Thumbnail

Πώς θα ενισχύσεις την ανεξαρτησία του παιδιού ενώ μένετε σπίτι Πώς θα ενισχύσεις την ανεξαρτησία του παιδιού ενώ μένετε σπίτι

Πώς μπορείς να του μάθεις να είναι πραγματικά ανεξάρτητο και να κάνει πράγματα για τον εαυτό του;
Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Θέλουμε μεγαλώνοντας να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται σε αυτόνομους, ανεξάρτητους και πραγματικά ολοκληρωμένους ενηλίκους, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή, όταν δεν θα είμαστε εκεί για να τα βοηθήσουμε.

Εξάλλου η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του νοικοκυριού που είναι κατάλληλες για αυτά, δεν θα βοηθήσει μόνο πρακτικά, αλλά επιπλέον θα μάθει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα συμμετέχοντας στην καθαριότητα, δουλεύοντας σαν ομάδα και αναλαμβάνοντας ευθύνες. Οι δουλειές του σπιτιού θα τα βοηθήσουν πραγματικά περισσότερο από όσο νομίζεις.

Διάβασε ακόμη: Aρχίζουν ξανά οι εμβολιασμοί των παιδιών

ηξκ

Μπορεί στην αρχή να γκρινιάζουν ή να προσπαθούν να τις αποφύγουν, ξεπερνώντας όμως αυτό το στάδιο θα γίνει, με την πάροδο του χρόνου, μια σχεδόν αυθόρμητη συνήθεια, που θα τη βρουν μπροστά τους. Παράλληλα μεγαλώνεις τα παιδιά σου με υπευθυνότητα και συνέπεια, καθώς μαθαίνουν πως τελειώνοντας από τις δραστηριότητές τους θα πρέπει να συγυρίζουν και να καθαρίζουν τον χώρο τους, ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν την επόμενη φορά απρόσκοπτα.

Ζήτησε βοήθεια ακόμα κι αν δεν τη χρειάζεσαι

Ζητήσέ του να σε βοηθήσει σε κάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα το βοηθήσεις να συνειδητοποιήσει τι χρειάζεται για να γίνει ή να παραμείνει ένας χώρος καθαρός, ενώ όταν τακτοποιήσει και τελειώσει με τις δουλειές η επιβράβευσή του είναι και οπτική, καθώς βλέπει τι έχει καταφέρει και λειτουργεί ενδυναμωτικά στη ψυχολογία του. Μη βοηθάς πάντα στο συμμάζεμα, μια και μπορεί να τελειώσεις νωρίτερα αλλά το παιδί δε θα μάθει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα. Άφησέ το να οργανώσει τον χώρο του όπως θέλει εκείνο, ώστε να αντιληφθεί από νωρίς τις συνέπειες ενός ατακτοποίητου γραφείου.

Μη στοχεύεις στην τελειότητα

Άφησε λίγο στην άκρη την τάση για απόλυτο έλεγχο και επέτρεψε στο παιδί να αναλάβει μερικά «πόστα» μέσα στο σπίτι. Οργάνωσε ένα πλάνο και γράψε ποιος θα κάνει τι μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθει να δρα οργανωμένα και μεθοδικά. Μη στοχεύεις στην τελειότητα, διασκέδασέ το... και φυσικά, μην περιμένεις να τα κάνει όλα τέλεια. Άφησε μερικά περιθώρια λάθους, μια και έτσι μαθαίνει πώς λειτουργούν όλα γύρω του και εξελίσσονται. Οταν καταφέρει να ολοκληρώσει μόνο του το πόστο του, θα νιώσει ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, καθώς θα συνειδητοποιήσει έμπρακτα ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα αν λειτουργεί σωστά και είναι διατεθειμένο να δοκιμάσει πολλούς δρόμους προς την επιτυχία.

