Παιδί και κομμωτήριο: Συμβουλές για μια επιτυχημένη πρώτη επίσκεψη!
Τώρα ειδικά που οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν ν' ανεβαίνουν, που θα ανοίξουν σύντομα και οι παιδικές χαρές στην Κύπρο (13 Ιουνίου 2020) στην 3η φάση χαλαρώσεων των μέτρων, και θα αρχίσετε τις βόλτες, μάλλον είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να του κλείσεις το πρώτο του ραντεβού στο κομμωτήριο και να δροσίσεις το κεφάλι του.
Διάβασε ακόμη: Ανοίγουν επιτέλους τα νηπιαγωγεία. Τι άλλο ανοίγει τις επόμενες μέρες
Δες μερικές συμβουλές:
Πριν από το πρώτο κούρεμα…
– Πάρε το μικρό σου σε ένα δικό σου ραντεβού. Η ανασφάλεια που προκαλείται στα παιδιά απέναντι στο φόβο του ψαλιδιού οφείλεται κυρίως στο ότι πρόκειται για μια εντελώς άγνωστη πρακτική. Αν,όμως, προπορευτείς εσύ με ένα κούρεμα στο κομμωτήριο και το μικρό σου παρακολουθήσει την διαδικασία, τότε θα του είναι πιο εύκολο να χαλαρώσει. Γιατί, θα γνωρίζει ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί.
– Αγόρασε του ένα μακρύ μπλουζάκι με τον αγαπημένο του ήρωα. Ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερα. Μπορεί να σου φαίνεται λιγάκι αστείο, όμως, έτσι, το παιδάκι σου θα συνηθίσει το ένδυμα, που θα φορέσει στο πρώτο ραντεβού και δε θα το αντιμετωπίσει ως κάτι ξένο που ενδεχομένως το φοβίσει.
– Διάλεξε τη σωστή στιγμή. Προσπάθησε να αποφύγεις την ώρα του μεσημεριανού ύπνου ή του γεύματος, που συνήθως προκαλούν εκνευρισμό στους μικρούς μας φίλους, όταν αναβάλλονται. Επίλεξε μία στιγμή που το παιδάκι σου ουσιαστικά δεν έχει κάτι να κάνει, όπως για παράδειγμα ένα πρωινό του Σαββάτου.
– Πάρε μαζί σου το αγαπημένο του αντικείμενο. Το λούτρινο αρκουδάκι, που δε λείπει από το κρεβάτι του. Ακόμα, και ένα βιβλίο με χαρούμενα χρώματα και ζωντανές εικόνες. Με τον τρόπο αυτό, το μικρό σου δε θα ασχοληθεί τόσο με τον κομμωτή, όσο με το αγαπημένο του παιχνίδι.
Διάβασε ακόμη: O τεμπέλης δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή κυκλοφόρησε σε τρισδιάτη ταινιούλα
Κατά τη διάρκεια του κουρέματος…
– Χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις. Κάθε φράση έχει διαφορετική επίδραση στη ψυχολογία και στο ψυχισμό του παιδιού σου. Ενδεχομένως η φράση «θα κόψουμε τα μαλλιά σου» να είναι τρομακτική για ένα νήπιο. Επομένως, ένα εναλλακτικό λεξιλόγιο ίσως το βοηθήσει να νιώσει πιο ασφαλές. Για παράδειγμα, μίλησε με πιο ουδέτερες φράσεις, όπως «θα ψαλιδίσουμε τα μαλλιά» ή «θα φέρουμε το καλοκαίρι στα μαλλάκια σου».
– Προσπάθησε να δείχνεις ήρεμη. Αν καταλάβει ότι έχεις αγχωθεί, τότε το έχασες το παιχνίδι. Ο στόχος σου είναι να δείχνεις χαλαρή, για να μπορείς να ηρεμήσεις και το παιδί σου που, μόλις το νερό πέσει στα μαλλιά του, θα φοβηθεί λίγο. Ίσως και πολύ.
– Μην το αφήσεις να κοιτάει και πολύ τον καθρέφτη. Καλύτερα, να δει κατευθείαν το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να διαβάζει με χαρά το παραμυθάκι του και να αισθάνεται σούπερ ασφαλές στην αγκαλιά σου, αλλά η εικόνα ενός αγνώστου που γυρίζει γύρω του με ένα ψαλίδι και του κόβει τα μαλλιά, ίσως το τρομάξει.
Διάβασε ακόμη: Τα όρια και όχι η τιμωρία βοηθούν το παιδί στη σχολική του ζωή