Thumbnail

Γονείς προσοχή! Μην υποτιμάτε τη γρίπη, ίσως εξελίσσεται σε κάτι σοβαρό Γονείς προσοχή! Μην υποτιμάτε τη γρίπη, ίσως εξελίσσεται σε κάτι σοβαρό

Αυτές είναι οι 3 μεγάλες αλήθειες και τα 3 μικρά ψέματα για το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά
Η έντονη δραστηριότητα της γρίπης είναι πλέον γεγονός! Αυτή την εποχή, τα κρούσματα της γρίπης σε παιδιά όλων των ηλικιών, είναι πάρα πολλά! Οι παιδιάτροι συμβουλεύουν τους γονείς για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών και επιπλέον καταρρίπτουν και 3 μύθους για το εν λόγω εμβόλιο στα παιδιά, που δυστυχώς αναπαράγονται άκριτα και αφήνουν τα παιδιά απροστάτευτα από το κύμα της γρίπης.

flu

Το αντιγριπικό εμβόλιο καλό θα είναι να γίνεται στα παιδιά, πριν αρρωστήσουν! Πριν ψηθούν στον πυρετό, και πριν να αρρωστήσετε ολοι στην οικογένεια!

Οι ιατροί συμβουλεύουν επίσης, να μη στέλνετε τα παιδιά στο σχολείο όταν είναι άρρωστα, αλλά και εσείς, ως ενήλικες, πρέπει να αποφεύγετε να μετακινίστε ή να πηγαίνετε στην εργασία σας όταν παρουσιάζετε συμπτώματα γρίπης. 

Αυτά είναι τα συμπτώματα της γρίπης:

  • Οξεία έναρξη υψηλού πυρετού
  • Πονόλαιμος και ξερόβηχας 
  • Καταρροή 
  • Μυαλγίες 
  • Πονοκέφαλος
  • Έντονη κόπωση
  • Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια
  • Έμετος ή διάρροια

Συχνά τα πιο πάνω συμπτώματα, μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν.

Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος).

Ποιά συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία

Τα μικρά παιδιά (μέχρι 10 ετών) με κοινό κρυολόγημα μπορεί να εκδηλώσουν υψηλό πυρετό για λίγες ημέρες, αλλά όταν έχουν βακτηριακή πνευμονία έχουν και άλλα ύποπτα συμπτώματα, υποστηρίζουν οι παιδιάτροι.

Έτσι, τα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν:

  • Δύσκολη και γρήγορη αναπνοή (πάνω από 45 ανάσες το λεπτό)
  • Πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς)
  • Βήχα κοφτό και σύντομο (όχι έντονο)
  • Πόνο στο θώρακα και στα πλευρά ή/και πόνο στην κοιλιά που είναι επίμονος και έντονος 
  • Κακουχία
  • Συριγμό (σφύριγμα της αναπνοής)
  • Μπλε χροιά στο δέρμα, στα χείλη ή στις άκρες των δακτύλων

Τα μωρά με βακτηριακή πνευμονία εκτός των πιο πάνω συμπτωμάτων μπορεί επίσης να είναι ανήσυχα ή να αρνούνται να φάνε.

Διάβασε ακόμη: Ποιές τροφές θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πιο γρήγορα το ...

flu

Αυτές είναι οι 3 μεγάλες αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδια

  1. Επιβάλλεται ο μαζικός εμβολιασμός του συνόλου των παιδιών ηλικίας άνω των 6 μηνών που συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αιματολογικά ή νεφρολογικά ή νευρολογικά νοσήματα, παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία, ανοσοκατεσταλμένα παιδιά).
  2. Όταν στην οικογένεια υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών, οφείλουν να εμβολιαστούν όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με αυτό (γονείς, μεγαλύτερο παιδί, γιαγιά ή γυναίκα που το φροντίζει).
  3. Ο εμβολιασμός των εγκύων όχι απλά δεν αντενδείκνυται αλλά επιβάλλεται.

Αυτά είναι τα 3 ψέματα που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε για το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά

  1. Tο παιδί που πάει σε παιδικό σταθμό (ακόμη και εάν είναι αυτή η πρώτη χρονιά του), ΔΕΝ ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας είναι προαιρετικός.
  2. Δεν υπάρχει πια εμβόλιο παιδικό και ενηλίκων. Στα παιδιά χορηγείται το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι και για τους ενήλικες και μάλιστα ολόκληρη η δόση από 6 μηνών και όχι η μισή όπως ίσχυε παλαιότερα.
  3. Το εμβόλιο δεν προσφέρεται δια πάσαν νόσο. Δεν σημαίνει ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν θα αρρωστήσει φέτος τον χειμώνα. Έχει όμως μια καλή πιθανότητα, στοχευμένα να μην νοσήσει από την γρίπη, η οποία είναι ένα σοβαρό ιογενές νόσημα που λαμβάνει μορφή επιδημίας και συνοδεύεται – όχι σπάνια – από επιπλοκές.

Γονείς, μην υποτιμάτε την γρίπη!  Προλάβετε τα χειρότερα! Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, διότι εκείνος θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει αντιβιοτικό στο παιδί σας.

Διάβασε ακόμη: Ποιά η διαφορά της γρίπης από το κρυολόγημα;

Πηγή

Home