Αφήσέ το να δοκιμάσει

Άσε το παιδί να κάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλει, όπως το να διπλώσει μια μπλούζα, δίχως να του κάνεις συνέχεια υποδείξεις. Δώσε του λίγο χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που έχει μπροστά του και να σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις αν δεν τα καταφέρει στην πρώτη του προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να είναι υπομονετικό και να προσπαθεί με διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού του.

Διάβασε ακόμη:  50 δραστηριότητες στο σπίτι για παιδιά (για τις ημέρες της καραντίνας, και όχι μόνο)

dsf

Κάνε ένα βήμα πίσω

Τράβα πίσω και άφησε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι εντελώς μόνο του. Μην παρεμβαίνεις στη δημιουργική του διαδικασία, όσο καλές προθέσεις και να έχεις. Είναι σημαντικό να το αφήσεις να κάνει λάθη και να μην του επισημάνεις αμέσως. Άφησε το παιδί να το περιεργαστεί και να αντιληφθεί μόνο του αν υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Ετσι θα οξύνει την παρατηρητικότητά του και θα μάθει να επιλέγει αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσει να ελέγχει κριτικά οτιδήποτε κάνει και να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά στις επιλογές του. Με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια θα κάνει στέρεα βήματα, που θα το οδηγούν στις λύσεις των προβλημάτων του.

Μαθήματα μαγειρικής

Μόλις το παιδί μπει στην εφηβεία είναι μια κατάλληλη ηλικία για να μάθει να προετοιμάζει ή να μαγειρεύει, πάντοτε με την επίβλεψή σου, απλά γεύματα. Ξεκίνησε από τα βασικά και καθοδήγησέ το καθ’ όλη τη διαδικασία. Το παιδί θα μάθει από μικρό πώς να μαγειρεύει για τον εαυτό του μικρά και απλά γεύματα, ενώ ταυτόχρονα είναι μια καλή ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρη πως το παιδί σου θα μπορεί να προσέξει τον εαυτό του και να ετοιμάσει τις καλύτερες για την υγεία του διατροφικές επιλογές.

Μην το πιέζεις

Το παιδί μπορεί να πιέζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το σχολείο, η ομάδα ή ακόμα και οι φίλοι του. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται, ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας, είναι και πιεστικούς γονείς. Ξεκίνησε δίνοντας στο παιδί να υλοποιήσει μικρούς στόχους και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην του φορτώσεις ένα σωρό απαιτητικές λίστες, καθώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το αγχώσεις και να αντιδράσει στη διαδικασία. Ξεκίνησε με απλά και μικρά βήματα και δώσε του χρόνο για να εξελιχθεί αλλά και ενθάρρυνση.

Διάβασε ακόμη:  Κορωνοϊός: Πώς να περάσεις εποικοδομητικά το χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι

df

Ζήτησε την άποψή του

Συζήτησε με το παιδί σου και ζήτησε την άποψή του για θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένειά σας, καθώς θα νιώσει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του το υπολογίζεις και ότι η γνώμη του πραγματικά μετράει. Θα μάθει με τον καλύτερο τρόπο πως έχει φωνή αλλά και πως πρέπει να τη χρησιμοποιεί.

Βάλε στόχους

Ξεκίνησε εσύ πρώτα να βάζεις στόχους για τον εαυτό σου και φρόντισε να τους γνωρίζει και το παιδί. Οταν σε βλέπει να σημειώνεις τους στόχους σου και να δουλεύεις κάθε ημέρα για να τους πετύχεις, μαθαίνει να ακολουθεί αυθόρμητα την ίδια διαδικασία για τον εαυτό του. Το παιδί πολλές φορές αντιδράει μιμητικά, καθώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που μεγαλώνοντας θέλαμε να γίνουμε σαν τη δική μας μαμά, που είναι δυνατή και ανεξάρτητη. Η δική σου συμπεριφορά θα του δείξει τον δρόμο, όχι μόνο τώρα αλλά και στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Διάβασε ακόμη: «Μια οικογένεια σε περιμένει»: Ώρα για παραμύθι με την Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή (βίντεο)

Πηγή

Home