time-out, είτε για τις φυσικές συνέπειες των πράξεών του, όταν αυτές δεν το θέτουν σε κίνδυνο, μια άμεση αντίδραση στη συμπεριφορά του είναι πολύ πιο ουσιαστική από την αόριστη απειλή του Αγίου.

Θέσε συγκεκριμένους στόχους: Αντί να του πεις να είναι «καλό παιδί», ζήτησέ του να χρησιμοποιεί «μόνο καλές λέξεις» ή να «χαϊδεύει απαλά το αδελφάκι του».

Επιβράβευσέ το: Φτιάξτε ένα πινακάκι και κολλήστε αυτοκόλλητα κάθε φορά που το παιδί σου συμπεριφέρεται σωστά.

Δείξε τη χαρά σου: Το «μπράβο» σου όταν καταφέρνει να τηρήσει τους κανόνες συμπεριφοράς είναι πιο πολύτιμο από το «μη» όταν κάνει λάθος.

Δώσε έμφαση στην πράξη: Αν του πεις ότι μπήκε στη λίστα με τα άτακτα παιδιά, υπάρχει περίπτωση να εσωτερικεύσει τα λόγια σου και να επηρεαστεί ο χαρακτήρας του. Τόνισέ του ότι είναι ένα καλό παιδί, το οποίο όμως έκανε κάτι κακό.

Διάβασε ακόμη: 4+1 πράγματα που δεν ξέραμε για τα Χριστούγεννα

santaclaus

Διάβασε ακόμη: Συμβουλές και ιδέες για να περάσεις υπέροχα τα Χριστούγεννα με τα ...

 

Home