Thumbnail

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορωνοϊό Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορωνοϊό

Κόντρα στον πανικό που πάει να επικρατήσει, εσύ πρέπει να σκεφτείς ότι τα παιδιά σου μπορεί να είναι φοβισμένα και ανασφαλή με όσα ακούνε γύρω τους αυτές τις μέρες
O φόβος με όσα συμβαίνουν από χθες στην Κύπρο, είναι δικαιολογημένος. Ωστόσο, άλλο φόβος και άλλο πανικός. Ειδικά, όσοι είναι γονείς οφείλουν να μιλήσουν με ψυχραιμία στα παιδιά τους, να τα βοηθήσουν να αντιληφθούν τι συμβαίνει και πώς μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.


Ακόμα και αν το παιδί σου δεν έχει αναφέρει κάτι σε σχέση με τον ιό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το έχει ακούσει από κάπου, είτε στις ειδήσεις, είτε στο σχολείο.  Κάποια από αυτά που έχει ακούσει, ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα θανάτου από τον ιό. Το παιδί μπορεί να συμπεράνει πως οποιοσδήποτε κολλήσει μπορεί να πεθάνει ή ότι μπορεί ακόμα και να χάσει τους γονείς του από τον ιό.

Πρώτα από όλα, διερεύνησε τι έχει ακούσει. Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τυχόν φόβους του και πιθανές φήμες που μπορείς να διαψεύσεις, όπως ότι δεν πεθαίνουν όλοι όσοι κολλάνε τον ιό, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι τον περνάνε με ήπια συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σημαντικές οδηγίες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον κορωνοϊό

Στη συνέχεια, συζήτησέ μαζί του ώστε να καταλάβει λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Εξήγησέ του πως είμαστε ασφαλείς. Οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν καλή υγεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Πιθανώς να μην καταλάβουν καν ότι τον έχουν, είναι σαν μία απλή γρίπη. Σκοπός μας είναι να μην τον μεταδίδουμε αν καταλάβουμε ότι τον έχουμε, άρα πλένουμε τα χέρια μας συχνά, βήχουμε στον αγκώνα μας, χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο και το πετάμε αμέσως, κτλ. Όσο μπορούμε να παραμένουμε υγιείς, τόσο προστατεύουμε και τους συνανθρώπους μας που είναι πιο ευάλωτοι.

Αν το παιδί ρωτήσει κάτι που δεν το ξέρεις, πες απλώς ότι δεν έχεις την απάντηση και σπεύστε να τη βρείτε μαζί.

Όσο μπορείς, κράτησε το παιδί σου μακριά από την τηλεόραση. Η συζήτηση ακόμα και για έναν θάνατο μπορεί να το πανικοβάλλει και να διογκώσει τους φόβους του.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Σταμάτα να αγγίζεις το πρόσωπό σου

family

Δίδαξε στο παιδί σου περί σωστής υγιεινής 

  • Πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά.
  • Δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας και ειδικά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  • Φτερνιζόμαστε και βήχουμε στον αγκώνα μας και χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο.
  • Τρώμε σωστά και κοιμόμαστε επαρκώς.
  • Μένουμε σπίτι αν νιώθουμε αδιάθετοι.
  • Δεν μοιραζόμαστε ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, γυαλιά κτλ.
  • Απολυμαίνουμε επιφάνειες με αντισηπτικά μαντηλάκια.

Αντιμετώπισε τις βαθύτερες φοβίες του παιδιού

Ακόμα και αν δεν το πει ξεκάθαρα, να έχεις κατά νου  ότι το παιδί σου μπορεί να φοβάται ότι θα σε χάσει. Συχνά, οι φοβίες των παιδιών εκφράζονται έμμεσα. Μπορεί το παιδί να συμπεριφερθεί προκλητικά για να σε δοκιμάσει. Μπορεί ξαφνικά να φοβάται να μείνει μόνο του σε ένα δωμάτιο ή με κάποιον εκτός από σένα. Μπορεί να έχει εφιάλτες ή να βρέχει το κρεβάτι του. Μπορεί να αντιδράσει έντονα σε κάτι που εσύ ίσως θεωρείς ασήμαντο. 

Αν λοιπόν εντοπίσεις τέτοια σημάδια στη γενική συμπεριφορά του παιδιού σου, να ξέρεις ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος του να εκφράσει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να σου μιλήσει, τον φόβο του να σε  χάσει.

Καθησύχασέ το, λέγοντάς του για παράδειγμα: "Σε βλέπω ζορισμένο/η τελευταία. Ξέρω ότι κάποια παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους, με αυτό τον ιό που κυκλοφορεί. Θέλω να ξέρεις ότι προσέχω πολύ να μην τον κολλήσω, αλλά και αν κολλήσω, θα κάνω αυτά που πρέπει για να γίνω καλά. Και θα γίνω.’

Αν ανησυχεί για τη γιαγιά και τον παππού, πες του ότι και εκείνοι κάνουν αυτά που πρέπει για να είναι καλά.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μάς λύνουν όλες τις απορίες μας για τον κορωνοϊό

Γίνε δημιουργική, κάνε τα παιδιά να γελάσουν και διασκεδάστε όλοι μαζί. Το γέλιο μειώνει τις ορμόνες του στρες και εξουδετερώνει ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Αν χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι

Στην περίπτωση που ‘αποκλειστείτε’ στο σπίτι, είτε οικειοθελώς είτε λόγω ανωτέρας βίας, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε αυτό τον πολύτιμο χρόνο μακριά από υποχρεώσεις και προγραμματισμένες δραστηριότητες για να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας, να χαρείτε την οικογένειά σας και να αντιμετωπίσετε μαζί οποιαδήποτε δυσκολία.

Πηγή 

 

Home