Thumbnail

Αν το παιδί σου λέει συνέχεια ψέματα, ήρθε η ώρα να ενισχύσεις την ειλικρίνειά του Αν το παιδί σου λέει συνέχεια ψέματα, ήρθε η ώρα να ενισχύσεις την ειλικρίνειά του

Δες 8 τρόπους για να προκαλέσεις την κατάλληλη αντίδραση που θα εμπνεύσει το παιδί σου
Όταν υποψιάζεσαι ότι το παιδί σού λέει ψέματα, η προσπάθεια να του αποσπάσεις κάποια ομολογία πιθανό να πέσει στο κενό και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Δες τι μπορείς να κάνεις!

child

Μην διευκολύνεις το ψέμα

Αν ήδη ξέρεις ότι το παιδί σου έχει πει ψέματα, μην κάνεις ερωτήσεις του τύπου: ”Έκανες αυτό που σου ζήτησα;” γιατί η απάντηση που θα δεχθείς είναι σίγουρα ένα διόλου ειλικρινές ”Ναι”. Προτίμησε να ξεκινήσεις την κουβέντα σου κάπως αλλιώς: ”Ξέρω ότι δεν το έκανες…” ή ”Σε είδα που…”

Να είσαι ειλικρινείς

Την επόμενη φορά που θα του βγάλεις το αγκάθι από το δάχτυλο, μην του πεις ψέματα ότι δεν θα πονέσει. Μην λες ψέματα στους φίλους σου ότι δεν θα πας στο πάρτι που σε κάλεσαν επειδή η κόρη σου έχει πυρετό, την ίδια ώρα που εκείνη χαίρει άκρας υγείας και σε τραβάει από τη φούστα για να συνεχίσεις το παιχνίδι που αφήσατε στη μέση. Το παιδί σε παρακολουθεί και απομνημονεύει στο μυαλουδάκι του κάθε σου κουβέντα και κάθε σου κίνηση.

Δείξε του εμπιστοσύνη

Η αλήθεια και η εμπιστοσύνη είναι στοιχεία αλληλένδετα. Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι το εμπιστεύεσαι. Για παράδειγμα, πριν το αφήσεις στο σπίτι ενός φίλου για να παίξει, πες του: ”Ξέρω ότι σήμερα θα είσαι ήσυχος και θα περάσεις καλά με τα άλλα παιδιά”. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να το απειλήσεις με δηλώσεις του τύπου: ”Κοίταξε να είσαι καλό παιδί αυτή τη φορά, αλλιώς…”. Αν του δείξεις εμπιστοσύνη, θα νιώσει υπεύθυνο και θα κάνει τα πάντα για να μην σε απογοητεύσει.

Βοήθησέ το να δει ολη την αληθεια

Σε μικρή ηλικία συχνά τα παιδιά έχουν επιλεκτική μνήμη, δηλαδή θυμούνται μόνο τμήμα των γεγονότων. Έτσι η 4χρονη κόρη σου μπορεί να ισχυριστεί ότι τη χτύπησε ο ξάδερφός της (μπορεί να είναι αλήθεια), αλλά να μην αναφέρει το γεγονός ότι εκείνη τον προκάλεσε αφού τον τσίμπησε. Αν λοιπόν παρουσιάσεις την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, η κόρη σου θα δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. 

Διάβασε ακόμη: Παιδί και εφηβεία: Τι να κάνεις αν το απορρίπτουν οι φίλοι ή οι συμμαθητές του 

child

Επικρότησε την αλήθεια

Αν ο τρίχρονος γιος σου παραδεχτεί ότι ζωγράφισε τους τοίχους του σαλονιού και εσύ αντιδράσεις στην ομολογία του με θυμό, είναι σαφές ότι το παιδί θα αποθαρρυνθεί και στο μέλλον θα φοβάται και θα διστάζει να ομολογήσει κάποιο σφάλμα του. Αν όμως του δείξεις ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την ειλικρίνειά του, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες το παιδί να είναι ειλικρινές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ομολογία πρέπει να ισοδυναμεί με απαλλαγή από την τιμωρία.

Μην το αναγκάζεις να λέει ψέματα

Όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη, οι απαιτήσεις σου αυξημένες και η τιμωρία πολύ αυστηρή, το παιδί οδηγείται ευκολότερα στο ψέμα προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες.

Έμπνευσέ του εμπιστοσύνη

Φρόντισε να σε εμπιστεύεται το παιδί σου. Μην αμελείς τις υποσχέσεις σου και όταν δεν μπορείς να τηρήσεις αυτά που έχεις πει να ζητάς συγγνώμη και να εξηγείς τους λόγους.

Μην το ανακρίνεις

Αν δεν έχεις μια αυθόρμητη ομολογία, δεν υπάρχει λόγος να περνάς το παιδί από ιερά εξέταση. Όταν, τόσο εσύ όσο και το μικρό σου ξέρετε ότι έκανε κάτι κακό, είναι περιττό να επιμένεις να σου το ομολογήσει. Ένας έντονος διάλογος του τύπου: ”Το έκανες!”, ”Όχι δεν το έκαναν!” δεν οδηγεί πουθενά. Εξήγησε στο παιδί ότι αυτό που έκανε είναι κακό και επιβάλλετέ του την ανάλογη τιμωρία. Αν ωστόσο δεν είσαι σίγουρη για την ενοχή του, μην το τιμωρήσεις. Απλώς πες του: ”Ελπίζω να μου λες την αλήθεια. Αν όχι, θα στεναχωρηθώ πολύ”.

Διάβασε ακόμη: 

Αν το παιδί σου δεν τρώει το γεύμα του, δες τι να προσέξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν ή να δημιουργήσουν

Πηγή

Home